Hälsingland har mycket att erbjuda, bland annat världsarvet Hälsingegårdarna och spännande och hållbara Järvsö med Vildriket. Här hittar man även världens näst längsta urbergsgrotta, Norrlands längsta sandstrand och Sveriges största klapperstensfält. Det finns även fantastiska utsiktspunkter, mysiga städer och pittoreska sjöbodar och fiskelägen. Och mitt i allt går älven Ljusnan genom landskapet. Följ med på en rundtur bland allt som är värt att se i Hälsingland! Alla tipsen finns även med i den interaktiva kartan längre ned på sidan.

Hälsingegårdarna – världsarv

Hälsingegårdarna är något väldigt speciellt med sin storlek och utformning. De är vackra och ståtliga gårdar som oftast hade stora rum för fest. Förmodligen var gårdarna så byggda även för att skryta lite och visa sin status. Det finns tusentals av dem och ger ett tydligt kännetecken att man är i Hälsingland. Sju av dem har utsetts till världsarv av Unesco – Gästgivars, Kristofers, Erik-Anders, Bommars, Jon-Lars, Pallars och Bortom Åa. Dessa sju har ansetts extra väl bevarade och har något speciellt att rädda till framtiden. Läs om vårt besök på några av Hälsingegårdarna här.

Gästgivars festsal

Gästgivars hälsingegård – ett av världsarven

Stenegård Hälsingegård i Järvsö

Stenegård i Järvsö

Fånga Sverige

TIPS FÖR 2025 ÅRS RESOR!

NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION

Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!

Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.

Läs mer om boken här >>

 

Ljusnan är Hälsinglands livsnerv

Älven Ljusnan flyter elegant genom Hälsingland och rinner ut i havet vid Ljusne. Här finns möjligheter till bland annat bad, fiske, vandring och paddling. Norr om Färila ligger ett långt naturreservat, Mellanljusnan, som följer älven i två och en halv kilometer. Och att stå på en utsiktshöjd och se Ljusnan glimra är läckert. Ljusnan är åttonde eller nionde längsta älven i Sverige, beroende på hur man räknar, med sina drygt 44 mils längd. Den passerar bland annat orter som Ljusdal, Järvsö och Bollnäs. En av biflödena är Voxnan som rinner ut i sjön Varpen vid Bollnäs. I Voxnan, nära Lobonäs i Hälsinglands västra delar, ligger den stora otyglade forsen Hylströmmen.

Ljusnan och Järvsö klack

Ljusnan med Järvsö klack i bakgrunden

Järvsö och Vildriket

Den populära turistorten Järvsö är certiferad som hållbart resmål av FN´s råd för hållbar besöksnäring, som första ort i Norden. Här har man tänkt till för att allt ska fungera på bästa sätt både för naturen och människorna. På vintern är Järvsö mest känd för att vara en skidort men det går även att åka häst med släde eller hundspann. På sommaren kan man bland annat cykla eller vandra i backarna men det finns mycket mer. Här ligger Vildriket (fd Järvzoo) som fokuserar på att bevara nordiska arter. Läs mer om vårt besök på Vildriket här. I Järvsö hittar man också Hälsingegårdarna Kristofers, ett av världsarven, och Stenegård med besökscenter för världsarven och sitt Lill-Babs museum. Här finns även Hälsinglands träteater. Ett fint utflyktsmål är Järvsö klack med fin utsikt över landskapet. 

Järvsö kyrka vid Ljusnan

Järvsö kyrka alldeles vid Ljusnan

Vargar på Vildriket

Varghägnet i Vildriket, Järvsö

Orbaden – Hälsinglands riviera

Mellan Järvsö och Bollnäs ligger Orbaden som brukar kallas för Hälsinglands riviera. Här är en kilometerlång sandstrand vid Ljusnan och Orsjön. I Orbaden finns även en spa-anläggning, camping samt vandrarhem. Man kan även testa kyrkrodd i långa båtar som liknar de vikingarna hade. Uppe på Åsberget är det en fantastisk utsikt och nära Orbaden ligger Gästgivars världsarvsgård.

Orbadens riviera

Orbaden – Hälsinglands riviera

De blå Dellensjöarna och de blå bergen

Nära orten Delsbo som är känd för sin spelmansstämma ligger Dellensjöarna. Sjöarna bildades vid ett meteoritnedslag för ca 100 miljoner år sen och det finns ett smalt sund mellan norra och södra Dellen med en bro över. På utsiktspunkten Avholmsberget får man nog Hälsinglands vackraste vy med en fantastisk utsikt över de blå sjöarna och de blå bergen bakom. Här finns ett café & restaurang och även rastplatser på berget. Det är även en startpunkt för vandringar och det går en bilväg upp hela vägen till utsiktspunkten.

