Den fina gamla universitetsstaden Lund i Skåne är värd att besöka av flera anledningar. Vi tänkte här föreslå en trevlig promenad vi gjort för att uppleva några vackra och intressanta saker med denna stad. Följ med! 

Lunds domkyrka

Vi började promenaden från järnvägsstationen dit vi kommit med tåg. Via Klostergatan kom vi fram till den ståtliga domkyrkan och Lunds riktmärke och kanske främsta kännetecken. Här kan man sitta och njuta av atmosfären och den grönskande parken bredvid. Domkyrkan är nästan 1000 år, aningen yngre än själva staden. Lund är för övrigt en av de cykeltätaste städerna i Sverige, eftersom det är en universitetsstad samtidigt som stan är platt och lättcyklad plus att man når det mesta snabbt. Så se upp så du inte blir påkörd, eller varför inte hyra cykel själv?

Lunds domkyrka

Lunds domkyrka en skön plats

Botaniska trädgården

Vi fortsatte promenaden österut via smågator och njöt extra mycket av den fina kullerstensgatan Hjortgatan innan vi kom till vårt gröna slutmål. Det finns flera parker i Lund men den finaste oasen är nog Botan – den botaniska trädgården. Här strosade vi runt länge och njöt av vackra blommor, växter och träd. Här går även de små fåglarna vaktlar runt i växthusen, som liksom hela trädgården är öppna året runt. Kika gärna på mammutträden, tulpanträd och näsduksträdet som har blad som ser ut som näsdukar.

Lunds botaniska trädgård
Lunds botaniska trädgård

Vackra botaniska trädgården i Lund

Lunds botaniska trädgård
Lunds botaniska trädgård

Övrigt att se i Lund

Lund har som sagt mycket att se. Det finns många museer att besöka, konsthall, stadspark och varför inte det pampiga universitetsbiblioteket. Lund har även sin egen saluhall, och så friluftsmuseet Kulturen i Lund. Utanför stan finns det nybyggda bostadsområdet Jakriborg som är i gammal hansastil. Åt andra hållet ligger nationalparken Dalby Söderskog, som vi skrivit om här

Våra tips

  • Ta dig tid och njut av botaniska trädgården
  • Lunds domkyrka
  • Lunds saluhall
  • Universitetsbibliotekets pampiga byggnad
  • Hjortgatan, fin kullerstensgata
  • Friluftsmuseet Kulturen i Lund

Kombinera med

Hitta hit

  • Tåg från Malmö, Stockholm och de flesta orter
  • Bilväg E22 från Malmö
  • Hitta ditt boende i den gröna Bookings-rutan nedan
Booking.com
Fånga Sverige

NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION

Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!

Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.

Läs mer om boken här.

Läs ett smakprov ur boken här
(och klicka på Läs ett smakprov)