Kullahalvön, eller Kullen som den också kallas, ligger som en spetsig halvö i nordvästra Skåne. En mycket vacker natur och kulturlandskap kännetecknar halvön, där städer som Helsingborg och Ängelholm utgör dess bas. Längre ut på halvön ligger Höganäs känd för sina krus. Halvön är omgiven av havet – Öresund, Kattegatt och Skälderviken med fyren Kullen längst ut.

Wilks mystiska konstverk Nimis

Vi tillbringade ett par dygn på denna vackra halvö efter ha tagit tåget till Helsingborg där vi hyrde bil. Årstiden var förvår, i april, så grönskan hade inte kommit igång ännu, men ändå var det en väldigt fin upplevelse. Bland annat gick vi på upptäcksfärd och letade efter det mytomspunna konstverket Nimis som konstnären Lars Wilks olagligt uppfört på stranden nära Arild.

 

Vi letar efter Nimis

På jakt efter Nemis hittade vi får

Kullen och Mölle

Vi såg dem på håll men tog oss ej ner till stranden. Men själva letandet var kanske höjdpunkten för vi kom fram till alla möjliga spännande ställen när vi letade, omgivna av får, branta kullar och fantastisk utsikt. Vi tog oss även ut på spetsen Kullen där fyren majestätiskt håller uppsikt och där blåsten styrde. Utsikten där går inte av för hackor med havet utanför. I trevliga Mölle åt vi en god lunch på mysiga Mölle krukmakeri där vi kunde ha suttit och njutit hela dagen. I samhället Höganäs, som är känd för sina bruna rejäla Höganäskrus, besökte vi Magasin 36 som är en ombyggd fabrik som nu är saluhall (gick i konkurs 2021 sägs det).  Och givetvis åt vi middag på Tunneberga gästgivaregård i Jonstorp.

Utsikt från Kullen

Utsikt från Kullens fyr

Helsingborg

I basen på Kullenhalvön finns mycket annat att se. Ex Helsingborg som är en fin gammal stad med mysig stadskärna och färjetrafik till Danmark (läs om vårt besök i Helsingborg). Kanske blir det väg- och tågtunnel här i framtiden. Sofiero trädgårdar är ett annat besöksmål, som vi dock inte hann se denna gång. Ängelholm besökte vi bara som kortast, den ligger rätt flakt och gav inget speciellt för oss. Då avstånden inte är så stora så passade vi på att även besöka Bjärehalvön lite norrut där framför allt Hovs hallar var klart värt besöket.

BOCKA AV KULLAHALVÖN

Kullahalvön är en av de spännande platser som du kan bocka av i vår bok ”Fånga Sverige”  Läs mer här.

 

Våra tips

  • Fyrplats Kullen längst ut på spetsen
  • Mölle krukmakeri – restaurang och café
  • Nimis – torn av konstnär Lars Wilks

Kombinera med

Hitta hit

  • Tåg går till Helsingborg och Ängelholm. Därifrån går bussar.
  • Bil via E4 till Helsingborg eller E6/E20 till Helsingborg/Ängelholm. Sen väg 111 respektive 112. 
  • Hitta boende via den gröna Booking-rutan nedan.
Booking.com
Fånga Sverige

NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION

Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!

Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.

Läs mer om boken här.

Läs ett smakprov ur boken här
(och klicka på Läs ett smakprov)