Här är vår vandring i 3 nationalparker som alla ingår i världsarvet Laponia och som är Europas största sammanhängande naturområde med så gott som orörd natur. Och Sveriges mest otillgängliga plats ligger i Padjelanta som är Sveriges största nationalpark. Just Padjelanta är kanske vår favorit när det gäller nationalparker i fjällvärlden, med lite mer flakt och lätt böljande landskap. Här finns massor av blomsterängar, och här kan man hyra stugor och kåtor av samer som har renskötsel här på sommaren.   

Padjelanta

Jokk i Padjelanta nationalpark

Padjelanta

Vackert vatten

Vandring i Padjelanta nationalpark

Vi tog tåget till Gällivare i landskapet Lappland och därifrån buss till Ritsem, där vi fick åka båt över sjön där man ser berget Akka på andra sidan (känt från boken Nils Holgerssons underbara resa). Sen vandrade vi till Vaisaluokta fjällstuga, innan vi dagen efter fortsatte till sjön Kutjaure där vi hyrde en kåta av en samefamilj. Bastu vid sjön på kvällen var riktigt härligt efter ha gått hela dagen. Först här vid Kutjauresjön så började Padjelantas nationalpark för vår del. Hittills hade vi vandrat i utkanten av nationalparkerna som ingår i Laponia världsarv, förutom att vi förstås åkt buss en stor sträcka igenom Stora Sjöfallets nationalpark, men uppdämningen av dammen gör att den resan inte kändes något speciell.

Padjelanta kyrka

Samernas kyrka i Stalaloukta:        Bild: SebW/mostphotos.com

Padjelanta

Kåtor Kutjaure som vi bodde i

IN I SAREKS NATIONALPARK

Från vistet vid Kutjare hade vi dagsturer längs lugna och fina leder. Enda störande var att några gånger per dag så kom helikopter flygande med transporter till såväl samer som turister, vi hade gärna sluppit ljudet från den. Men det var riktigt fina vandringar, ibland över höga hängbroar. Bästa minnena är när vi lämnade stigen och strövade fritt. Det kändes som man var första människan att gå just där. Senare fick vi båtskjuts över sjön till Kisuris-stugorna där vi övernattade ett par nätter. Därifrån tog vi dagsvandring in i Sareks nationalpark med dess högre berg. Här regnade det, vilket många vittnar om att det gör i Sarek. Inte konstigt att molnen fastnar i de högre bergen där och fäller sina tårar.

Laponia vattenfall

AKKA OCH STORA SJÖFALLETS NATIONALPARK

Sista dagen vandrade vi tillbaka mot Ritsem dit båttransporten skulle ta oss sista biten. Men det var läckert att vandra längs det mytomspunna berget Akka, som ju också är med i Selma Lagerlöfs bok, denna sista dag. Sen åter en lång bussresa ner mot Gällivare innan tåget tog oss hem. En mycket fin vecka med fina upplevelser och att ha fått vandra i tre olika nationalparker som alla tillhör Laponias världsarv gjorde ju inte saken sämre. Vill man hellre långvandra med stora ryggsäckar så kan man antingen gå ner till Stalaloukta eller in i Sarek. Men det finns massor av alternativ om man vill gå mindre stigar. Njut av Laponia!

Laponia världsarv
Stora sjöfallets nationalpark

Toppbilden på sidan är  från SebW/mostphotos.com

Våra tips

  • Hyr stuga av samerna
  • Har du ork och tid så gå ända ner till Stalaloukta
  • Gå annars dagsturer in i tre olika nationalparker

Kombinera med

  • Övriga nationalparker inom Laponia världsarv

Hitta hit

  • Tåg till Gällivare. Sen buss till Ritsem, och båt över sjön.
  • Bilväg: småvägar från Gällivare till Ritsem.
  • Man kan även komma från andra håll, ex söderifrån (Stalaloukta).
Booking.com
Fånga Sverige

NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION

Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!

Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.

Läs mer om boken här.

Läs ett smakprov ur boken här
(och klicka på Läs ett smakprov)