Abisko nationalpark som ligger nästan längst norrut i Sverige, i Lapplands vackra fjällvärld, är en favorit vi återkommit till ett par gånger. Här kan man vandra Kungsleden, på småstigar eller helt fritt. Kungsleden följer vattnet genom nationalparken, vilket är väldigt härligt. Men vill man röra sig där man inte möter så många så är småstigarna ett alternativ. 

Lättillgängliga Abisko

Abisko Nationalpark ligger vid sjön Torne träsk norr om Kiruna och nås med tåg, buss eller bil till orten Abisko. Där finns STF:s turiststation med såväl lyxigt boende som enklare och restaurang. Därifrån längs Abiskodalen går Kungsleden som är en väl upptrampad stig med rastplatser. På berget Njullá som kan nås med linbana får man en fantastisk utsikt över såväl fjällen, den karaktäristiska Lapporten eller Torne träsk. Vintertid reser många hit för att se norrsken på Aurora Sky station. Parken bildades redan 1909 och är en av de mest lättillgängliga nationalparker i fjällvärlden.

Abisko jokk

Kanjon i Abisko

Vandra Kungsleden eller småstigar

Vi har vandrat längs Kungsleden, men favoriten är att ta småstigarna bort till Kårsavagge där det även finns en övernattningsstuga. Denna stig är lite lugnare vilket vi föredrar. Här runt Kårsavagge, som egentligen ligger utanför nationalparken är det stora vidder omgivna av berg (oftast snöbeklädda året runt). Något annat som är häftigt att se är den kanjon som jokken (floden) gröpt ur i berget, den ligger på slutet av jokken innan den går ut i Torne träsk, alldeles vid tågrälsen.

Lapporten Abisko

Karaktäristiska Lapporten i Abisko

Dagsturer eller långvandring

Vissa långvandrar medan andra, som vi, föredrar dagsutflykter och bo på samma ställe. Vi föredrar att gå med liten dagryggsäck med termos och matsäck, och kunna bo på ett och samma ställe några dagar. Vill man bo enklare än turiststationen finns en tältplats intill. Man kan även hyra stuga eller rum i byn. 

Våra tips

  • Vandra Kungsleden
  • Mindre stigar, ex mot Kårsavagge
  • Forsar och kanjon nära Abisko by

Kombinera med

  • Tåg till Narvik

Hitta hit

  • Tåg direkt till Abisko (Obs! Välj rätt station, det finns 3 st i  Abisko)
  • Buss från Kiruna
  • Bilväg: E10 mellan Kiruna/Malmberget och Narvik
  • Hitta boende i den gröna Booking-rutan nedan
Booking.com
Fånga Sverige

NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION

Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!

Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.

Läs mer om boken här.

Läs ett smakprov ur boken här
(och klicka på Läs ett smakprov)