Öland är solen och vindarnas ö, och här har vi tillbringat mycket tid året runt. Här ska vi skriva om södra Öland, som är lite lugnare än norra delen men med underbar natur och mycket att se. Här finns fornborgar, det magiska Stora Alvaret, strandängar, mysiga caféer och här är även fågelskådarnas paradis nr 1.  

Mötet med Öland

Enklaste sättet att ta sig till Öland är att åka Ölandsbron från fina staden Kalmar i Småland. Bron som är Sveriges näst längsta på 6 km tar dig till samhället Färjestaden. Här finns en liten men trevlig djurpark och nöjespark, en stor turistbyrå, keramiktillverkare Paradisverkstan, bagerier och en hel del service.

Ölandsbron

Ölandsbron – Sveriges näst längsta bro

Åka runt på Södra Öland

För att ta sig runt på Öland så är bilen enklast vilket man kan hyra i Kalmar eller Färjestaden om man inte har med sig egen bil, men det går att åka buss även om de inte går så ofta. Cykla går också, men man får oftast åka på de stora vägarna. Passa på att stanna till på många fina platser då Öland har mycket att se. Exempelvis ser man då och då vackra väderkvarnar och det finns flera naturreservat att ströva runt i. Något mer som finns är fornborgar. Dels finns det såna som är ruiner som ex Gråborg rakt öster om Färjestaden, och som är värd att se, och då rekommenderar vi även att gå den vackra stigen norrut genom Mittlandsskogen som är ett världsarv med norra Europas största ädellövskog, och vidare till nästa borg – Ismanstorp. En annan borg, som nästan ligger på södra spetsen av ön, är Eketorps borg från 300-talet och som är helt uppbyggd som man tror att den såg ut. 

Eketorps borg

Eketorps borg – en uppbyggd borg och museum

Alvaret och fågelparadis

Ölands kändaste naturtyp är utan tvekan Alvaret som täcker en femtedel av hela ön, och även Alvaret är ett världsarv. Detta är som en sorts savann eller hed där det bara är karg växtlighet, och här finns många speciella växter. Här brukar vi ströva runt, hälsa på fåren och titta på orkidéer. Här finns också en hel del fåglar men allra mest finns i Ottenby vid Sveriges högsta fyr Långe Jan längst ner på Ölands sydspets. Här finns också ett naturum där man kan lära sig massor om fåglar mm.

Stora Alvaret

Barfota på Stora Alvaret

Mat, caféer och konst på Öland

Det finns en hel del mysiga ställen på Södra Öland om man är hungrig eller fikasugen. Öländska kroppkakor är en specialité som finns att äta på flera ställen, ex Arontorp och Grönhögen. I Mörbyllånga finns mysiga Söderbönor café, och i Vickleby finns både Capellagården som är en hantverksskola á la Carl Malmsten, och så mysiga Café Mejeriet. En favoritrestaurang är Eksgården i Gårdby där man även kan övernatta. Något annat vi slutligen vill rekommendera är att komma hit till Öland på hösten och se Skördefesten. Då är det pumpatävlingar och massor av evenemang och happenings. 

Ölands skördefest och pumpor

Pumpor på Ölands skördefest

Skogsträdgård på Ölands folkhögskola

En överraskning var att hitta en skogsträdgård på den fina folkhögskolan i Skogsby. På skolan har alltid funnits stora häftiga träd i form av valnöt, bok etc men nu hittade vi även en relativt nyanlagd s.k. skogsträdgård, som innebär att man har odling i olika nivåer av ätbara träd, buskar och örter. En del spännande och fantasirika byggnader hittade vi också i trädgården, och en katt som verkade ha till uppgift att vakta men som var väldigt kelig och följde oss och visade runt. 

Ölands folkhögskola

Skogsträdgården på Ölands folkhögskola

Våra tips

  • Ströva barfota på Stora Alvaret
  • Gå på åsen från Gråborg
  • Besök Ölands skördefest på hösten
  • Café Mejeriet och andra mysiga ställen
  • Njut av strandängar, långgrunda sandstränder och fåglar

Kombinera med

Hitta hit

  • Ölandsbron från Kalmar
  • Tåg till Kalmar och buss/hyrbil över bron
  • Cykelfärja från Kalmar
  • Till Norra Öland går det bilfärja sommartid
  • Hitta ditt boende i gröna Bookings-rutan nedan
Booking.com
Fånga Sverige

NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION

Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!

Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.

Läs mer om boken här.

Läs ett smakprov ur boken här
(och klicka på Läs ett smakprov)