Genom det lilla samhället Älvkarleby längst upp i norra Uppland rinner Dalälven och här finns en kraftstation med dammar. Men strax före midsommar varje år eller när Dalälven är kraftigt översvämmad så öppnas Älvkarlebys forsar vilket blir ett riktigt häftigt skådespel. Det finns dessutom mer att uppleva här så häng med på vår rundvandring.

Älvkarlebys forsar

Söndagen före midsommar brukar man fira Fallens dag då dammarna öppnas i Älvkarlebys forsar och det samlas mycket folk för att se skådespelet. Vi har varje år missat den dagen men fick istället möjlighet att åka förbi när det var stor översvämning av Dalälven, som är den älv som rinner genom samhället och sen vidare ut i havet. Kanske var det till och med ännu kraftigare forsar just då, för en del av skog och andra ytor var nu fyllda av nya forsar. I en av de vilda forsarna ser det ut som en isländsk gejser, där vattnet forsar fram med galen kraft. Det gick bara inte att sluta titta, även om man fick rejäla duschar av vattenångan som piskades upp av virvlarna.

Forsar i Älvkarleby

Öppna forsar i Älvkarleby

Forsarna översvämmade i Älvkarleby

Dalälvens översvämmade forsar i Älvkarleby

Turist- och konferenshotellet i Älvkarleby

Det anrika gamla hotellet i Älvkarleby byggdes 1898 och ligger alldeles vid forsarna. Tyvärr verkar det stå tomt för tillfället och har så gjort några år. Men det är fint att titta på. Bredvid hotellet ligger Carl den XIII´s bro som går över Dalälven.

Fina bron i Älvkarleby

Carl XIII´s bro vid Älvkarlebys forsar

Turisthotellet i Älvkarleby

Vackra turist- och konferenshotellet i Älvkarleby

Laxön med historia och laxar

Alldeles bakom turisthotellet går en liten bilbro över till Laxön vilken är värt ett besök. Här kan man se hur laxarna hoppar upp i en laxtrappa förbi en av dammarna. Hela tiden ser man hur de hoppar högt genom den mycket svåra forsen. Laxön är även känt för sina vackra hus som en gång i tiden varit militärens byggnader och som nu används som café, festlokal, vandrarhem och ataljé och är fint renoverade. Inte minst officersmässen. Det brukar sommartid även vara en utomhusutställning av vackra foton & tavlor.

Historiska hus på Laxön i Älvkarleby

Laxöns historiska hus i Älvkarleby – här vandrarhemmet och caféet

Laxtrappan i Älvkarleby

Laxtrappan på Laxön i Älvkarleby

Mer att se i närheten av Älvkarlebys forsar

När man ändå är här så finns det mycket mer att se i omgivningarna. Dels ligger Gävle bara ett stenkast bort på andra sidan landskapsgränsen, med sina mysiga gamla kvarter, Boulognerskogen, slottet och mer – läs mer om vårt besök i Gävle här. Sen finns även Färnebofjärdens nationalpark en bit upp längs Dalälven, med fina gångstigar längs vattnet. Och precis bredvid ligger Gysinge herrgård som är vacker och med möjlighet att äta eller fika alldeles vid forsarna. I norra Uppland finns flera fina bruk, till exempel Lövstabruk och Forsmarks bruk. Vid avfarten mot Älvkarleby vid E4 står det omtalade Dragon gate som länge stått tomt. Det är ett kinesiskt centrum med typiskt arkitektur och kinesisk mur. Och sen så finns vackra småstaden Öregrund vid havet – läs om vårt besök i Öregrund här.

Dragongate

Dragongate nära Älvkarleby

Våra tips

  • Åk till Älvkarlebys forsar under Fallens dag söndagen före midsommar eller vid översvämning av Dalälven
  • Titta på turisthotellet och Carl XIII´s bro
  • Åk ut på Laxön, se laxar hoppa, fika och se fina byggnader

Kombinera med

Hitta hit

  • Tåg med byte i Uppsala eller Gävle
  • Bil via E4 samt väg 291 eller från Gävle väg 76

Turisthotellet

Turisthotellet

Laxtrappan

Laxtrappan

Laxön

Laxön

Karl XIII bro

Karl XIII bro

Dragon Gate

Dragon Gate

Booking.com
Fånga Sverige

NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION

Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!

Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.

Läs mer om boken här.

Läs ett smakprov ur boken här
(och klicka på Läs ett smakprov)