Det blev en resa till sköna Värmland med husbil. En vän som har husbil bjöd med på en resa till detta landskap. Nästan en vecka åkte vi runt och såg fina platser, blandade med att bo på campingplatser och mer fritt i naturen. Följ med på resa genom Klarälvens och skogarnas rike där många artister också kommer ifrån. Alltifrån staden Karlstad till mindre orter och vildmark. 

Solens stad Karlstad

Vi började med att stanna i Karlstad, känd som solens stad. En av de solrikaste städer i landet sägs det. Och visst var det strålande sol även när vi var där. Det är en trevlig stad där man bland annat kan hoppa på båtbussarna på Klarälven som där delar sig i åtta älv-armar, man kan promenera över den vackra stenbron (se bild ovan) och man kan se konstnären Lars Lerins berömda konsthall Sandgrund. Vi bodde på Bomstadbadens camping alldeles vid Vänerns strand, denna Sveriges största och Europas tredje största sjö som nästan känns som ett hav eftersom man ”ser horisonten”.  Det var en väldigt vacker campingplats under massor av tallar och med en väldigt stor sandstrand (se bild nedan).

Vänerstrand vid Bomstaden

Sandstrand med horisontvy över Vänern från Bomstadbadens camping i Karlstad

Sunne med Rottneros och Mårbacka

Nästa etapp gick genom Fryksdalen upp till Sunne som ligger mellan de vackra Frykensjöarna. Hit kan man även åka den fina Fryksdalsbanan med tåg. Vi promenerade i folkparken på Kolsnäsudden som ligger i Fryken. Här har många dans- och musikevenemang ägt rum och på udden finns det också bad. Sen strövade vi runt lite i Sunne (se bild nedan) som är inte så stort men gemytligt. Här finns också Selma spa, som är ett av Sveriges mest kända. Utanför stan ligger herrgården Mårbacka där Selma Lagerlöf föddes och växte upp, och på andra sidan sjön ligger Rottneros Park (se bilder nedan). Det är en skulptur- och blomsterpark väl värd att besöka, läs mer om vårt besök i Rottneros park här.

Sunne i Värmland

Sunne med väggmålning på Badhusgatan

Sunne vid Fryken

Badplats på Kolsnäsudden i Fryken, Sunne

Kändisar från Värmland

Det finns många kända personer från detta landskap, vad sägs om följande lista för att bara nämna några: författaren Selma Lagerlöf, poeterna Nils Ferlin och Göstaf Fröding, konstnären Lars Lerin, fotbollskändisarna Ralf Edström och Svennis Eriksson, förre statsministern Tage Erlander, sångarna Zarah Leander, Monica Zetterlund och Sven-Erik Magnusson, skalden Esaias Tegnér och programledaren Ernst Kirchsteiger.

Mårbacka

Mårbacka där Selma Lagerlöf föddes och växte upp

Rottneros park

Rottneros Park och spegeldammen vid herrgården

Att uppleva Klarälven

Vi fortsatte från Sunne bort till Klarälven från Munkfors och uppåt. Älven som rinner genom Värmland är en av landets längsta. Slår man ihop den med Göta älv blir det Sveriges längsta men även i sig är den på topplistan. Här nära Munkfors blev det övernattning vid älven och sköna kvällsdopp. Vi har tidigare paddlat flera dagar längs Klarälven vilket verkligen kan rekommenderas. Det är även populärt att åka timmerflotte där man bor i tält på flotten. Vill man hellre cykla så finns dels Klarälvsbanan som är en bilfri cykelled som går längs älven från Karlstad till Uddeholm vid Hagfors, och dels Klarälvsleden där man cyklar på olika vägar ända upp till Sysslebäck i norra Värmland. Det finns gott om bäver i älven och man kan delta på bäversafari för att komma riktigt nära.

Klarälven vid Höje

Klarälven vid Höje, Munkfors

Mer att se i Värmland med husbil

Efter Klarälven drog vi vidare österut mot Hagfors och Lesjöfors, där vi upptäckte fina sjön Djuprämmen. Sen fortsatte vi in i södra Dalarna, mer om det en annan gång. På denna husbilsresa valde vi vissa delar av Värmland, och det finns mycket mer att se och göra. Bland annat Glaskogen som är ett vildmarksområde och naturreservat nära Arvika där man kan vandra och paddla. Man kan på vissa ställen trampa dressin, exempelvis vid Årjäng på nedlagda järnvägsspår. Sen så har vi förstås Vänern och då kanske framförallt dess skärgård, som ligger mellan Karlstad och Kristinehamn, vilket man kan ta båttur till.

Vår väns husbil

Vår väns husbil på en rastplats

Övernatta i husbil

Enklast är att övernatta på campingplatser, det är tryggt och bekvämt. Det finns i princip alltid service som duschar, toaletter, kök, kiosk/affär etc. Men vill man kan man även bo nästan varsomhelst, till exempel vid en sjö. Du får övernatta i husbil överallt där man får parkera den, men bara max en natt eller 24 timmar. Därefter måste husbilen flyttas, annars räknas vistelsen som camping vilket är förbjudet på offentliga parkeringsplatser. Att ställa ut bord, stolar och liknande anses också som camping. Så ha koll på var du får ställa husbilen innan du övernattar. Vi hittade flera fina platser. 

BOCKA AV DET DU SETT I VÄRMLAND

Merparten av det som nämnts i detta inlägg om Värmland kan du bocka av i vår bok ”Fånga Sverige” – Läs mer här.

 

Våra tips

  • Karlstad med vackra stenbron, båtbussarna, Lerins konsthall mm.
  • Vänerskärgården mellan Karlstad och Kristinehamn
  • Rottneros park – läs mer om vårt besök här
  • Mårbacka – Selma Lagerlöfs minnesgård
  • Sunne och vackra Frykensjöarna och Selma spa
  • Klarälven – timmerflotte, bada eller åk cykel bredvid
  • Glaskogen – vildmarksområde

Kombinera med

Hitta hit

  • Tåg till Karlstad. Därifrån går bussar till de flesta platser.
  • Bil via E18 eller mindre vägar

Sunne

Sunne

Karlstad

Karlstad

Rottneros park

Rottneros park

Mårbacka

Mårbacka

Glaskogens naturreservat

Glaskogens naturreservat

Vänerns skärgård

Vänerns skärgård

Klarälven

Klarälven

Bomstadbaden Camping

Bomstadbaden Camping

Djuprämmen

Djuprämmen

Booking.com
Fånga Sverige

NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION

Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!

Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.

Läs mer om boken här.

Läs ett smakprov ur boken här
(och klicka på Läs ett smakprov)