Vill du vandra i Abisko nationalpark som ligger nästan längst norrut i Sverige, i Lapplands vackra fjällvärld, så kommer här några tips på både stora och mindre leder och stigar. Abisko är en favorit vi återkommit till ett par gånger och vi har både vandrat längs Kungsleden, på mindre leder och även helt fritt. Kungsleden följer vattnet genom nationalparken, vilket är väldigt härligt. Men vill man röra sig där man inte möter så många så är de mindre lederna och stigarna ett alternativ. Här skriver vi även om andra leder, om siluetten Lapporten, norrsken och midnattssol. Längst ned finns också information om boende och hur man tar sig hit. 

Abisko jokk

Abisko jokk

Kårsavagge

På väg hem från Kårsavagge

Vandra i Abisko nationalpark

Abisko nationalpark bildades redan 1909 och är en av de mest lättillgängliga nationalparker i fjällvärlden. Vi har vandrat längs Kungsleden, men vår favorit är att ta stigarna bort till Kårsafallen och till Kårsavagge där det även finns en övernattningsstuga. Denna stig är lite lugnare vilket vi har föredragit. Här runt Kårsavagge, som egentligen ligger utanför nationalparken är det stora vidder omgivna av berg (oftast snöbeklädda året runt). Kungsleden, som har sin slut- eller startplats i Abisko, är vältrampad men ändå värd att gå. Många långvandrar mellan Kebnekajse och Abisko, andra går lite kortare. Man går längs jokken (forsen/bäcken) och passerar en fin sjö. Här finns också en häftig hängbro. Det finns även andra leder både inom och utanför nationalparken. Exempelvis kan man gå en led upp till den kända fjällsiluetten Lapporten. Man kan också gå en stig upp på berget Njulla (om man inte vill åka linbana upp). Något annat som är häftigt att se är den kanjon som jokken gröpt ur i berget, den ligger nära Abisko innan den går ut i Torne träsk.

Abisko jokk

Kanjon i Abisko jokk

Lapporten Abisko

Karaktäristiska Lapporten i Abisko

Övernatta i Abisko

Vill man övernatta i Abisko så är STF:s turiststation tipset. De har såväl lyxigt boende som enklare och har en fin restaurang samt en affär. De har också tältplats. Man kan även hyra stuga eller rum i byn. Vi har bott flera gånger på turiststationen men även tältat bredvid. Redan härifrån har man utsikt över den karaktäristiska Lapporten, berget Njulla och sjön Torne träsk. Vissa som långvandrar kanske avslutar vandringen längs Kungsleden med lyxig övernatting här. Medan andra föredrar dagsutflykter och bo på samma ställe i flera dagar och då passar turiststationen bra, även om priset är relativt högt. I gröna rutan (Booking) nedan kan du hitta rätt boende i Abisko och se priser. 

Torne träsk från Njulla

Utsikt från Njulla över Abisko by och Torne träsk

NJULLA OCH AURORA SKY STATION

Alldeles intill Abisko ligger berget Njulla dit man kan ta linbanan (sittlift) upp om man vill. Det går även att vandra dit upp, även om det är rätt så brant även om man går upp från sidan. Vi har tagit linbanan upp och gått ner. Väl däruppe är utsikten fantastiskt. Man ser ut över sjön Torne träsk och man ser vackra Lapporten. Och så förstås ut över Abisko nationalpark och fjällvärlden. På sommaren ser man midsommarsolen extra bra härifrån och på vintern vallfärdar många, inte minst japaner, hit upp för att se norrsken. Abisko och kanske främst berget Njulla sägs vara extra bra för att se norrsken. Här finns Aurora sky station där man kan övernatta och titta hela natten på norrsken och stjärnorna. 

Norrsken

Norrsken

Ta tåget till Abisko

Abisko Nationalpark nås med tåg, buss eller bil. Vårt tips är att ta tåget till Abisko. Det går nattåg från Stockholm och tåget stannar på två ställen i Abisko så se till att välja rätt. Vill du vandra i Abisko nationalpark där Kungsleden börjar och där turiststationen ligger så välj stationen som heter Abisko turist. Tåget går sen vidare via Björkliden och Riksgränsen till Narvik vid Atlantkusten i Norge. En mycket häftig och vacker resa om man vill växla vandringen med en fin tågtur och besök i Norge. Åker man bil eller annat fordon så går väg E10 förbi här. 

BOCKA AV ABISKO NATIONALPARK

Abisko är en av nationalparkerna du kan bocka av i vår bok ”Fånga Sverige”  Läs mer här.

 

Våra tips

 • Vandra Kungsleden
 • Leden mot Kårsavagge och Kårsafallen
 • Forsar och kanjon nära Abisko by
 • Linbana (sittlift) eller gå upp på Njulla
 • Vandra fritt, ex på Njulla
 • Bo och ät på Turiststationen i Abisko
 • Övernatta i Kårsavaggestugan
 • Se midnattssol eller norrsken (sommar/vinter) från Njulla

Kombinera med

Hitta hit

 • Tåg direkt till Abisko (Obs! Välj rätt station, Abisko turist)
 • Buss från Kiruna
 • Bilväg: E10 mellan Kiruna/Malmberget och Narvik
 • Hitta boende i den gröna Booking-rutan nedan
Booking.com
Fånga Sverige

NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION

Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!

Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.

Läs mer om boken här.

Läs ett smakprov ur boken här
(och klicka på Läs ett smakprov)