Vi begav oss till Gränna för att upptäcka staden lite mer på djupet. Vad för intressant finns att se i Gränna var frågan, och vi hittade en hel del även om vi inte hann med att göra allt. Gränna är idag nog mest känd för sina polkagrisar, men här finns även vackra slottsruinen Brahehus, ett väldigt intressant museum om ingenjör Andrés luftfärd mot Nordpolen, trollska båtturer på en sjö och så går här båten till Visingsö. Gränna har också vackra trähus längs huvudgatan och en fin liten park. Häng med på en liten tur och hör vad vi fann!

Gränna – polkagrisstaden

Gränna är nog mest känd för sina polkagrisar – en rödvit randig sötsak med pepparmintsmak. Polkagrisarna som skapades av Amalia Eriksson på 1800-talet är uppkallade efter dansen polka som var vanlig på den tiden. Och gris var ett annat ord för sötsak. Ibland är de formade som en käpp – polkakäppen, som man kan hänga i julgranen. Det finns även varianter av polkagrisar som inte är rödvita. Här på huvudgatan Brahegatan i Gränna finns flera butiker med eget ”kokeri” som säljer polkagrisar.

Polkagrisar i Gränna

Polkagris-staden Gränna

Brahehus – mäktig slottsruin

Med imponerande utsikt över Visingsö och Vättern ligger slottsruinen Brahehus. Den byggdes på 1600-talet av Per Brahe den yngre som även var den som grundade Gränna som stad. På 1700-talet brann slottet ner till grunden och sen dess står bara slottsmurarna kvar. Den ligger vid en rastplats benämnd Brahehus alldeles vid E4:an, några kilometer norr om Gränna.

Brahehus vid Gränna

Brahehus med utsikt över Visingsö och Vättern

Brahehus slottsruin

Slottsruinen Brahehus

Grennamuséet och Andrés luftfärd

Efter ha sett spelfilmen Ingenjör Andrés luftfärd för många år sen var nyfikenheten stor på utställningen på Grenna Museum där det förutom utställningen om Andréexpeditionens misslyckande och dess öde även visades andra polarexpeditioner som mer lyckade sådana till Antarktis och sydpolen. Ett tips är att börja utställningen med att se den fantastiska dokumentärfilmen om hur Andréexpeditionen gick till och hur medlemmarna mötte sitt öde år 1897.  Då blir resten av utställningen mycket mer givande och spännande. Under sommarhalvåret kan man även själv flyga luftballong från Gränna via Grenna Ballong & Upplevelser.

Grenna museum Andréexpeditionen

Grenna museum med Andréexpeditionen och Polarcenter

Ingenjör Andrés luftfärd

Ingenjör Andrés luftballong för färden mot Nordpolen

Mer att se i Gränna

I själva Gränna finns den trevliga huvudgatan Brahegatan med alla sina fina trähus, där nämnda polkagrisbutiker också finns. Här ligger även en liten park – Braheparken med exotiska träd och som den specielle entreprenören Malte Liewen Stierngranat tagit initiativet till att få i ordning. Han har även lyckats få dit Carl Eldhs skulptur ”Löparna” som står strax söder om staden. Här finns även Gyllene Uttern – hotellet och restaurangen som i sig är värt ett besök och ser ut som en medeltidsborg med fin utsikt över Vättern. Vill man uppleva de trolska John Bauerskogarna så finns båtturer på sjön Bunn alldeles vid Gränna. Det var inget vi hann med denna gång tyvärr, men har blivit rekommenderade av en vän så vi får göra den båtturen nästa gång. 

Brahegatan i Gränna

Fina trähus längs Brahegatan i Gränna

Braheparken i Gränna

Braheparken i Gränna med exotiska träd och skulpturer

Äta och fika i Gränna

Det finns flera trevliga fik i Gränna, vi tog Hallska gårdens café där vi kunde sitta ute på en vacker liten innergård. Men det finns även flera andra caféer längs Brahegatan. På samma gata finns flera restauranger men vi valde en fiskrestaurang nere vid hamnen där båtarna mot Visingsö går.  Strax söder om staden ligger som nämnt Gyllene Uttern, restaurangen och hotellet som ser ut som en medeltidsborg och har fin utsikt över Vättern. 

Hallska gårdens café

Hallska gårdens café i Gränna

Gyllene Uttern i Gränna

Gyllene Uttern i Gränna

Visingsö

Det går nästan inte att berätta om Gränna utan att nämna Visingsö, eftersom här går båtarna som tar oss ut till denna magiska ö mitt i Vättern. Enligt legenden har jätten Vist kastat ut en tuva i Vättern för att hans fru skulle kunna kliva på den för att komma över sjön. Ön är känd för bland annat slottsruiner och annat som spelat roll i Sveriges historia. Här finns också de speciella remmalagsvagnarna som drivs av hästar. Man kan även rida hästar eller cykla på ön. Vi får skriva ett separat reportage om Visingsö en annan gång.

Visingsö i Vättern

Magiska Visingsö mitt i Vättern

BOCKA AV GRÄNNA

Gränna och Brahehus är några av platserna som du kan bocka av i vår bok ”Fånga Sverige”  Läs mer här.

 

Våra tips

  • Brahehus – spännande och otrolig utsikt
  • Grenna Museum – spännande om ingenjör Andrés luftfärd till Nordpolen
  • Polkagrisar och Brahegatan
  • Gyllene Uttern
  • Braheparken

Kombinera med

Hitta hit

  • Tåg till Jönköping och buss därifrån till Gränna.
  • Bil vid E4 till Gränna
  • Cykla längs mindre vägar, ex längs Vättern

Grenna museum med Polarcentrum

Grenna museum med Polarcentrum

Färja till Visingsö

Färja till Visingsö

Braheparken

Braheparken

Hallska gårdens café

Hallska gårdens café

Trollska båtturer på Bunn

Trollska båtturer på Bunn

Brahegatan

Brahegatan

Visingsö

Visingsö

Gyllene Uttern

Gyllene Uttern

Brahehus slottsruin

Brahehus slottsruin

Booking.com
Fånga Sverige

NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION

Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!

Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.

Läs mer om boken här.

Läs ett smakprov ur boken här
(och klicka på Läs ett smakprov)