Skuleskogens nationalpark på Höga kusten i Ångermanland är något alldeles extra. Vi har varit här flera gånger sedan den bildades och denna gång gick vi ett par kortare vandringar i en annan del av nationalparken, utifrån Entré Väst. Vackra skogar, små trolltjärnar och magnifika vyer finns nästan överallt. Häng med och läs om vår senaste tur i Skuleskogen!

ENTRÉ VÄST I SKULESKOGENS NATIONALPARK

Det finns tre huvudentréer till Skuleskogens nationalpark – Nord, Väst och Syd. Vill man till exempel ta sig till Slåttdalsskrevan, den kanske mest kända platsen i Skuleskogen, så har vi valt entré Syd, men det går även att gå från de andra entréerna beroende på hur långt man vill gå. Denna gång ville vi se en annan del av parken och testade då entré Väst, där vi fick uppleva gammal vacker skog, fina trollsjöar och ett par utsiktspunkter med vy över sjöar, berg och skogar. Entré Väst ligger närmast E4:an och har en stor parkering med informationsplats och toaletter. Härifrån går en bred träramp till en av utsiktsplatserna – Nylandsruten, bra för dem som har behov av detta. Vi valde två andra leder, en till Långtjärnhällorna och en till Skrattabborrtjärn. Mer om det nedan.

Skuleskogens nationalpark

Myr nära Entré Väst i Skuleskogen

Skuleskogens nationalpark

Blåbärskog i Skuleskogens nationalpark

Mot Skrattabborrtjärn

En av lederna gick mot Skrattabborrtjärn och är på ca 2,5 km. Där finns en övernattningsstuga eller om man vill tälta bredvid. Vill man så kan man sen gå vidare och komma fram till Slåttdalsskrevan, en längre vandring på ca 6 km enkel väg från entré Väst, den kanske mest varierade vandringen i parken. Vi gick inte så långt denna gång, utan bara en bit förbi Långtjärn. Leden går på enklare träspänger, ofta hala, eller på stig på marken. Den går förbi vackra bäckar, gammal skog, myrar och sjöar.

Långtjärnen Skuleskogens nationalpark

Långtjärnen 

Annons
Långtjärnen Skuleskogens nationalpark

Näckrosor i Långtjärnen

Bäck Skuleskogens nationalpark

Fin trolsk bäck

LÅNGTJÄRNHÄLLORNA

Den andra rutten vi tog var till Långtjärnshällorna, som var väldigt fin med en otrolig utsikt över nationalparken och Höga kusten när man kom ut på hällarna på berget. Det var även en intressant att se själva berget som är ett så kallat kalottberg, med kala bergshällar och som efter istiden legat över högsta kustlinjen som en ö i havet. Här växer även gamla knotiga tallar (se bild) och granar. Slingan är ca 2,5 km och är relativt lätt att gå, förutom att träspången ibland kan vara hal eller trasig.

Vy från Långtjärnhällorna i Skuleskogen

Vy från Långtjärnhällorna

Tall i Skuleskogen

Knotig tall på Långtjärnshällorna

MER OM SKULESKOGEN OCH ÅRSTIDER

Skuleskogens nationalpark är värd att besöka året om. När vi var här denna gång kom vi i början på augusti. Även om det inte var så fullt med folk som det kan vara under juli så var det ändå rätt många som vandrade och ganska trångt på parkeringen. Entré Syd lär vara ännu värre då under sommartid, och speciellt mitt på dagen, då stänger de parkeringen om det är fullt. Vi har även varit i Skuleskogen vintertid och tagit oss fram till Slåttdalsskrevan, då såg vi inte en människa. Den gången var det inte snö, men det hade även varit kul att vandra med snöskor, vilket lär passa bäst i västra delen av parken där det brukar vara mest snö. Bäst annars är nog ett besök under vår och höst, då det både är rätt så lugnt och samtidigt väldigt vackert.

Slåttdalsskrevan

Slåttdalsskrevan i Skuleskogens nationalpark

MER ATT SE PÅ HÖGA KUSTEN

Skuleberget ligger vid Docksta, en bit utanför Skuleskogen, och har en fantastisk utsikt över nationalparken och havet. Man kan ta korglift eller vandra upp och däruppe finns även en servering. Läs mer om vårt besök på Skuleberget här. Strax nedanför berget ligger Naturum där man kan läsa och få svar på frågor om Höga kusten och Skuleskogens nationalpark. Härifrån har det tidigare gått shuttlebus till nationalparken under högsäsong, då parkeringarna kan vara fulla. Den gick inte 2024 och är oklart om den går framöver. Höga kusten-leden är också värd att nämna. Det är en 14 mil lång vandringsled som bland annat går genom nationalparken men även förbi badvikar, små fiskelägen och mycket annat. I hela Höga kusten-området finns massor att se och uppleva. Nedan i rutan ”Kombinera med” så hittar ni många fler tips och i den interaktiva kartan under hittar ni alla platser.

Vy från Skuleberget

Vy från Skuleberget över Norrfjärden och havet

BOCKA AV SKULESKOGEN

Skuleskogens nationalpark, Skuleberget och Högakusten-leden är några av platserna du kan bocka av i vår bok om det bästa att uppleva i Sverige –  ”Fånga Sverige” – Läs mer här.

 

Våra tips

  • Kom gärna hit vår, höst eller vinter. Är mycket folk midsommar till mitten av augusti, speciellt mellan kl 11-15
  • Kolla om nämnda shuttlebussen går från Naturum ifall du kommer under högsäsong (gick ej 2024)
  • Från Entré Väst prova någon av de nämnda slingorna
  • Ska du långvandra, gå hela vägen till Slåttdalsskrevan från Entré Väst
  • Ha en bra karta och bra kläder/utrustning

Kombinera med

Samtliga har kartnålar på den interaktiva kartan nedan

Hitta hit

Till Entré Väst tar du dig med:

  • Tåg till Härnösand eller Örnsköldsvik och sen buss 50 till Entré V E4 (på begäran). Gå 3 km.
    Till Entré Syd går buss 50 till Naturum, gå ca 10 km därifrån. Till Entré Nord går lokalbuss till Näske, gå 3 km.
  • Bil från E4 mellan Härnösand och Örnsköldsvik. Skyltat mot Entre Väst

Entré Väst Skuleskogens nationalpark

Entré Väst Skuleskogens nationalpark

Skuleberget

Skuleberget

Naturum

Naturum

Mannaminne

Mannaminne

Rotsidan

Rotsidan

Baletjärn

Baletjärn

Högbonden

Högbonden

Ådalen (ex Nyland)

Ådalen (ex Nyland)

Trysunda

Trysunda

Västanåfallet

Västanåfallet

Högakustenleden

Högakustenleden

Entré Nord, Skuleskogens nationalpark

Entré Nord, Skuleskogens nationalpark

Entré Syd, Skuleskogens nationalpark

Entré Syd, Skuleskogens nationalpark

Booking.com
Fånga Sverige

TIPS FÖR 2025 ÅRS RESOR!

NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION

Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!

Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.

Läs mer om boken här >>