Dellensjöarna och blå bergen från Avholmsberget i Delsbo

Dellensjöarna och de blå bergen bakom

Hudiksvalls sjöbodar

Hudiksvall, eller Glada Hudik som staden kallas, är Hälsinglands största stad. Den ligger i en vik vid havet och är en trevlig stad. Ett kännetecken för staden är sjöbodarna, som tidigare var vanligt i alla kuststäder, men här finns de fortfarande kvar. Området kallas Möljen och här finns idag restauranger, butiker och lagerlokaler i sjöbodarna. En bit bort längs vattnet ligger Sjögatans sjöbodar som på kvällen är vackert upplysta i blått sken. Alldeles bredvid ligger Fiskarstan som är Hudiksvalls gamla del. Utanför stan ligger Bodagrottorna, se nedan, och även Hornslandet som är en ekopark och där finns också Hölicksgrottorna.

Hudiksvalls sjöbodar

Möljens fina sjöbodar i Hudiksvall

Sjöbodar på Sjögatan i Hudiksvall

Upplysta sjöbodar på Sjögatan i Hudiksvall

Bodagrottorna – världens näst längsta urbergsgrotta

 

Vid Iggesund, söder om Hudiksvall ligger Sveriges tredje längsta grotta med sina 2622 meter och den är vad man känner till världens näst längsta urbergsgrotta. Den bildades för cirka 9000 år sedan efter en jordbävning i närheten. Området runt grottorna är ett naturreservat för att skydda grottmiljön och är fullt av stora stenblock som liksom grottorna är ett resultat av jordbävningen. Läs mer om Bodagrottorna och vårt besök här.

Bodagrottorna i Hälsingland

Bodagrottorna med inledande Fläckgrottan

Söderhamns torn och kyrka

Oscarsborg som ligger centralt på Östra berget är en känt utsiktstorn och lite av en symbol för Söderhamn. Härifrån är utsikten läcker. Ibland är tornet stängt, men vi hade tur att det var öppet. Bredvid ligger ett café och utomhusscen. Nere i staden ligger Ulrika Eleonora kyrka som är en barockröd kyrka med grund från 1600-talet. När vi ändå är inne på Söderhamn så vill vi även förutom Hälsingegården Erik-Anders nära Söderala även nämna det vackra naturreservatet Stenöorn förbi Sandarne.

Oskarsborg i Söderhamn

Oskarsborg på Östra berget i Söderhamn

Ulrika Eleonora kyrka i Söderhamn

Ulrika Eleonora kyrka i Söderhamn

Mer att se i Hälsingland

Gillar man att vandra så finns Kustleden som går vackert längs fiskebyar och små byar i ca 7 mil i nordöstra delen av Hälsingland. Där passerar man även Sveriges största klapperstensfält Vattingen liksom Norrlands längsta sandstrand Sörfjärden – läs om vårt besök här. Längre söderut, norr om Söderhamn ligger fiskeläget Skärså med sina fina fiskebodar och där man kan köpa fisk. Tidernas väg som passerar genom Hälsingland är en av många vackra vägar, en annan är Stora Hälsingegårdars väg mellan Edsbyn och Alfta.

Bocka av det du sett i Hälsingland

Merparten av det som nämnts i detta inlägg om Hälsingland kan du bocka av i vår bok ”Fånga Sverige” – Läs mer här.

Annons

Järvsö klack

Järvsö klack

Vildriket

Vildriket

Stenegård

Stenegård

Kristofers

Kristofers

Gästgivars

Gästgivars

Orbaden

Orbaden

Bodagrottorna

Bodagrottorna

Möljen sjöbodar

Möljen sjöbodar

Sjögatans sjöbodar

Sjögatans sjöbodar

Erik-Anders

Erik-Anders

Oskarsborg

Oskarsborg

Ulrika Eleonora kyrka

Ulrika Eleonora kyrka

Avholmsberget

Avholmsberget

Träslottet Arbrå

Träslottet Arbrå

Skärså fiskeläge

Skärså fiskeläge

Hornslandet

Hornslandet

Hylströmmen

Hylströmmen

Dellensjöarna

Dellensjöarna

Vattingen klapperstensfält

Vattingen klapperstensfält

Sörfjärdens sandstrand

Sörfjärdens sandstrand

Fiskarstan

Fiskarstan

Mellanljusnan naturreservat

Mellanljusnan naturreservat

Kustleden

Kustleden

Pallars

Pallars

Jon-Lars

Jon-Lars

Bommars

Bommars

Bortom åa

Bortom åa

Vill du göra en egen karta? Gå till Kartbutiken här! (annonslänk)
Booking.com