Mitt ute i Östersjöns hav, 4 mil norr om Gotland ligger Gotska sandön – denna isolerade ö med vackra sanddyner som kan flytta sig upp till sex meter per år. Här ser man den fria horisonten åt alla håll och på en udde finns en sälkoloni. Vi har varit här en gång, men kommer gärna tillbaka. Ön är en av Sveriges 30 nationalparker som vi också skrivit om som en separat sida.

Toppbild: Kenneth Bengtsson Johner, Naturvårdsverket

TA SIG TILL GOTSKA SANDÖN

Det tar runt 3 timmar från Nynäshamn eller 2 timmar från Fårösund att ta sig till ön med färja. Det finns ingen hamn så man måste gå ner från en trappa direkt ner på sanden. 

Gotska sandön landstigning

Vi gör landstigning på Gotska sandön

Vad göra på Gotska Sandön

Förutom att bara ströva längs stränderna och sanddyorna så kan man även gå över ön, som har en stor tallskog men även lite lövskog. Det finns flera vandringsstigar man kan gå och på ena udden finns det sälar att se. Öns högsta punkt är 42 meter över havet, där har man fin utsikt. Det har man också från Gotska Sandöns fyr, där man kan gå upp.  Det finns även ett museum som berättar öns historia. 

Fyren på Gotska Sandön

Gotska sandöns fyr

STANNA PÅ GOTSKA SANDÖN

Det finns möjlighet att övernatta på ön i flera olika typer av boende. Då kan man möjlghet att uppleva både soluppgång och soluppgång från ön. Själva var vi bara där över dagen, men hade gärna övernattat. Ön är som sagt en nationalpark och man måste följa de bestämmelser som finns angivna.

Gotska Sandön

Tallskog och sanddyner överallt

BOCKA AV GOTSKA SANDÖN

Gotska sandön är en av platserna som du kan bocka av i vår bok ”Fånga Sverige”  Läs mer här.

 

Våra tips

  • Övernatta på ön
  • Vandra till högsta punkten och säludden
  • Njut av sanddynorna!
  • Ha med sjösjuketabletter

Kombinera med

  • Gotland och Fårö
  • Stockholms skärgård, ex Utö från Nynäshamn

Hitta hit

  •  Båt från Nynäshamn eller från Fårösund på Gotland
Fånga Sverige

NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION

Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!

Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.

Läs mer om boken här.

Läs ett smakprov ur boken här
(och klicka på Läs ett smakprov)