I Ockelbo i Gästrikland ligger Wij Trädgårdar. Här har den kände trädgårdsmästaren Lars Krantz grundat en ekologisk visningsträdgård där det blandas mellan odling av grönsaker, blommor och formgivna områden av kända arkitekter. Här finns också konst och utställningar samt ett ekologiskt café. Bredvid hittar man även ett valsverk, en herrgård, en smedja och så en badplats. Följ med på vår vandring i området!

Estetiskt i Wij Trädgårdar

Estetiskt vid Rosenträdgården och Ekbacken

Mångfald i ekologiska Wij Trädgårdar

Det finns alltså mycket att se och upptäcka här. Wij trädgårdar består bland annat av en rosenträdgård, örtagård, köksträdgård, växthus och orangeri, skogens trädgård, barnens trädgård, elevträdgård, köksträdgård och herrgårdspark. Här har initiativtagaren och trädgårdsmästaren Lars Krantz tänkt till när han och andra har skapat denna oas. Redan år 2000 blev han tillfrågad att utforma trädgården efter att han haft stora framgångar med Rosendals trädgårdar i huvudstaden. Även andra formgivare har satt sin prägel på delar av trädgården som exempelvis Skogens trädgård.  

Mycket att välja på i Wij Trädgårdar

Mycket att välja på i Wij Trädgårdar

Tallallén i Wij Trädgårdar

Tallallén i Wijs Trädgårdar

Visningsträdgård och kreativitet

Wij Trädgårdar ägs idag av Ockelbo kommun och är en visningsträdgård. Man kan även övernatta här och äta god ekologisk mat uppe vid Ekbacken vid rosenträdgården. Mycket här i Wij är annorlunda mot andra trädgårdar och parker. Här flödar kreativiteten fritt och man kan hitta helt olika stilar vilket känns rätt befriande.

Dalior i Wij Trädgårdar

Dalior i Wij Trädgårdar

Spegling Wij Trädgårdar

Spegling av Ekbacken i Wij Trädgårdar

Grisar i Wij Trädgårdar

Grisar i Wij Trädgårdar

Några urval i Wij Trädgårdar

Vårt tips är att börja vid Ekofiket och utställningarna. Vi tog en fika här och njöt av solen. Sen tog vi ett dopp vid badplatsen. Det var lite strömt så simma ej för långt ut. Efter att vi torkat så kikade på vi de formgivna delarna som Skogens Trädgårdar och Tallallén. Häftigt att se speglingarna i vattendammarna! Därefter gick vi till växthusen och orangeriet innan vi hälsade på grisarna och tittade på vackra blommor och grönsaksodlingar. Vi pratade med en av trädgårdsmästarna och fick höra lite nyheter. Sen tog vi oss upp till Ekbacken och rosenträdgården. Det i vårt tycke vackraste delen av Wijs trädgårdar. Hela området runt det vackra huset var estetiskt och mer spännande. Tyvärr hade butikerna stängt när vi var klara, annars kan man köpa inredning för trädgård och hem. 

Speglingar i Wij Trädgårdar

Speglingar i Skogens trädgård

Grönsaker och blommor i Wij Trädgårdar

Blommor och grönsaker i Köksträdgården

Växthus och orangeri i Wij Trädgårdar

Växthus och orangeri-området

Kuriosa om Wij och Ockelbo

Wij, eller Vi som egentligen är den moderna stavningen, var ett säteri redan på 1600-talet och ett järnbruk från 1797 fram till 1933. Numera är området ett industriminne. Wijs herrgård brukar ha konferenser och utbildningar och har nyligen sålts. Vi kanske även ska nämna något om Ockelbo som Wij Trädgårdar ligger i. Mest känd är orten kanske för prins Daniel som är uppväxt här, men även för båtar och skotrar med namnet Ockelbo. Ockelbo Ost är ett annat varumärke. Här finns även populära Ockelbo marknad. Ett stenkast bort finns vackra Rönnåsstugan med fantastisk utsikt ända bort till havet.

Ekofik och utställningar

Ekofiket och utställningsområde vid dammen

Badplats i Wijdammen

Brygga nära badplatsen i Wijdammen

Våra tips

  • Gå runt och njut av alla delar av trädgården
  • Vår favorit var Ekbacken och rosenträdgården
  • Ät på Ekbacken eller fika på eko-caféet
  • Bada i den fina Wijdammen
  • Se nån av utställningarna

Kombinera med

Hitta hit

  • Tåg till Ockelbo station. Ca 15 min promenad.
  • Bil eller cykel längs Tidernas väg, 272. Skylt Wij Trädgårdar.
Booking.com
Fånga Sverige

NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION

Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!

Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.

Läs mer om boken här.

Läs ett smakprov ur boken här
(och klicka på Läs ett smakprov)