Jämtlandsfjällen har mycket att erbjuda för de flesta. Dagsturer, långvandringar, stora vattenfall, Åreskutan och mycket mer. Vi som gärna går lite enklare vandringar och gärna slipper bära på tunga ryggsäckar, har hittat några fina turer som vi vill dela med oss av. 

Snasahögarna

Vi bodde några nätter på Storulvåns fjällstation för att därifrån kunna ta flera kortare turer. Det var mitten av juli och det var fullt med folk och att bo där kändes nästan som att vara på Sergels torg i Stockholm. Ska man bara sova så går det väl an, men annars var det ett himla liv där. Och att gå Jämtlandstriangeln dvs Storulvån-Blåhammaren-Sylarna var inte vår grej, även om vi ändå gjorde ett försök en dag, men det var fullsmockat på den leden. Ska man gå där och inte vill se fler människor än stenar så ska man välja lågsäsong. Hursomhelst, vi hittade andra stigar och en av dem var att gå upp mot Snasahögarna. Det finns där flera toppar där Storsnasen är högst med 1463 m ö h. Vi gick längs Norder-Tvärån (se kartmarkering längst ner) söder om Storsnasen. En fin vandring och även om stigen så småningom blir lite mindre så kan man här på kalfjället egentligen gå helt fritt (så länge som man hittar tillbaka). Här är det en fantastisk utsikt över Sylarna och hela Vålodalens naturreservat som rymmer er stort område runt Storulvån. Snasahögarna ingår inte i något reservat, men vi har hört att många tycker att det borde vara ett. När man följer Norder-Tvärån upp mellan två toppar så är det förutom vackra vyer över Jämtlandsfjällen så stillsamt vackert och följa bäcken som då och då delar sig i mindre fåror. 

Snasahögarna

Vandring upp till Snasahögarna

Handölsforsen

Strax norr om Storulvån och mittemot Snasahögarna rinner ån Handölan ner ån Ennan och sen ut i Ånnsjön. Bara nån km upp från byn Handöl så ligger Handölsforsen som med häftiga krafter dånar och man kan gå på en hängbro över forsen. Forsen är den högsta i området, ca 110 meter. Dock är forsen uppdämd och det finns ett vattenkraftverk där. Trots att det inte är samma fart som på våren så forsade det ändå rejält. Här ifrån finns även stigar längs ån upp mot Storulvån eller ner mot Handöl där man kan läsa på om Karolinernas äventyr här på 1700-talet eller ta en fika. 

Handölsforsen
Handölsforsen

Handölsforsen i Jämtlandsfjällen

Storliens många dagsturer

I Storlien alldeles vid norska gränsen är för många mest känt för skidåkning, men vi har varit här flera gånger på sommaren och vandrat. Här finns jättefina vandringsturer som man kan gå över dagen. Vi har tidigare hyrt stuga här men nu senast passerade vi bara och tog en dagsvandring. Det går både att gå direkt upp för branten där liftarna finns och komma upp på Skurdalshöjdens platå och där gå flera olika leder. Eller så går man söderut och tar en tur upp till Klukstugan med utsikt såväl in i vårt grannland som mot Snasahögarna och Blåhammaren. Vi gick nu senast en barfotapromenad (rekommenderas verkligen) upp på Sandtjärnrun som vi tror den heter i riktning mot norska Steinfjellet alldeles vid gränsen. Här passerar man små tjärnar, myrar och bergsklippor. 

Sandtjärnrun

Sandtjärnrun nära Storlien i Jämtlandsfjällen

Mycket mer att uppleva i Jämtlandsfjällen

Jämtlandsfjällen har mycket att se. Vi har bara valt ut några godbitar för dem som vill ha några tips på kortare vandringar. Vi kommer så småningom säkert lägga ut mer från detta vackra landskap, men vi kan även tipsa om att ta sig upp till Åreskutans topp – läs här om vårt besök på Åreskutans topp. Och även Njarka sameby i Häggsjönäs där vi stannade till en natt och bodde i (de moderna) samekåtorna ute på udden. Där fick vi även sitta framför lägerelden och höra om samernas kultur. Vi vill även passa på att rekommendera många av de fantastiska vattenfall som finns här. Tännforsen, nära Åre och Duved, är Sveriges största vattenfall. Ristafallet där scener ur Ronja Rövardotter spelades in är också värt att se. Korallgrottan är Sveriges längsta grotta. Hitta ditt boende genom att använda den gröna Bookings-rutan nedan.

BOCKA AV DET DU SETT I JÄMTLAND

En del av det som nämnts i detta inlägg om Jämtland, och mycket mer, kan du bocka av i vår bok ”Fånga Sverige” – Läs mer här.

 

Våra tips

  • Skaffa Fjällkartan Z6 Jämtlandsfjällen och se stigarna där
  • Snasahögarna nära Storulvåns fjällstation
  • Stortjärnrun nära Storlien

Kombinera med

Hitta hit

  • Till Snasahögarna åker man E14, svänger av till väg 653 vid Enafors och sen till väg 1019 innan Handöl. Till Storlien åker du E14 precis innan gränsen till Norge. Tåg går till såväl Storlien som Enafors. Bil kan hyras i Åre på ett par ställen. Cykel likaså.  Alla nämnda platser finns på nedanstående karta, som går att zooma in. 

Snasahögarna (stig)

Snasahögarna (stig)

Storlien

Storlien

Njarka sameläger

Njarka sameläger

Åreskutan

Åreskutan

Handölsforsen

Handölsforsen

Storulvåns fjällstation

Storulvåns fjällstation

Korallgrottan

Korallgrottan

Tännforsen

Tännforsen

Ristafallet

Ristafallet

Booking.com
Fånga Sverige

NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION

Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!

Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.

Läs mer om boken här.

Läs ett smakprov ur boken här
(och klicka på Läs ett smakprov)