Vi begav oss till Himmelsby Spa som ligger i Mantorp i Östergötland. Ett spa som ständigt siktar på att utvecklas och bygga ut. Vi gillade flera saker med Himmelsby, kanske mest att ta det lugnt i det romerska badet med sin sköna rumsvärme och sitt lugn, men vi gillade även infrabastun, turkiska bastun, kallbadet och varma källorna. Här beskriver vi mer om vår upplevelse.

Ett spa med mycket att välja på

Vi hade nog tur som kom dit en lugn dag (söndag till måndag), för annars kanske upplevelsen hade varit annorlunda. Nu behövde vi inte vänta för att gå in i nån bastu eller bassäng och det var gott om plats. Vi kunde gå runt och välja och vraka bland det som kroppen kände för. Himmelsby har som sagt byggts ut under åren sa folk, och blir bättre och bättre. Vi tyckte det fanns mycket att välja på – infraröd bastu, turkisk bastu, saltbastu (dock med låg tempratur), en torrbastu, 4 varma källor (varav en ute men under tak), en stor och vacker bassäng att simma i, en bubbelpool, en kallbassäng, och så sköna soffor att koppla av i där rumstemperaturen var perfekt varm. Kan inte säga att något direkt saknades, möjligen att några saker skulle fungera bättre (t ex ett par bastur var för kalla). Vi tillbringade 2 sköna halvdagar och kände oss riktigt avkopplade. Vi testade ingen behandling, men det fanns givetvis gott om sånt, likaså fiskpedikyr.

Turkisk bastu Himmelsby

Turkisk bastu med varma säten

Romerska badet Himmelsby

Romerska badet med skön rumsvärme 

Pooler Himmelsby spa

Varma källor även inomhus

Äta och övernatta på Himmelsby

Vi stannade alltså i 2 dagar och fick ett rum i en stuga alldeles utanför, s k villavagn. Rummet var dock trångt för två personer och dubbelsängen hade bara ingång från ett håll vilket kändes dumt och bökigt. Värmen (vi var där i januari) var väldigt svår att reglera och luftvärmepumpen gav antingen för varmt eller så stängde den av sig, så det var väl ingen höjdarövernattning om man säger så. Man kan dock betala extra och välja boende om man önskar. Och de ska bygga ut en helt ny och stor bo-avdelning i direkt anslutning till receptionen och spa:et. Middag kvällen före åt vi i spa:et, en enkel men ok salladsbowl. Man hade istället kunnat lämna badet och gå till restaurangen där det fanns en 3 rätters att välja på, men vi ville gärna vara kvar i spa:et och så var middagen i restaurangen rätt dyr. Frukosten dagen därpå var stor och trevlig, det fanns mycket att välja på. Utan tvekan bästa målet på Himmelsby. För lunchen så valde vi Gårdslunch som är en buffé vilken var helt ok men inte mer. Lunchen gjorde att vi kunde vara kvar i spa:et ända till kl 13 (eller hela dan om vi ville det). Bor man i närheten skulle nog dagbesök vara tillräckligt, för att få ut det bästa av Himmelsby, men de kommer säkert att utveckla konceptet bättre med tiden.

Café-bar Himmelsby spa

Himmelsbys café-bar intill spa:et

P

Fördelar

 • Mycket att välja på
 • Trevliga och sköna soffor i varma Romerska badet
 • Flera bra bastur (turkisk, infrabastu mm)
 • Flera varma källor både ute och inne
 • Kallbassäng ute
 • Bubbelpool
 • Stor och vacker bassäng att simma i
O

Nackdelar

 • Övernattningen (iallafall i vårt fall)
 • Extra avgifter för saker som tofflor, extra handduk och dyr mat
 • Inga avställningsytor vid omklädningsskåpen
 • Behöver boka hämtning sista biten om man åker tåg

Kombinera med

Hitta hit

 • Tåg till Mantorp, beställ sen hämtning (300 kr/enkel väg). 
 • Bil E4:an mellan Linköping och Mjölby. Sen småvägar till Himmelsby.
Booking.com
Fånga Sverige

NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION

Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!

Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.

Läs mer om boken här.

Läs ett smakprov ur boken här
(och klicka på Läs ett smakprov)