Den mysiga småstaden Mariefred och Gripsholms slott ligger vid Mälaren i Södermanland. Både staden och slottet är mycket sevärda och nu gjorde vi vårt första riktiga besök där vi även tittade in i slottet och blev överraskade hur intressant och vackert det var. Själva staden charmade oss också med sina fina trähus och gågator. Det blev dessutom lunch på det anrika värdshuset och vi gick en promenad i sköna Gripsholms Hjorthage.   

Mariefred en mysig och charmig småstad

Trots att vi varit här förut hade vi nog aldrig riktigt sett allt i denna pittoreska stad. Nu promenerade vi runt bland de vackra trähusen och det fina torget och kikade in i små mysiga butiker och caféer. Man fick direkt känslan att här skulle man kunna bosätta sig, så vacker är staden. Den ligger lättillgängligt med bil och tåg från exempelvis Stockholm och därifrån går även ångbåten s/s Mariefred. Fram till hamnen går också en smalspårväg med jättefina tåg.

Mariefreds torg och gågata

Mariefreds gågata

Gripsholms slott – en mäktig upplevelse

Slottet Gripsholm ligger på en liten ö ute i Mälaren med en vallgrav och vindbrygga. Siluetten med de vackra tornen är häftig och mäktig. Slottet byggdes på 1500-talet på order av Gustav Vasa och är än i dag ett av Sveriges kungliga slott. Vi gick omkring ett par timmar och förundrades över alla hundratals rum och kammare, som nästan alla hade egen kakelugn. Vi hörde stämningsfull klassisk musik och fann en kungligt anställd som spelade tidsenliga stycken på en flygel. Här finns också en nationell porträttsamling som är gigantisk i antal tavlor. Och utanför står de berömda kanonerna Galten och Suggan, otroligt snyggt gjorda. Högst uppe i ett av tornen ligger en teater som kung Gustav III byggde, spännande att sitta där och känna historiens vingslag. Ibland är det även föreställningar här.

Gripsholms slott

Gripsholms slott vid Mariefred

Galten och suggan Gripsholms slott

Kanonerna Galten och Suggan på Gripsholms slott

I Gripsholms slott

Läckra rum överallt

Gustav III´s teater Gripsholms slott

Gustav III`s teater

Mer att se i Mariefred

Vi gick lite längs vattnet och båtarna, det märks att Mariefred är en sjöstad. Kyrkan är också majestätiskt där den står. Och nära den ligger Gripsholms värdshus där vi åt lunch i den historiska miljön, helt klart spännande i sig. Och avslutningsvis besökte vi naturreservatet Gripsholms Hjorthage, ett vackert område nära slottet där det går dovhjortar och där gick vi upp på berget med fin utsikt över slottet och staden.

Mariefreds kyrktorn

Mariefreds kyrka och fina trähus

Dovhjortar i Gripsholms hjorthage i Mariefred

Dovhjortar i Gripsholms Hjorthage

Våra tips

  • Gå runt i lugn och ro på Gripsholms slott (vi betalade 140 kr/vuxen)
  • Promenera i Gripsholms Hjorthage bland dovhjortar
  • Strosa runt i stan och se de vackra trähusen
  • Gripsholms värdshus
  • Ta en tågtur på den smalspåriga järnvägen

Kombinera med

Hitta hit

  • Tåg från Stockholm, Göteborg och Malmö m.m. med byte i Södertälje. 
  • Bil E4 till Södertälje därifrån kör E20
  • Ångbåten s/s Mariefred under sommartid från Stockholm
Booking.com
Fånga Sverige

NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION

Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!

Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.

Läs mer om boken här.

Läs ett smakprov ur boken här
(och klicka på Läs ett smakprov)