Sverige har idag 30 fantastiska nationalparker från Lappland i norr till Skåne i söder. Här berättar vi kort om alla och länkar även till de som vi under åren har besökt och skrivit lite mer om. Vi har även besökt fler än de vi skrivit om men de lägger vi ut allt eftersom. Välkommen med på resan bland vårt lands nationalparker! 2024-2025 planeras två nya nationalparker tillkomma: Nämdöskärgården och Bästeträsk. 

Norra Sverige (Norrland)

Vadvetjåkka 

Denna park ligger allra mest norrut i Sverige, strax norr om Abisko i Lappland. Det är ett väglöst och avlägset fjällområde vid gränsen till Norge. Här är mest kalfjäll men även fjällbjörkar och grottor.

Vadvetjåkka nationalpark

Vadvetjåkka nationalpark. Naturvårdsverket, Foto: Claes Grundsten, Bildhuset, TT-bild

Abisko

En av våra favoriter, kanske för att den ligger så vackert i lappländska fjällvärlden men ända lättillgängligt med tåg eller bil. Här finns även karaktäristiska Lapporten. Läs om vårt besök i Abisko nationalpark här.

Abisko jokk

Abisko jokk i nationalparken

PADJELANTA

Här är det vackra och lite mer flacka fjäll som ingår i Laponia världsarvsområdet. Kanske den vackraste nationalparken om vi får välja. Med stora vidder och många sjöar. Det är också ett blomsterparadis på sommaren. Här finns också Sveriges mest otillgängliga plats, långt bort från bilvägar. Läs om vårt besök i Padjelanta nationalpark här.

Padjelanta

Padjelanta nationalpark

STORA SJÖFALLET

Ingår också i Laponia världsarv. Lite mer varierad natur än Padjelanta, men man får röra sig bort från bilväg och dammanläggningar. Här finns en hel del vattenfall men även det kända fjället Akka som Selma Lagerlöf skrivit om. Läs mer om vårt besök i Stora Sjöfallets nationalpark (i samband med Padjelanta).

Laponia världsarv

Stora Sjöfallets nationalpark

SAREK

Ett spännande område med höga fjäll och sitt vackra deltalandskap Rapadalen. Inte så lätt att ta sig till Sarek, och inga öppna övernattningsstugor finns heller. Sarek ingår också i världsarvet Laponia. Vi har bara varit i norra delen av parken. Läs mer om vårt besök i Sareks nationalpark och Laponia här

Sareks nationalpark

Sareks nationalpark 

MUDDUS

Här har vi Sveriges största skogliga nationalpark, opåverkad av skogsbruket och utan bilvägar. Det finns grova tallar, myrmarker, klippraviner och vattenfall. Muddus ingår också i Laponia.

Muddus nationalpark

Muddus nationalpark. Naturvårdsverket, Foto: Ruslan Kalnitsky, TT-bild

Pieljekaise

Fjällbjörkarnas nationalpark kallas den. Det är ett lågfjällsområde i Lappland med björkskogar och småsjöar. Här passar också Kungsleden som man kan vandra mellan Hemavan i princip upp till Abisko. 

Pieljekaise nationalpark

Pieljekaise nationalpark. Naturvårdsverket, Foto: Imago stock and people, TT-bild

HAPARANDA SKÄRGÅRD

Nästan så långt österut i Sverige man kan komma ligger vårt lands nordligaste skärgård här i Norrbotten. Här finns långa sandstränder och ett rikt fågelliv. Under coronaepedemin spelades Tv-programmet Robinsson in här.

Haparanda skärgård

Haparanda skärgårds nationalpark. Naturvårdsverket, Foto: Anna Berhan

BJÖRNLANDET

I Norrlands inland, i södra Lappland ligger denna park, som består rätt så mycket av orörd gammal tallskog men även en del spår från skogsbränder.

Björnlandets nationalpark

Björnlandets nationalpark. Naturvårdsverket, Foto: Andreas Lindahl

SKULESKOGEN

På magnifika världsarvet Höga kusten i Ångermanland ligger mytomspunna Skuleskogen. En häftig utsikt över hav, öar, sjöar och skog men det är även en spännande geologisk plats. Här finns också vacker skog och bäckar. 

