Västerås är en fin stad som ligger i Västmanland alldeles vid Mälaren, och nås på bara 1 timme från huvudstaden med tåg. Det finns en hel del guldkorn i denna aningen större stad, som brukar räknas som sjätte största i Sverige. Vi har varit här flera gånger, och denna gång berättar vi om några av våra favoriter.  

Hotell Hackspett uppe i trädet

Direkt vid Centralstationen i Vasaparken får man syn på det mycket originella Hotell Hackspett som ligger 13 meter upp i en stor ek. En rödmålad liten stuga med altan uppe i trädet, vågar man bo där?  Lite läskigt är det nog, men många hyr det ändå. Hotell Hackspett och Utter Inn, som ligger under vattnet strax utanför stan, är två originella boenden i Sverige gjorda av konstnären Mikael Genberg. Båda dessa ligger i Västerås och lockar många turister, framför allt från utlandet.

Västerås Hacke Hackspett

Hotell Hackspett 13 meter upp

Fina hus vid Svartån

Svartån rinner från Västmanlands landsbygd genom Västerås och ut i Mälaren. Här har vi flera gånger gjort fina vandringar, och man kan både hålla sig inne i staden eller fortsätta iallafall ända till E18. På en del ställen kan man inte gå alldeles vid ån, som ni kan se på bilden här. Dessa vackra hus är häftiga att se. Och på bron så hänger det massor av kärlekslås, precis som man kan se på bron över Seine i Paris. 

Svartån i Västerås

Fina hus vid Svartån i Västerås

Kärlekslås i Västerås

Kärlekslås i Västerås

Våra tips

  • Promenera längs Svartån
  • Kolla in Hotell Hackspett i Vasaparken utanför Centralstation
  • Djäkneberget nära Svartån

Kombinera med

Hitta hit

  •  Tåg, buss eller bil (E18)
  •  Hitta ditt boende i gröna Booking-rutan nedan
Booking.com
Fånga Sverige

NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION

Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!

Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.

Läs mer om boken här.

Läs ett smakprov ur boken här
(och klicka på Läs ett smakprov)