Sveriges nationalparker är något alldeles extra. Naturens Rolls Royce och det finaste och mest skyddsvärda med ofta storslagen natur. I skrivande stund finns det 30 fantastiska nationalparker från Lappland i norr till Skåne i söder. Och under 2024-2026 planeras två nya nationalparker tillkomma: Nämdöskärgården och Bästeträsk. Här berättar vi kort om alla nuvarande och länkar även till de som vi under åren har skrivit lite mer om. Välkommen med på resan bland Sveriges nationalparker!
Norra Sverige (Norrland)
Vadvetjåkka
Vadvetjåkka är den nordligaste av Sveriges nationalparker och ligger strax norr om Abisko i Lappland. Det är ett väglöst och avlägset fjällområde vid gränsen till Norge. Här är mest kalfjäll men även fjällbjörkar och grottor.
Vadvetjåkka nationalpark. Naturvårdsverket, Foto: Claes Grundsten, Bildhuset, TT-bild
Abisko
En av våra favoriter, kanske för att den ligger så vackert i lappländska fjällvärlden men ända lättillgängligt med tåg eller bil. Här finns även karaktäristiska Lapporten. Läs om vårt besök i Abisko nationalpark här.
Abisko jokk i nationalparken
PADJELANTA
Här är det vackra och lite mer flacka fjäll som ingår i Laponia världsarvsområdet. Kanske den vackraste av Sveriges nationalparker om vi får välja. Med stora vidder och många sjöar. Det är också ett blomsterparadis på sommaren. Här finns också Sveriges mest otillgängliga plats, långt bort från bilvägar. Läs om vårt besök i Padjelanta nationalpark här.
Padjelanta nationalpark
STORA SJÖFALLET
Ingår också i Laponia världsarv. Lite mer varierad natur än Padjelanta, men man får röra sig bort från bilväg och dammanläggningar. Här finns en hel del vattenfall men även det kända fjället Akka som Selma Lagerlöf skrivit om. Läs mer om vårt besök i Stora Sjöfallets nationalpark (i samband med Padjelanta).
Stora Sjöfallets nationalpark
SAREK
Ett spännande område med höga fjäll och sitt vackra deltalandskap Rapadalen. Inte så lätt att ta sig till Sarek, och inga öppna övernattningsstugor finns heller. Sarek ingår också i världsarvet Laponia. Vi har bara varit i norra delen av parken. Läs mer om vårt besök i Sareks nationalpark och Laponia här.
Sareks nationalpark
MUDDUS
Här har vi Sveriges största skogliga nationalpark, opåverkad av skogsbruket och utan bilvägar. Det finns grova tallar, myrmarker, klippraviner och vattenfall. Muddus ingår också i Laponia.
Muddus nationalpark. Naturvårdsverket, Foto: Ruslan Kalnitsky, TT-bild
Pieljekaise
Fjällbjörkarnas nationalpark kallas den. Det är ett lågfjällsområde i Lappland med björkskogar och småsjöar. Här passar också Kungsleden som man kan vandra mellan Hemavan i princip upp till Abisko.
Pieljekaise nationalpark. Naturvårdsverket, Foto: Imago stock and people, TT-bild
HAPARANDA SKÄRGÅRD
Nästan så långt österut i Sverige man kan komma ligger vårt lands nordligaste skärgård här i Norrbotten. Här finns långa sandstränder och ett rikt fågelliv. Under coronaepedemin spelades Tv-programmet Robinsson in här.
Haparanda skärgårds nationalpark. Naturvårdsverket, Foto: Anna Berhan
BJÖRNLANDET
I Norrlands inland, i södra Lappland ligger denna park, som består rätt så mycket av orörd gammal tallskog men även en del spår från skogsbränder.
Björnlandets nationalpark. Naturvårdsverket, Foto: Andreas Lindahl
SKULESKOGEN
På magnifika världsarvet Höga kusten i Ångermanland ligger mytomspunna Skuleskogen. En häftig utsikt över hav, öar, sjöar och skog men det är även en spännande geologisk plats. Här finns också vacker skog och bäckar.
Klippskreva i Skuleskogen
SONFJÄLLET
Detta vackra fjällmassiv i Härjedalen är känd som Sveriges björnrikaste område. Här finns även fina skogar och bäckar, och utsikten från toppen är fantastisk. Läs mer om vårt besök här.
Halvvägs upp på toppen av Sonfjället
Mellersta Sverige (Svealand)
TÖFSINGDALEN
Nära gränsen mellan Dalarna och Härjedalen ligger Töfsingdalens nationalpark, med bland annat gammelskog och mycket växter. Det är inte så lätt att ta sig hit då det ligger relativt långt från bilvägar, och terrängen är rätt svårframkomlig pga större stenblock.
