Vi tillbringade 2 dagar i Tiveden som är en vacker nationalpark intill Vättern mellan landskapen Västergötland och Närke. Här finns djupa trolska John Bauerskogar, grottor, stora klippblock och vackra tjärnar med näckrosor. En riktig sagoskog med andra ord. Tiveden består av flera olika reservat förutom nationalparken, så vill man upptäcka mer så kan man med fördel stanna flera dagar på denna vackra plats på jorden. Du kommer inte ångra dig!

Tiveden

Mycket klippblock i Tiveden

Branta stigar

Nationalparken har nio rundslingor, vissa korta och andra längre.  Vi gick några av dem, det är oftast bra stigar även om det är brant stigning och en del krävande passager. Men man kan om man har svårigheter att gå, välja att stanna till på vackra platser ändå, vare sig man har cykel eller bil.

Nationalparken har tre entréer med infocenter där det finns jättebra info om allt man behöver veta. Där finns parkering för bilar också. Det finns även en badplats i Stora Trehörningen.

Tiveden

Vacker grön mossa

Mycket att upptäcka i Tiveden

Den gröna mossan kändes väldigt kännetecknande för Tiveden, och inte minst alla stora klippblock. Och så klart den fina skogen, och så sjöarna med näckrosor. Ja, det finns mycket att se och uppleva.  Nationalparken är också omgiven av flera fina naturreservat, bl a med den kända Fagertärn med den röda näckrosen. Så ta som sagt tid att uppleva allt.

Vi övernattade på Hemma hos Martha och Anders, som är ett trevligt boende med självhushåll, som ligger strax utanför parken.

Tiveden

Sjöar med näckrosor

Våra tips

  • Läs mera om parken på informationscentra
  • Vissa vandringsleder är rätt branta (kuperat). Välj vad som passar dig bäst
    (se gradering på kartorna i parken). Vi gick Stenkällerundan och en del av Trollkyrkerundan, samt några småstigar.
  • Läs mer om: Vad man får eller inte får göra i nationalparken (länk här)
  • Bo på Hemma hos Martha & Anders, ett självhushåll som ligger alldeles utanför parken. Där kan man laga mat själv, hyra cyklar och cykla in i parken. Annars finns också Tivedstorps vandrarhem, eller tälta på anvisad plats. Hitta boenden via den gröna Booking-rutan nedan.

Kombinera med

Hitta hit

  • Bilväg: från ex E20 Finnerödja/Laxå och sen småvägar, eller från Askersund eller Karlsborg.
Booking.com
Fånga Sverige

NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION

Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!

Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.

Läs mer om boken här.

Läs ett smakprov ur boken här
(och klicka på Läs ett smakprov)