Rottneros park är en vacker skulptur- och blomsterpark utanför Sunne i Värmland. Vi fick här se väldigt många intressanta skulpturer, en fin herrgård och andra byggnader. Man får också en hel del vackra växt- och blomsterupplevelser, inte minst om man gillar rhododendron eller rosor. Parken har flera olika avdelningar och är utsedd som ett riksintresse för sin kulturmiljö. Rottneros är även känt som det skimrande ”Ekeby” i Selma Lagerlöfs berättelse Gösta Berlings saga. 

Stor skulpturpark värd att besöka

Rottneros är en av norra Europas största skulpturparker och som passar bra ihop med den omgivande miljön. Man kan till exempel hitta en skulptur mitt i en stor rhododendron-buske, framför en vacker damm eller mitt en vacker lund av träd. Skulpturerna är gjorda av kända konstnärer, som exempelvis Carl Eldh, Carl Milles, Eric Grate med flera.

Skulpturer i Rottneros park

Kungens trädgård med bland annat ”Näckrosen”

Dianaparken med jaktgudinnan

Dianaparken med jaktgudinnan Diana

Staty mitt i rhododendron

Staty mitt i rhododendron

Upplev Rottneros trädgårdar

Blomsterparken är nog mest känd för sina många och fina rhododendron. Rottneros park har många välordnade områden med stora gräsytor men det finns även mer ”vilda” partier som ger upphov till lite överraskningar och extra njutning. Det finns i parken många olika avdelningar som till exempel Sinnenas oas, Rosenträdgården, Idéträdgården och Örtagården. I ett område mellan herrgården och sjön finns ett stort arboretum – ett område med en samling av ovanliga träd och buskar där personer som bland annat kungen och Olof Palme har planterat. Gillar man att inspireras av olika miljöer så finns mycket att uppleva här i Rottneros park.

Vildare del av Rottneros park

En vildare del med vattenfall och växtlighet

Rumsazalea rhododendron

Rumsazalea rhododendron

Arboretum i Rottneros park

Arboretum i Rottneros park

Vacker ek i parken

Vacker ek och skulptur

Rottneros örtagård

Örtagården i Rottneros park

Mer att veta om Rottneros park

Parken är öppen under sommarhalvåret och inträdet i skrivande stund ligger på 120 kr för vuxna. I mitten av parken ligger herrgården (se huvudbilden ovan) och som är i privat ägo. Men man kan njuta av byggnaden från utsidan, exempelvis från spegeldammen. Parken som ligger alldeles vid sjön Fryken har också en badplats. Man kommer dit genom Selma Lagerlöfsparken och man får gå över en järnväg som passerar genom parken. I andra änden av parken finns en stor damm i närheten av en lekpark. I Ateljé Lökboden brukar det vara konstutställningar. Vid entrén ligger ett café där man sitter bredvid örtagården.

Fontän och Carl Eldhs parterr

Fontän med Carl Eldhs parterr i bakgrunden

Våra tips

 • Gå runt, använd dina sinnen och njut
 • Ta tid att gå runt hela parken
 • Fika eller ät något på caféet

Kombinera med

 • Mårbacka där Selma Lagerlöf föddes och växte upp
 • Selmas spa i Sunne
 • Tossebergsklätten, norr om Sunne
 • Frykdalsbanan – vacker tågsträcka längs sjön Fryken
 • Klarälvsbanan – bilfri cykelled längs fina Klarälven
 • Läs vårt inlägg Genom Värmland med husbil

Hitta hit

 • Tåg: Frykdalsbanan, gå av vid Rottneros station
 • Buss: Buss 200 mot Sunne, gå av vid parken
 • Bil, mc eller cykel: väg 45 (mellan E18 och Malung) eller mindre vägar
Booking.com
Fånga Sverige

NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION

Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!

Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.

Läs mer om boken här.

Läs ett smakprov ur boken här
(och klicka på Läs ett smakprov)