Grövelsjön ligger i Dalarna, högst upp vid gränsen till Norge. Det är populära fjäll för vandrare eftersom det finns många fina leder att gå, både korta och långa. På vintern är det främst skidåkning som gäller. Vi har varit här ett par gånger och gjort kortare vandringar. Senast så passade vi även på att besöka ett café där de även hade alpackor att hälsa på. Denna gång blev det ingen tur in i grannlandet då gränsen var stängd pga pandemin. 

Vandra i Grövelsjöns fjällvärld

Fjällen här har lite mer mjuka runda former och fantastiskt fin utsikt över stora vidder. På norska sidan finns högre toppar som tydligt syns. Även mot svenska sidan syns fina toppar, exempelvis Städjan (som vi skrivit om här). I Grövelsjön finns STF:s fjällstation som är mycket välbesökt under högsäsong. De har restaurang och säljer lite livsmedel. Men vi var inte så sugna på att trängas med folk så vi hyrde istället en stuga i Idre. Det finns även gott om stugor och annat typ av boende i och omkring Grövelsjön. Exempelvis finns även Lövåsgårdens hotell som även har självhushåll. Härifrån finns leder direkt upp på kalfjället som bara ligger några hundra meter från hotellet. 

Kalfjäll vid Lövåsgården

Kalfjäll vid Lövåsgårdens hotell

Vi gjorde denna gång som sagt bara korta vandringar. En upp just från Lövåsgården eftersom man snabbt kom upp på kalfjället därifrån. En bit längre in ligger Dalarnas och Svealands högsta topp – Storvätteshogna 1204 m ö h. Vi vandrade även från sjön som heter just Grövelsjön längs ån Grövlan där vi tog ett uppfriskande dopp i det kalla vattnet. I området finns även fina vattenfall där man kan bada bredvid,  t ex Silverfallet och även vid bilvägen innan Grövelsjön. I boken Fjällvandra kring Grövelsjön av Claes Grundsten finns tips på 20 vandringar i området. Boken kan verkligen rekommenderas!

Grövlan och Grövelsjön

Där ån Grövlan möter Grövelsjön med norska fjell i bakgrunden

Annat att göra runt Grövelsjön

Även om det mesta här handlar om vandring eller skidåkning så finns såklart annat man kan göra om man hellre vill. Bland annat kan man ta båten m/f Sylöra som går ut på sjön Grövelsjön och är det inte stängda gränser som i pandemitider så kan man gå i land på norska sidan eller ta båten tillbaka. Sen så kan man givetvis fiska. Eller bada, både i sjön, ån, bäckar eller forsar. En bit innan Grövelsjön finns ett vattenfall där det också finns en badplats precis nedanför. Man kan även ta en relativt kort vandring till Silverfallet där man också kan bada. Samerna, som har renar i området, erbjuder god mat (Renbiten) och boende i kåta eller fäbod. Man kan även kika på det speciella Storsäterns kapell med dess tjärade spån som fasad. Vill man klappa alpackor så besök caféet i Nybo, nära Sågliden. För att hitta ditt boende så använd den gröna rutan nedan.

Alpackor vid Grövelsjön

Alpackor vid caféet vid Nybo, Sågliden nära Grövelsjön

BOCKA AV GRÖVELSJÖN

Grövelsjön är en av platserna du kan bocka av i vår bok ”Fånga Sverige” – Läs mer här.

 

Våra tips

  • Läs boken Fjällvandra kring Grövelsjön av Claes Grundsten
  • Vandra från Grövelsjöns fjällstation eller Lövåsgården
  • Bada i forsar, ät renkött och bo i kåta eller hälsa på alpackor

Kombinera med

Hitta hit

  • Väg 70 till Idre, sen följ skyltar till Grövelsjön
  • Buss 396 från Mora

Grövelsjöns fjällstation

Grövelsjöns fjällstation

Grövelsjön alpackagård

Grövelsjön alpackagård

Silverfallet

Silverfallet

Storsäterns kapell

Storsäterns kapell

Storvätteshogna

Storvätteshogna 

Lövåsgårdens hotell

Lövåsgårdens hotell

Städjan

Städjan

Booking.com
Fånga Sverige

NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION

Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!

Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.

Läs mer om boken här.

Läs ett smakprov ur boken här
(och klicka på Läs ett smakprov)