Skuleskogen

Klippskreva i Skuleskogen

SONFJÄLLET

Detta vackra fjällmassiv i Härjedalen är känd som Sveriges björnrikaste område. Här finns även fina skogar och bäckar, och utsikten från toppen är fantastisk. Läs mer om vårt besök här.

Sonfjället

Halvvägs upp på toppen av Sonfjället

Mellersta Sverige (Svealand)

TÖFSINGDALEN

Nära gränsen mellan Dalarna och Härjedalen ligger Töfsingdalens nationalpark, med bland annat gammelskog och mycket växter. Det är inte så lätt att ta sig hit då det ligger relativt långt från bilvägar, och terrängen är rätt svårframkomlig pga större stenblock.

Töfsingdalens nationalpark

Töfsingdalens nationalpark. Naturvårdsverket, Foto: Bengt Ekman, Naturfotograferna, TT-bild

FULUFJÄLLET

I norra Dalarna nära Särna och Idre ligger Fulufjället, alldeles på gränsen till Norge. Det är ett av Sveriges sydligaste kalfjäll med ett nästintill orört naturområde och här finns också landets högsta vattenfall – Njupeskär. På Fulufjället finns även världens äldsta träd, en gran som är 9565 år gammal. Läs om vårt besök i Fulufjället och Njupeskär här.

Njupeskär vattenfall

Njupeskärs vattenfall i Fulufjällets nationalpark

HAMRA

På gränsen mellan Härjedalen, Hälsingland och Dalarna ligger denna lilla nationalpark som består av skog, myr och vattendrag. Skogarna är en av få orörda i mellersta Sverige.

Hamra nationalpark

Hamra nationalpark. Naturvårdsverket, Foto: Andreas Lindahl

FÄRNEBOFJÄRDEN

I gränstrakterna mellan Gästrikland, Uppland, Dalarna och Västmanland ligger Färnebofjärdens nationalpark. Här i Nedre Dalälven finns stora forsar, gamla skogar och mycket våtmarker, och det är fåglarnas paradis med extremt mycket häckningsplatser. Läs om vårt besök i Färnebofjärdens nationalpark här.

Färnebofjärdens nationalpark

Färnebofjärdens nationalpark

ÄNGSÖ

I Roslagen och Uppland ligger denna blomstrande ö och lite annorlunda nationalpark. Här bevarar man odlingslanskapet som det såg ut för ett par hundra år sen. På blomsterängarna växer det gott om orkidéer, och det är fina löv- och barrskogar och fina havsvikar. 

Ängsö nationalpark

Ängsö nationalpark. Naturvårdsverket, Foto: Länsstyrelsen Stockholms län

TYRESTA

I Södermanland, bara ett stenkast från Stockholm ligger Tyresta, det största urskogsområdet söder om Dalälven. Här finns bland annat gamla skogar, torra hällar och en fin skogstjärn. Här är gott om djur och fåglar trots närheten till storstaden.

Tyresta nationalpark

Tyresta nationalpark. Naturvårdsverket, Foto: Nicklas Wijkmark

GARPHYTTAN

I Närke alldeles utanför Örebro ligger denna lilla park med lövskogar och odlingslandskap fyllt av växter. Parken härstammar ur en gårdsmark där slåtter sker på ängarna för att bevara artrikedomen. 

Garphyttans nationalpark

Garphyttans nationalpark. Naturvårdsverket, Foto: Bengt Ekman, Naturfotograferna, TT-bild

TIVEDEN

Nära Vättern, på gränsen mellan Västergötland och Närke ligger denna mystiska och spännande nationalpark. Med urskogar och stora steblock och små skogstjärnar är det som att komma in i ett sagolandskap. Läs om vårt besök i Tivedens nationalpark här.

Tiveden

Stenblock i Tivedens nationalpark

Södra Sverige (Götaland)

TRESTICKLAN

I Dalsland, på gränsen till Norge, ligger Tresticklans nationalpark med sin relativt opåverkade skog och med sina långsmala sjöar, myrmarker och bergshällar.

Tresticklans nationalpark

Tresticklans nationalpark. Naturvårdsverket, Foto: Andreas Lindahl

KOSTERHAVET

Sveriges första marina nationalpark ligger i Bohuslän och består mest av undervattensmiljöer för att skydda dessa. Här kan man dyka bland kallvattenskoraller i ett av landets två korallrev. Parken angränsar till en systerpark i Norge.

