Örebro som är Sveriges sjätte största stad* är också centrumet i Närke. Lungan i Örebro är Svartån, som rinner genom staden och hjärtat får väl anses vara det pampiga Örebro slott. Vi tog en liten promenad längs ån och tittade bland annat på slottet och fina friluftsmuseet Wadköping.                                          *Räknat på antal invånare i tätorten.

Titta på Örebro slott

Slottet ligger vackert på en holme i Svartån där ån fungerar som en naturlig vallgrav. Slottet byggdes redan på 1300-talet även om det yttre ändrades på 1800-talet. Här har hänt mycket under årens gång, det kan man få höra om när man går en guidning. Vi gick inte in i slottet denna gång men vi njöt av att se det utifrån. Precis bredvid ligger slottsparken med bland annat fina träd, mycket blommor och även vatten.

Örebro slott

Örebro slott vid Svartån

Promenera i Örebro längs Svartån

Det finns många åar i Sverige som heter Svartån och denna är oasen och lungan genom Örebro. Här finns fina promenadstråk – Åstråket kallas det här. Det är enkelt att gå längs ån från slottet och vidare mot sjön Hjälmaren där naturreservatet Oset & Rynningeviken också ligger och där man kan ströva bland många fåglar. Ganska nära slottet ligger Stora holmen som är ett park- och friluftsområde som även har ett lilleputtetåg för barn. Man kan även gå åt andra hållet från slottet, då kan man passa på att besöka Karlslunds trädgård och herrgård. Något annat som är populärt är att paddla kanot i ån.

Svartån i Örebro

Svartån vid Stora holmen och Wadköping

Friluftsmuseet Wadköping 

Nästan mitt emot Stora holmen ligger Wadköping som är ett omtyckt område med fina trähus och gårdar från en äldre tid. Några av husen är från 1400-talet eller senare och här finns bland annat museum, handelsbod, hantverksstäder, bageri och café & restaurang. Man kan enkelt ströva omkring och uppleva dessa historiska och vackra miljöer och friluftsmuseet är öppet året om. Namnet kommer förresten från Hjalmar Bergmans påhittade stad i romanen Markurells i Wadköping.

Vy från friluftsmuseet Wadköping i Örebro.

Friluftsmuseet Wadköping vid Svartån.     foto: www.fotoakuten.se    

Mer att se i Örebro

Vi vill även passa på att nämna att det finns mer att se och uppleva i Örebro när man ändå är här. Varför inte bege sig upp i vattentornet Svampen som är Örebros landmärke. Här uppe kan man äta eller fika med fantastisk utsikt. Tornet har för övrigt ett tvillingtorn i Saudiarabien märkligt nog då en kung där ville ha ett likadant hos dem. I övrigt har Örebro flera vackra byggnader som till exempel Rådhuset från 1863 och det finns även en hel del kultur i Örebro med en konsthall och Kulturkvarteren. Staden har också en saluhall med butiker och restauranger. 

Vattentornet Svampen i Örebro

Landmärket och vattentornet Svampen i Örebro

Örebro

Åter vid Örebro slott

BOCKA AV DET DU SETT I ÖREBRO

Mycket av det som nämnts i detta inlägg om Örebro kan du bocka av i vår bok ”Fånga Sverige” – Läs mer här.

 

Våra tips

  • Örebro slott & slottsparken
  • Wadköpings friluftsområde
  • Bara strosa i Örebro längs Svartån
  • Stora holmen
  • Oset & Rynningevikens naturreservat
  • Karlslunds herrgård och trädgård

Kombinera med

Hitta hit

  • Tåg till Örebro Centralstation eller Örebro Södra
  • Bil via E18/E20

Örebro slott

Örebro slott

Wadköping

Wadköping

Stora holmen

Stora holmen

Oset & Rynningeviken

Oset & Rynningeviken

Karlslunds trädgård och herrgård

Karlslunds trädgård och herrgård

Svampen

Svampen

Örebro rådhus

Örebro rådhus

Örebro saluhall

Örebro saluhall

Örebro konsthall

Örebro konsthall

Booking.com
Fånga Sverige

NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION

Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!

Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.

Läs mer om boken här.

Läs ett smakprov ur boken här
(och klicka på Läs ett smakprov)