Flera gånger har vi varit i Färnebofjärdens nationalpark som ligger precis i det unika mötet mellan Gästrikland, Uppland, Dalarna och Västmanland. Dalälven som rinner genom parken är nationalparkens hjärta och är också den biologiska norrlandsgränsen – Limes norrlandicus. Vid denna gräns sker ett intressant möte mellan olika djur- och växtarter. I nationalparken finns det en hel del olika fåglar och björn, järv och lo gillar att vara här. Det finns även fin gammelskog, strandkärr, översvämningsområden och älvängar. 

Översvämningsområde

Senaste gången var vi här när det var kraftiga översvämningar av hela Dalälven, vilket gjorde att man inte kunde gå särskilt långt på stigarna. Vissa översvämningar är sådant som normalt händer varje år, men med klimatförändringarna desto oftare och kraftigare. Men från de olika entréer som finns kan man ändå få en fin känsla av parken. Vi har oftast valt att komma till Entré Nord som ligger alldeles brevid Gysinge men som variation har vi även valt andra entréer. Man får ha koll på att vissa delar av parken har tillträdesförbud januari-juli för att skydda fiskgjusen som häckar här.

Färnebofjärdens nationalpark
Bra stigar i Färnebofjärdens nationalpark
Färnebofjärdens nationalpark
Dalälven är den biologiska norrlandsgränsen – Limes norrlandicus
Färnebofjärdens nationalpark
Dalälven flyter vackert genom Färnebofjärdens nationapark
Färnebofjärdens nationalpark
Kraftiga översvämningar av Färnebofjärdens nationalpark

Info och service i parken

Det finns flera olika entrér i parken och de har nyligen renoverat dem och bytt lite namn. Vid huvudentré Nord som ligger rätt nära Gysinge så finns det information uppsatt. Och i Gysinge finns även ett Naturum där man kan gå in och läsa om nationalparken, se utställningar och film. Då och då sker det aktiviteter här också. Det är gott om vindskydd i parken, tror det är nästan upp mot 20 st i hela nationalparken. Det finns även raststugor, utedass och anvisade tältplatser. Man kan även hyra kanot, till exempel vid Gysinge, och man kan grilla på fasta anordningar.

Färnebofjärdens nationalpark
Infotavla vid Entré Nord 
Färnebofjärdens nationalpark
En av många vindskydd i parken

Gysinge värt ett besök

Alldeles bredvid ligger Gysinge, som förutom nämnda Naturum för nationalparken även är värt ett besök för den vackra herrgården och det natursköna läget. På Café Udden kan man äta eller fika alldeles i kanten av forsarna och det finns även fler restauranger att äta på här, till exempel värdshuset. Det går också att hyra kajak och Gysinge är populärt fiskeområde. Vill du vandra så är Gästrikeleden en fin vandringsled som passerar Gysinge och går även igenom norra kanten av nationalparken.

Gysinge herrgård

Gysinge herrgård alldeles vid nationalparken

Utsikt från Gysinge

Fika eller ät med utsikt över forsarna 

Våra tips

  • Promenera/vandra i parken från Entré Nord nära Gysinge
  • Pröva också någon av de andra entréerna, t ex vid Skekarsbo
  • Besök Naturum i Gysinge
  • Hyr kanot (även forspaddling) t ex från Gysinge

Kombinera med

Hitta hit

  • Buss från Gävle eller Sandviken till Gysinge
  • Bil väg 56 eller mindre vägar
Booking.com
Fånga Sverige

NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION

Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!

Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.

Läs mer om boken här.

Läs ett smakprov ur boken här
(och klicka på Läs ett smakprov)