Åreskutan är ett lättillgängligt berg vid Åre i Jämtland. Det ligger alldeles vid Åre dit vi tog tåget. Det går flera liftar upp till olika delar och höjder av berget.  Men man kan även vandra hela vägen upp om man orkar vilket många gjorde. Andra tog cykel med sig upp och cyklade ner. Vi tog liften så långt upp det gick och gick sista biten, som ändå är rätt brant och relativt krävande. Utsikten från toppen är magnifik, man ser åt alla håll och riktningar. Högst upp finns toppstugan där man kan fika eller äta. Helt klart värt besöket!

Åreskutan

Utsikt från Åreskutans topp

Varm choklad och utsikt

Blåsten, solen och den branta promenaden gav en rejäl blandning av kläder, när man tittade på skaran av folk som vandrade ner eller upp. Några hade mössa, vantar och halsduk medan andra gick i linne och shorts. Vi skulle rekommendera ha med sig varma kläder, då det är rejält kyligt däruppe även en varm sommardag, framförallt när man går neråt (men uppåt är det snarare svettigt).

Varm chocklad med marshmallows passade riktigt bra på Åreskutans topp. Det var bara 2 kilometer upp den väg vi valde, men det var brant och stenigt och ganska svettigt. Säkert hade besöket inte känts lika givande om man inte hade fått kämpa för det. Vi hade egentligen tänkt äta våfflor, men det var för lång väntetid för det då det var väldigt populärt. 

Sen njöt vi av utsikten, och åt vår riktiga matsäck i lä där solen värmde gott. I sydväst kunde man se de vackra fjällen runt Sylarna, där många går Jämtlandstriangeln. I väst såg man fjäll i Norge. Och så var det stora sjöar lite här och var. En fantastisk utsikt!

 

Årefika

Renar och mycket folk

På en snöfläck en bit nedanför vilade en stor grupp renar. De sökte svalkan i värmen, eller om det var för att slippa plågande flugor, vilket man ju hört.

Vi kom vid 11-tiden, en solig och klar dag i juli. Det hade många andra också gjort, så det var rätt mycket folk i backen och bilar på parkeringen. Så har du bil kom i god tid eller var beredd att gå en bit till liften.

Åreskutans höjd är alltså 1420 meter, och tar man kabinbanan (om den inte hinner läggas ned, vilket man har sagt) så har man bara ca 200 höjdmeter kvar, vilket är en sträcka på 800 meter att vandra (rätt brant stigning upp). Vägen slingrade sig, gick upp och ner, ofta brant upp, och man fick ofta hålla fokus på att sätta fötterna rätt på de stora stenarna. För att komma hela vägen ner kan man ta lift, cykla, gå eller på vintern åka skidor.

Åreskutan

Grönt och bergigt på toppen

Våra tips

 • Om du har bil kan det under sommaren vara svårt hitta p-plats. Kan du tänka dig gå, så ställ bilen en bit bort eller kom tidigt.

 • Ha koll på lifttider ner om du vill åka ner.

 • Gå till toppen från högsta liftarna, 800-1200 meter (beroende på svårighetsgrad). 
 • På Åreskutans topp finns Toppstugans café som även har enklare varmrätter. 

Kombinera med

 • Jämtlandstriangeln (Storulvån – Sylarna – Blåhammaren) 
 • Storlien
 • Östersund
 • Ta en tur in i Norge, varför inte till Trondheim 

Hitta hit

 • Tåget går direkt till Åre. Gå ca 500 meter till liftarna. 
 • Bussar går också till Åre.
 • Bilväg – E14 till Åre.
 • Hitta ditt boende i Åre via den gröna Booking-rutan nedan.
Booking.com
Fånga Sverige

NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION

Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!

Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.

Läs mer om boken här.

Läs ett smakprov ur boken här
(och klicka på Läs ett smakprov)