Vi tog oss upp till Skulebergets topp, ett tydligt landmärke om man åker E4 genom Höga kusten i Ångermanland. Man kan vandra hela vägen upp eller till och med klättra men vi valde den här gången att ta sittliften upp.  Att ta sig upp på toppen är kanske framför allt för att njuta av den fantastiska utsikten över Höga kusten och havets vikar, men det finns även mer att upptäcka på Skuleberget. Vi berättar här om hur man tar sig upp, om toppstugan, vad som finns att se och om själva naturreservatet Skuleberget. Att Skuleberget har världsrekord i landhöjning är något mer vi berättar om.

HUR TA SIG UPP PÅ SKULEBERGET?

Det finns flera sätt att ta sig upp på Skuleberget – gå olika stigar, klättra eller åka sittlift ända upp på toppen. Den minst branta stigen är Södra bergsstigen och från andra hållet kan man istället gå Östra bergsstigen. Båda dessa är en del av Högakustenleden som är nästan 13 mil lång och som alltså passerar Skulebergets topp. Vill man ha en mer utmanande stig så finns Grottstigen, där man även passerar en grotta (läs om den längre ner) och som startar från Naturum. Den allra tuffaste vägen upp är att klättra upp längs den branta bergsväggen. Vi valde att ta den bekväma sittliften denna gång. Den tar 20-30 minuter och går bara sommartid från sydöstra sidan om berget. När vi var här kostade det för en vuxen 180 kr tur och retur. Tänk på att vädret kan växla under tiden det tar att åka upp, så vid behov ha regnkläder på eller ha med paraply. Länk till var stigarna går (öppnas i separat fönster)

Upp på Skuleberget

Liften upp till Skulebergets topp

Upp mot Skuleberget

Liften går genom skogen

UTSIKT FRÅN SKULEBERGETS TOPP

Det är en spektakulär utsikt från toppen av Skuleberget. Man ser ut över Höga Kusten-området och havets vikar. Nedanför ser man Norrfjärden och bortanför den finns andra vikar och allra längst bort ser man det fria havet. Det finns några få berg som kallas kalottberg och Skuleberget är ett av dem. Kortfattat kan man säga att det är en skogklädd topp med kala berg nedanför. Här på Skulebergets topp finns en karta där man längs horisonten även kan se andra kalottberg. Uppe på toppen finns också en slinga som heter Kalottstigen där man kan gå runt uppe på toppen.

Utsikt från Skulebergets topp

Utsikt från Skulebergets topp över Norrfjärden och havet

Skuleberget vy

Närbild över Norrfjärden, Ullångerfjärden och havet

SKULEBERGETS TOPPSTUGA

Med fantastisk utsikt över Höga kusten ligger Skulebergets toppstuga. Den har öppet året runt och har både mat, våfflor, fika och glass. Så även om inte liften går hela året så kan man ta sig upp till toppen längs stigarna eller genom att klättra.

Utsikt från Skulebergets toppstuga

Utsikten från Skulebergets toppstuga

Skulebergets toppstuga

Insidan av Skulebergets toppstuga

SKULEBERGETS NATURRESERVAT

Skuleberget är ett naturreservat och det finns mycket mer att uppleva än bara utsikten. Berget är ett tydligt exempel på den landhöjning som gjort Höga Kusten till världsarv. Skuleberget har faktiskt världsrekord i landhöjning. Hela 286 meter högre upp på berget gick havsgränsen när inlandsisen hade smält. Då var berget bara en nio meter hög kobbe i havet. Exakt var havsgränsen gick då är markerat med ett metallband. Landhöjningen fortsätter faktiskt 8 mm varje år och man tror att om några tusen år till, när höjningen skett med 100 meter till, så är berget lika högt som det var innan istiden.

Berget är också speciellt med sitt branta stup åt öster. Det skapar ett varmare mikroklimat med växter som normalt finns på mer sydliga breddgrader. Till exempel ädellövträd som hassel och lind. På den östra sidan om berget finns också en rund grotta som kallas Kungsgrottan efter att en kung på 1600-talet besökte den. Grottan kallas också Rövargrottan eftersom man sa att rövare höll till här.

Intill E4 alldeles vid bergets brant ligger naturum Höga Kusten med turistinformation och utställningar om världsarvet.
Se infobroschyr om Skuleberget (öppnas i separat fönster)

Skuleberget på Höga kusten

Skulebergets naturreservat 

ATT SE RUNT SKULEBERGET

Nedanför berget ligger som sagt Naturum för Höga kusten. Och bara några mil norrut ligger den vackra och mycket sevärda Skuleskogens nationalpark – läs om vårt besök här. Vill du går vandringsleder så finns dels Högakustenleden som nämnt även går upp på Skuleberget och dels Världsarvsleden som går några mil söderut från berget. Alldeles intill den senare leden ligger det spännande museet Mannaminne där allt möjligt finns – läs om vårt besök här. En bit längre ut, vid havet, ligger Rotsidan med sina släta klippor. En annan del av Höga Kusten är Ådalen med bland annat Högakustenbron, whiskydestilleri, intressant historia och häxor – läs mer om vårt besök här.  Gillar du fiskelägen så finns bland annat Trysunda och Skeppsmalen. Vill du gå upp på andra bergstoppar i närheten av Skuleberget så finns Fäberget och Värnsberget. Alla tips hittar du på vår interaktiva karta nedan. 

Slåttdalsskrevan

Slåttdalsskrevan i Skuleskogens nationalpark

Mannaminne höga kusten

Mannaminne friluftsmuseum

BOCKA AV SKULEBERGET

Skuleberget och flera andra platser på Höga kusten kan du bocka av i vår unika resebok ”Fånga Sverige” – Läs mer här.

 

Våra tips

  • Vandra, klättra eller åk lift upp till toppen av Skuleberget
  • Ha koll på liftens öppettider om du vill åka den. Länk här
  • Njut av utsikten från toppen
  • Gå den lilla Kalottstigen runt toppen
  • Ät eller fika i den året runt-öppna toppstugan
  • Besök Naturum nedanför berget
  • Kika in i Kungsgrottan om du vandrar Grottstigen från Naturum

Kombinera med

Alla tipsen hittar du på vår interaktiva karta nedan

Hitta hit

  • Tåg till Härnösand eller Örnsköldsvik. Buss 50 till Naturum Höga Kusten
  • Bil E4:an till Docksta mellan Härnösand och Örnsköldsvik

Skuleberget

Skuleberget

Skuleberget

Skuleberget

Toppstugan

Toppstugan

Kungsgrottan

Kungsgrottan

Naturum Höga Kusten

Naturum Höga Kusten

Via Ferrata, Klättring

Via Ferrata, Klättring

Linbana Skuleberget

Linbana Skuleberget

Skuleskogens nationalpark

Skuleskogens nationalpark

Mannaminne

Mannaminne

Rotsidan

Rotsidan

Värnsberget

Värnsberget

Fäberget

Fäberget

Ådalen

Ådalen

Trysunda

Trysunda

Skeppsmalen

Skeppsmalen

Högakustenbron

Högakustenbron

Högakustenleden

Högakustenleden

Booking.com
Fånga Sverige

JULKLAPPSTIPS!

NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION

Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!

Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.

Läs mer om boken här.

Läs ett smakprov ur boken här
(och klicka på Läs ett smakprov)