Töfsingdalens nationalpark. Naturvårdsverket, Foto: Bengt Ekman, Naturfotograferna, TT-bild
FULUFJÄLLET
I norra Dalarna nära Särna och Idre ligger Fulufjället, alldeles på gränsen till Norge. Det är ett av Sveriges sydligaste kalfjäll med ett nästintill orört naturområde och här finns också landets högsta vattenfall – Njupeskär. På Fulufjället finns även världens äldsta träd, en gran som är 9565 år gammal. Läs om vårt besök i Fulufjället och Njupeskär här.
Njupeskärs vattenfall i Fulufjällets nationalpark
HAMRA
På gränsen mellan Härjedalen, Hälsingland och Dalarna ligger denna lilla nationalpark som består av skog, myr och vattendrag. Skogarna är en av få orörda i mellersta Sverige.
Hamra nationalpark. Naturvårdsverket, Foto: Andreas Lindahl
FÄRNEBOFJÄRDEN
I gränstrakterna mellan Gästrikland, Uppland, Dalarna och Västmanland ligger Färnebofjärdens nationalpark. Här i Nedre Dalälven finns stora forsar, gamla skogar och mycket våtmarker, och det är fåglarnas paradis med extremt mycket häckningsplatser. Läs om vårt besök i Färnebofjärdens nationalpark här.
Färnebofjärdens nationalpark
ÄNGSÖ
I Roslagen och Uppland ligger denna blomstrande ö och lite annorlunda nationalpark. Här bevarar man odlingslanskapet som det såg ut för ett par hundra år sen. På blomsterängarna växer det gott om orkidéer, och det är fina löv- och barrskogar och fina havsvikar.
Ängsö nationalpark. Naturvårdsverket, Foto: Länsstyrelsen Stockholms län
TYRESTA
I Södermanland, bara ett stenkast från Stockholm ligger Tyresta, det största urskogsområdet söder om Dalälven. Här finns bland annat gamla skogar, torra hällar och en fin skogstjärn. Här är gott om djur och fåglar trots närheten till storstaden.
Tyresta nationalpark. Naturvårdsverket, Foto: Nicklas Wijkmark
GARPHYTTAN
I Närke alldeles utanför Örebro ligger denna lilla park med lövskogar och odlingslandskap fyllt av växter. Parken härstammar ur en gårdsmark där slåtter sker på ängarna för att bevara artrikedomen.
Garphyttans nationalpark. Naturvårdsverket, Foto: Bengt Ekman, Naturfotograferna, TT-bild
TIVEDEN
Nära Vättern, på gränsen mellan Västergötland och Närke ligger denna mystiska och spännande nationalpark. Med urskogar och stora steblock och små skogstjärnar är det som att komma in i ett sagolandskap. Läs om vårt besök i Tivedens nationalpark här.
Stenblock i Tivedens nationalpark
Södra Sverige (Götaland)
TRESTICKLAN
I Dalsland, på gränsen till Norge, ligger Tresticklans nationalpark med sin relativt opåverkade skog och med sina långsmala sjöar, myrmarker och bergshällar.
Tresticklans nationalpark. Naturvårdsverket, Foto: Andreas Lindahl
KOSTERHAVET
Sveriges första marina nationalpark ligger i Bohuslän och består mest av undervattensmiljöer för att skydda dessa. Här kan man dyka bland kallvattenskoraller i ett av landets två korallrev. Parken angränsar till en systerpark i Norge.
Kosterhavets nationalpark. Naturvårdsverket, Foto: Andreas Lindahl
DJURÖ
Djurö nationalpark är en isolerad skärgård med över 30 öar och många små skär och som ligger mitt i Vänern, i Västergötland, på gränsen till Värmland. Hit kommer man med egen båt.
Djurö nationalpark. Foto: Peter Rosén, Naturvårdsverket
GOTSKA SANDÖN
Denna isolerade ö norr om Gotland med dess sandstränder, sanddyner och gamla tallskogar har fascinerat många besökare. Här ser man den fria horisonten åt alla håll och på en udde finns en sälkoloni. Läs mer om vårt besök här.
Gotska Sandöns sanddyner Foto: Naturvårdsverket, Kenneth Bengtsson/Johner
NORRA KVILL
I djupaste Småland ligger denna lilla trolska nationalpark med sina fina skogstjärnar omgivna av vacker naturskog och stora klippblock. Här finns rätt stora träd och mycket vacker mossa. Vi rekommenderar också att ta sig upp på utkiksberget.
Norra Kvills nationalpark. Naturvårdsverket, Foto: Andreas Lindahl
STORE MOSSE
Detta är södra Sveriges största myrområde och ligger i Småland alldeles vid E4:an nära Värnamo. På något sätt får man känslan av fjällen när man är här, med stora vidder av kargt landskap. Här växer bland annat vitmossa, tranbär och martallar. Är man modig så kan man pröva att gå på gungfly, som är som att gå på en flytande matta av torv.
