Här berättar vi om några av våra pärlor i Södermanland, eller Sörmland som landskapet kallas.  Sörmland har mycket att se och vi har valt ut några godbitar. En av dem är den lilla mysiga staden Trosa med dess vackra å. En annan är Stendörrens naturreservat med sina häftiga hängbroar. Och så berättar vi om Sörmlandsleden där man kan vandra i varierade landskap. 

Stendörrens naturreservat

Denna vackra skärgårdsmiljö som ligger mellan Nyköping och Trosa är värt ett besök. De fyra karaktäristiska hängbroarna är typiska för Stendörren, och det är fina klippor (som går att bada ifrån), berghällar och fina strövleder. Reservatet har även ett naturum där man kan få massa information och lära sig historia. Själva namnet Stendörren kommer från ett sund som ligger nära naturum. Man kan även hyra kajak eller ståbräda (SUP).

Hängbro i Stendörrens naturreservat

Hängbro i Stendörrens naturreservat

Trosa – en av våra pärlor i Södermanland

Denna charmiga lilla stad som även brukar kallas ”Världens ände” är en mycket gammal stad som ligger vid havet. Mycket kretsar kring vattnet och inte minst ån som ringlar sig genom staden. Det är väldigt mysigt att ströva längs ån bland de fina trähusen. Längs ån ligger båtar och detta är också en stad som besöks mycket av båtfolk.  Flera restauranger ligger också längs ån, även om vi valde Ankaret på en sidogata och den kan verkligen rekommenderas för god mat och bra service. Vill man bo över så är Bomans hotell häftigt med alla olika sorts rum. Vi lyckades inte få rum där under något av våra besök, men hittade andra trevliga boenden ändå. Läs mer om vårt besök i Trosa här.

Trosabilder

Trosa – en mysig och vacker sommarstad

Sörmlandsleden

Denna fantastiska vandringsled som är på runt 100 mil lång börjar redan från Stockholm och går sen runt hela Sörmland och man får uppleva såväl fina insjöar, vackra skogar som havet och ängar. Vi har gått några enskilda sträckor och man bör läsa på så att man får de omgivningar man vill ha. Vi föredrar stigar framför bilvägar (som man ibland kan få gå längs) och vill även ha varierat landskap med skog blandat med öppna ytor. Exempelvis passade sträckan från Tullgarn och norrut oss bra. Där börjar man att gå från slotten, genom vackra kohagar och stora ekar och så genom Tullgarns naturreservat. Är man istället nära Stockholm så är även första sträckan vid Björkhagen och genom Nackareservatet väldigt fin. Men det finns massor av trevliga delar av leden, så kika på sormlandsleden.se

Sörmlandsleden och ponnys

Ponnys vid Sörmlandsleden

Sörmlandsleden vid Tullgarns slott

Sörmlandsleden vid Tullgarns slott

Mer pärlor i Södermanland

Det finns många pärlor i Södermanland och vi ska även kort nämna några ställen till (du kan klicka och läsa mer om flera av dem på länkarna). Fina staden Mariefred med Gripsholms slott – läs om vårt besök här. Södra delen av Sthlms skärgård – ex Landsort, ö söder om Nynäshamn och flera andra skärgårdsöar som ex Utö, Nämdö, Huvudskär (läs vårt inlägg om Sthlms skärgård här). Ytterjärna, antroposofiskt och annorlunda samhälle utanför Södertälje med spännande arkitektur. Julita gård ett lantbruksmuseum nära Katrineholm. Ja, det var ett urval till.

BOCKA AV DET DU SETT I SÖDERMANLAND

Merparten av det som nämnts i detta inlägg om Sörmland kan du bocka av i vår bok ”Fånga Sverige” – Läs mer här.

 

Hitta hit

  •  Sörmlands landskap börjar från Slussen i Stockholm och fortsätter söder om Mälaren ner förbi Nyköping.
  •  Hitta övernattning i Sörmland i den gröna Bookings-rutan nedan.

Trosa

Trosa

Stendörrens naturreservat

Stendörrens naturreservat

Tullgarns slott

Tullgarns slott

Mariefred

Mariefred

Landsort

Landsort

Utö

Utö

Huvudskär

Huvudskär

Nämdö

Nämdö

Ytterjärna

Ytterjärna

Julita gård

Julita gård

Booking.com
Fånga Sverige

NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION

Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!

Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.

Läs mer om boken här.

Läs ett smakprov ur boken här
(och klicka på Läs ett smakprov)