Vi tog en rundtur i det lilla landskapet Gästrikland och vill dela med oss av våra bästa tips. Vad sägs om den fina stadsdelen Gamla Gefle, ekologiska Wij Trädgårdar i Ockelbo, Färnebofjärdens nationalpark och Gysinge herrgård? I Gävle finns mycket mer att se, som slottet, museer och Boulognerskogen. Bönans fiskeläge och fyr är också värt ett besök. Det och flera andra platser berättar vi om här. 

Gamla Gefle – pittoreska kvarter i staden

Ganska centralt i Gävle ligger Gamla Gefle, som är den bevarade ursprungliga delen. Här kan man ströva omkring och njuta av de fina husen och gränderna. I den här delen bodde fiskare, hantverkare, sjömän och industriarbetare blandat med mer förmögna. Här låg också en viktig dricksvattenkälla och idag finns det istället ett spa i dessa kvarter. Gamla Gefle har ett par gånger räddats från rivning och modernisering även om en del revs på 1950-talet. 

Gamla Gefle fina kvarter i Gävle

Gamla Gefle – fina kvarter i Gävle

Boulognerskogen – oasen i Gävle

Boulognerskogen, eller Boulognern som man här säger, är en stor park i Gävle och namnet har den fått från en känd park i Paris. Den består av vackra tallar och omgärdas av Gavleån och dess sidoåar. Här finns även stora grönytor och det finns en utomhusscen och dansbana. Även kafe och minigolfbana hittar man här. 

Boulognerskogen i Gävle

Boulognerskogen – oasen i Gävle

Boulognerskogen

Boulognerskogen med Gavleån 

Mer att se i Gävle

Alldeles vid Gavleån ligger Gävle slott och precis intill ligger Sveriges fängelsemuseum. Slottet får anses som Sveriges nordligaste, iallafall det nordligaste Vasa-slottet. Precis som nu har det bebotts av landshövdingar i många sekler och många viktiga beslut för vårt rike har tagits här. Som sig bör på slott så sägs det att det finns två spöken som härjar här. Sveriges Fängelsemuseum som ligger vägg i vägg kallas på skoj Hotell Hamilton, eftersom den ligger på Hamiltongatan. 1986 upphörde det som fängelse och är nu museum där man kan kika på olika celler från olika tidsepoker. Det finns förstås mer att se och uppleva i denna stad, som Svergies Järnvägsmuseum och den berömda och stora Gävlebocken av halm, som brukar vara en världsnyhet varje gång den brinner. Stortorget är stadens centrum med restauranger och affärer omkring.

Mer att se i Gävle

Mer att se i Gävle – slottet, fängelsemuseet, Gavleån och Stortorget

Wij Trädgårdar i Ockelbo

Ockelbo förknippas med flera olika saker, förutom att Prins Daniel är uppväxt i orten så ligger även fina Wij Trädgårdar här. Trädgårdsmästaren Lars Krantz, känd från Rosendals trädgård i huvudstaden, har grundat en ekologisk visningsträdgård där det blandas mellan odling av grönsaker, blommor och formgivna områden av berömda arkitekter. Här finns också konst och utställningar samt ett ekologiskt café. Bredvid hittar man även ett valsverk, en herrgård, en smedja och så en badplats. Läs mer här om vårt besök i Wij Trädgårdar.

Wij Trädgårdar i Ockelbo

Wij Trädgårdar i Ockelbo

Utsikt från Rönnåsstugan

Alldeles vid Ockelbo ligger berget Rönnåsen och och på en av topparna ligger Rönnåsstugan. En timrad stuga från 1946 som idag fungerar som café och ibland konsertlokal. Utsikten från platsen är fantastisk. Man ser ner över ängar, skogar, åar, sjön Bysjön vid Ockelbo och längst bort skymtar man havet. Vid Rönnåsen finns det vandringsleder och på vintern även en skidbacke och pulkabacke.

Rönnåsstugan vid Ockelbo

Utsikt från Rönnåsstugan vid Ockelbo

Bönans fiskeläge och fyr

Alldeles utanför Gävle ligger fiskeläget Bönan med sin vackra fyr. Fyren är från 1840 och är i trä och från havet är den vitmålad medan den från land är rödmålad. Fyren är ihopbyggd med fyrmästarhuset som idag är fyrmuseum. Utsikten mot Limön och havet är vacker. Vid fiskeläget säljs nyrökt böckling och det finns ett café.

Bönans fyr vid Gävle

Bönans fyr norr om Gävle

Färnebofjärdens nationalpark

Denna relativt nya nationalpark som bildades 1998 spänner över hela fyra landskap och dessa möts på ett helt unikt sätt inne i parken. Dalälven rinner igenom nationalparken och här finns en hel del olika fåglar, och även björn, järv och lo gillar att vara här. Man hittar här även fin gammelskog, strandkärr, översvämningsområden och älvängar. Läs mer om vårt besök i Färnebofjärdens nationalpark här.

Färnebofjärdens nationalpark

Färnebofjärdens nationalpark

Gysinge herrgård och forsar

Alldeles i kanten på Färnebofjärdens nationalpark ligger Gysinge med sin fina herrgård. Här kan man strosa runt, hyra kajak samt äta eller fika alldeles vid forsarna. Man kan även övernatta på herrgården. Det finns även utställningar och här ligger också Naturum med info om nationalparken.

Gysinge herrgård

Gysinge herrgård

Mer att se i Gästrikland

En av öarna som ligger utanför kusten heter Limön och är ett vackert besöksmål för bad och picknick och är även ett naturreservat. Hit man kan ta sig med reguljär båt iallafall sommartid. Sen finns ju även Mackmyra whiskyby för alla som gillar denna bärnstensfärgade dryck och som sen några år ligger alldeles vid E4 i Gävle. För de som gillar att åka skidor finns anläggningen Kungsberget. Årsunda som ligger söder om Sandviken kan stoltsera med såväl vikingagård och strandbad. Värt att nämna är också att genom Gästrikland går Tidernas väg (väg 272) som passerar bland annat nationalparken Färnebofjärden, Gysinge herrård, Årsunda, Högbo bruk, som är ett kultur- och naturområde, och Wij Trädgårdar. På kartan nedan kan du zooma in (eller ut) och hitta var alla platser ligger.

BOCKA AV DET DU SETT I GÄSTRIKLAND

Merparten av det som nämnts i detta inlägg om Gästrikland kan du bocka av i vår bok ”Fånga Sverige” – Läs mer här.

Wij Trädgårdar

Wij Trädgårdar

Rönnåsstugan

Rönnåsstugan

Gamla Gefle

Gamla Gefle

Boulognerskogen

Boulognerskogen

Gävle slott

Gävle slott

Sveriges fängelsemuseum

Sveriges fängelsemuseum

Järnvägsmuséet

Järnvägsmuséet

Färnebofjärdens nationalpark

Färnebofjärdens nationalpark

Gysinge herrgård

Gysinge herrgård

Bönans fyr och fiskeläge

Bönans fyr och fiskeläge

Mackmyra whiskyby

Mackmyra whiskyby

Kungsberget skidanläggning

Kungsberget skidanläggning

Limön

Limön

Årsunda Strandbad

Årsunda Strandbad

Årsunda Vikingagård

Årsunda Vikingagård

Högbo bruk

Högbo bruk

Booking.com
Fånga Sverige

NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION

Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!

Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.

Läs mer om boken här.

Läs ett smakprov ur boken här
(och klicka på Läs ett smakprov)