Store Mosse nationalpark. Naturvårdsverket, Foto: Andreas Lindahl
ÅSNEN
Söder om Växjö i Småland ligger sjön Åsnen och en del av denna är sen 2018 nationalpark. Här finns bland annat en vacker insjöskärgård, en fin ädellövskog, sandstränder och näckrosvikar.
Åsnens nationalpark. Naturvårdsverket, Foto: Andreas Lindahl
BLÅ JUNGFRUN
I Kalmar sund mellan Småland och Öland ligger denna spännande ö som sagorna säger att häxorna flyger till i påsk, och ön hette tidigare Blåkulla. Men denna granitklippa bjuder även på ett rikt fågelliv och en ädellövskog. Här finns även grottor, jättegrytor, stenlabyrinten Trojeborg och en fin utsikt.
Stenlabyrinten Trojeborg i Blå Jungfruns nationalpark. Naturvårdsverket, Foto: Sven Halling, Johnér
SÖDERÅSEN
I Skåne, öster om Helsingborg, ligger en del av de största sammanhängande skyddade ädellövskogarna i norra Europa. Här finns även spännande branter och stup, fin utsikt och vattendrag.
Söderåsens nationalpark. Naturvårdsverket, Foto: Andreas Lindahl
DALBY SÖDERSKOG
Sveriges minsta nationalpark ligger nära Lund i Skåne och är som vackrast på våren när ängsblommorna ses. Men det är en fin ädellövskog som går att njuta av alla årstider. Här sköts och bevaras en sydsvensk ädellövskog.
Dalby söderskog nationalpark. Naturvårdsverket, Foto: Jenny Sandgren
STENSHUVUD
På Österlen i Skåne möter man detta magiska berg med vackra skogar och fascinerande utsikt över hav och skogar. Här kan man vandra på ängar, lövskogar och stränder. På de tre topparna har det en gång varit en fornborg. Läs mer om vårt besök på Stenshuvud nationalpark här.
Utsikt från fornborgen på Stenshuvuds nationalpark
Sveriges nationalparker blir fler
Under åren 2025 – 2026 planeras det bli två till av Sveriges nationalparker. Det är ett stort och tålmodigt arbete att skapa en ny nationalpark och detta har beretts i ganska många år. De kommande är Nämdöskärgården och Bästeträsk. Nämdöskärgården ligger långt ut i södra delen av Stockholms skärgård och innefattar det vackra Långviksskär och Bullerö. Framförallt kommer det att vara ett marint reservat då merparten av området ligger i vattnet. Planen, om allt går i lås, är att den ska invigas 2025. Bästeträsk ligger på norra Gotland och innefattar förutom Gotlands största sjö även skog, alvar, myrar, klapperstenstränder och ängar. Planen just nu är att den ska invigas 2026.
BOCKA AV NATIONALPARKERNA
Alla nationalparker du besökt kan du bocka av i vår bok ”Fånga Sverige” Läs mer här.
Abisko nationalpark
Abisko nationalpark
Stora Sjöfallets nationalpark
Stora Sjöfallets nationalpark
Sarek nationalpark
Sarek nationalpark
Pieljekaise nationalpark
Pieljekaise nationalpark
Sonfjällets nationalpark
Sonfjällets nationalpark
Hamra nationalpark
Hamra nationalpark
Ängsö nationalpark
Ängsö nationalpark
Garphyttans nationalpark
Garphyttans nationalpark
Gotska Sandön nationalpark
Gotska Sandön nationalpark
Dalby Söderskogs nationalpark
Dalby Söderskogs nationalpark
Vadvetjåkka nationalpark
Vadvetjåkka nationalpark
Blå Jungfruns nationalpark
Blå Jungfruns nationalpark
Norra Kvills nationalpark
Norra Kvills nationalpark
Töfsingdalens nationalpark
Töfsingdalens nationalpark
Muddus nationalpark,
Muddus nationalpark,
Padjelanta nationalpark
Padjelanta nationalpark
Store Mosse nationalpark
Store Mosse nationalpark
Tivedens nationalpark
Tivedens nationalpark
Skuleskogens nationalpark
Skuleskogens nationalpark
Stenshuvuds nationalpark
Stenshuvuds nationalpark
Björnlandets nationalpark
Björnlandets nationalpark
Djurö nationalpark
Djurö nationalpark
Tyresta nationalpark
Tyresta nationalpark
Haparanda skärgårds nationalpark
Haparanda skärgårds nationalpark
Tresticklans nationalpark
Tresticklans nationalpark
Färnebofjärdens nationalpark
Färnebofjärdens nationalpark
Söderåsens Nationalpark
Söderåsens Nationalpark
Fulufjället nationalpark
Fulufjället nationalpark
Kosterhavets Nationalpark
Kosterhavets Nationalpark
Åsnens Nationalpark
Åsnens Nationalpark
NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION
Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!
Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.
Läs ett smakprov ur boken här
(och klicka på Läs ett smakprov)