Helsingborg i nordvästra Skåne är en stad med en hel del att se, bland annat intressanta Kärnan, strandpromenaden och Sofiero trädgårdar. Det är också nära till fina utflyktsmål som Kullahalvön, Söderåsens nationalpark och man kan med färja lätt ta sig över till Helsingör i Danmark. Staden känns väldigt fin och genomtänkt och det finns mycket vackra parker överallt med blommor och bänkar. Det är fint att promenera längs vattnet eller gröna promenadstråk. 

Kärnan

Den kanske mest kända symbolen för Helsingborg är nog Kärnan, ett medeltida torn som är kvar från en borg som stod här. Kärnan ligger i parken Slottshagen och utsikten över Öresund och Danmark är magnifik. Parken är vacker med stora gamla träd, bland annat en gigantisk blodbok. Du kan ta dig hit via terrasstrappan eller hissen direkt från Stortorget. Här kan du också se kaniner som leker i de branta sluttningarna och på sommaren anordnas en del konserter här. I det medeltida försvarstornet Kärnan kan du ta de 146 trapporna ända upp till toppen med bedårande utsikt.

Kärnan Helsingborg

Tornet Kärnan och en vacker blodbok

STRANDPROMENAD OCH BAD

Vi gick från Stortorget ner till hamnen och följde sen strandpromenaden norrut. Väldigt fint stråk att gå längs kajen och sedan längs stranden. Här går man bland båtar, utekaféer, solstolar, badplatser, minigolf, lekparker, grönytor för picknic och spel, fin sandstrand och kallbadhus, ja listan kan göras väldigt lång. Kallbadhuset ”Kallis” var väldigt fint och fräscht, med vacker bastu med stora fönster och utsikt över vattnet, nakenbad, uppdelat på män och kvinnor, insynsskyddade ställen att ligga och sola, läsa eller bada. Vattnet var dock grunt och när man gick ner för badtrappan nådde vattnet bara lite mer än till midjan. När vi var där var det också väldigt mycket flytande sjögräs i vattnet, det var som att gå ner i en ganska oaptitlig sörja. Det blåser ofta en hel del och är vågigt. Men detta varierar säkert under året. 

Kollage Helsingborg strandpromenad

Strandpromenaden i Helsingborg

Mer att se i och runt Helsingborg

En av de största sevärdheterna i stan är Sofiero trädgårdar. Vi var på väg dit vid ett av våra besök, men det blev inte så. Det får bli nästa gång. Däremot har vi varit på fina Kullahalvön där det finns en hel del att se, ex Lars Wilks (olovliga) träformationer i Arild, fyren Kullen, den mysiga orten Mölle. Läs mer om vårt besök på Kullenhalvön här. Man kan vandra Kullaleden också. Vill man se en fin nationalpark så ligger Söderåsens nationalpark nära Helsingborg. Skåne är inte så stort så även Malmö ligger nära, och likaså Hovs hallar på Bjärehalvön (läs om vårt besök här). Vill du ta en utflykt till Danmark  så går färja till Helsingör regelbundet från hamnen. Vi har bott på ett par olika boenden i Helsingborg – Hotell Stadsparken och Elite Hotel Marina Plaza, det sistnämnda med utsikt över hamnen. För att hitta ditt boende, använd gröna Bookings-rutan nedan.

Våra tips

  • Kärnan och parken Slottshagen
  • Sofiero trädgårdar
  • Strandpromenaden

Kombinera med

Hitta hit

  • Tåg från Stockholm, Göteborg och Malmö. Stationen centralt i staden.
  • Bil E4/E6/E20
Booking.com
Fånga Sverige

NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION

Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!

Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.

Läs mer om boken här.

Läs ett smakprov ur boken här
(och klicka på Läs ett smakprov)