Kosterhavets nationalpark

Kosterhavets nationalpark. Naturvårdsverket, Foto: Andreas Lindahl

DJURÖ

Djurö nationalpark är en isolerad skärgård med över 30 öar och många små skär och som ligger mitt i Vänern, i Västergötland, på gränsen till Värmland. Hit kommer man med egen båt. 

Djurö nationalpark

Djurö nationalpark. Foto: Peter Rosén, Naturvårdsverket

GOTSKA SANDÖN

Denna isolerade ö norr om Gotland med dess sandstränder, sanddyner och gamla tallskogar har fascinerat många besökare. Här ser man den fria horisonten åt alla håll och på en udde finns en sälkoloni. Läs mer om vårt besök här.

Gotska Sandön

Gotska Sandöns sanddyner   Foto: Naturvårdsverket, Kenneth Bengtsson/Johner

NORRA KVILL

I djupaste Småland ligger denna lilla trolska nationalpark med sina fina skogstjärnar omgivna av vacker naturskog och stora klippblock.  Här finns rätt stora träd och mycket vacker mossa. Vi rekommenderar också att ta sig upp på utkiksberget. 

Norra Kvills nationalpark

Norra Kvills nationalpark. Naturvårdsverket, Foto: Andreas Lindahl

STORE MOSSE

Detta är södra Sveriges största myrområde och ligger i Småland alldeles vid E4:an nära Värnamo. På något sätt får man känslan av fjällen när man är här, med stora vidder av kargt landskap. Här växer bland annat vitmossa, tranbär och martallar. Är man modig så kan man pröva att gå på gungfly, som är som att gå på en flytande matta av torv.

Store Mosse nationalpark

Store Mosse nationalpark. Naturvårdsverket, Foto: Andreas Lindahl

ÅSNEN

Söder om Växjö i Småland ligger sjön Åsnen och en del av denna är sen 2018 nationalpark. Här finns bland annat en vacker insjöskärgård, en fin ädellövskog, sandstränder och näckrosvikar.

Åsnens nationalpark

Åsnens nationalpark. Naturvårdsverket, Foto: Andreas Lindahl

BLÅ JUNGFRUN

I Kalmar sund mellan Småland och Öland ligger denna spännande ö som sagorna säger att häxorna flyger till i påsk, och ön hette tidigare Blåkulla. Men denna granitklippa bjuder även på ett rikt fågelliv och en ädellövskog. Här finns även grottor, jättegrytor, stenlabyrinten Trojeborg och en fin utsikt. 

Blå Jungfrun nationalpark

Stenlabyrinten Trojeborg i Blå Jungfruns nationalpark. Naturvårdsverket, Foto: Sven Halling, Johnér

SÖDERÅSEN

I Skåne, öster om Helsingborg, ligger en del av de största sammanhängande skyddade ädellövskogarna i norra Europa. Här finns även spännande branter och stup, fin utsikt och vattendrag. 

Söderåsens nationalpark

Söderåsens nationalpark. Naturvårdsverket, Foto: Andreas Lindahl

DALBY SÖDERSKOG

Sveriges minsta nationalpark ligger nära Lund i Skåne och är som vackrast på våren när ängsblommorna ses. Men det är en fin ädellövskog som går att njuta av alla årstider. Här sköts och bevaras en sydsvensk ädellövskog.

Dalby söderskog nationalpark

Dalby söderskog nationalpark. Naturvårdsverket, Foto: Jenny Sandgren

STENSHUVUD

På Österlen i Skåne möter man detta magiska berg med vackra skogar och fascinerande utsikt över hav och skogar. Här kan man vandra på ängar, lövskogar och stränder. På de tre topparna har det en gång varit en fornborg. Läs mer om vårt besök på Stenshuvud nationalpark här.

Stenshuvud nationalpark

Utsikt från fornborgen på Stenshuvuds nationalpark

Booking.com
Fånga Sverige

NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION

Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!

Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.

Läs mer om boken här.

Läs ett smakprov ur boken här
(och klicka på Läs ett smakprov)