Vi begav oss till västkusten och Fiskebäckskil i Bohuslän för att i samband med ett bröllop vara med på hummerfiske. En spännande höstaktivitet ute i den karga bohuslänska skärgården.  Fiskebäckskil är nog för många en vacker sommarort, men då vi bara varit där på hösten måste vi säga att det även är en vacker höstort. Följ med på vår resa med en fiskebåt bland kobbar och skär. 

Fiskebäckskil

Vi tog tåget till Göteborg där vi hyrde bil och åkte på småvägar genom Tjörn ut till Skarpö där Fiskebäckskil ligger. Resan genom det vackra landskapet gav oss en härlig inramning där vi stannade till på fina platser längs vägen. För oss var ju bröllopet anledningen till vårt besök, men vi ska här främst skriva om vår aktivitet med hummerfiskebåten som alla bröllopsgäster fick vara med på. Vi bodde på fina Gullmarsstrands hotell, som även har ett fint spa i en separat byggnad. Där badade vi bastu, satt i bubbelpoolen ute vid havet, eller bara satt och njöt av utsikten. Vi knallade sen runt i Fiskebäckskil, som ju ligger mitt emot Lysekil på andra sidan ”fjorden”. Det blev en mysig promenad bland husen och vid vattnet.

Hummerfiske Fiskebäckskil

Gullmars – en bohuslänsk fjord

Hummerfiske i havet

På morgonen drog vi på oss varma gula overaller och gick ombord på fiskebåten. Vädret var rätt ok, trots att det ändå var oktober månad. Vi hade innan varit lite oroliga för vågor, fast det visade sig inte vara något problem, men det var ändå skönt att haft med sig sjösjuketabletter. Vi åkte ut bland vackra skär och kobbar och vittjade tinorna, för att se om det fanns några humrar eller kanske krabbor i dem. Var och en i sällskapet fick dra upp ”sin” tina och vittja. I början var det mest krabbor och nån sjöstjärna, men till slut började det komma humrar också. En del rejält stora, några blåa och vissa fyllda med rom. Det var väldigt spännande varje gång man drog upp en tina. En i gruppen jämförde det med att öppna en kista i ett dataspel och se vad som fanns där i. När en hummer drogs upp mätte besättningen avståndet mellan dess ögon för att avgöra om den var tillräckligt stor. För att säkra ett hållbart fiske får bara de största och äldsta humrarna behållas. Fiskebesättningen berättade om humrarna och livet till havs, vilket var väldigt intressant att höra. Samtidigt kunde vi njuta av den härliga skärgårdsutsikten. På hemvägen var vi alla nöjda, och det började bli dags för bröllopet. Och senare på kvällen så blev det förstås hummersoppa.

Hummerfiske Fiskebäckskil

Sill som lockbete

Hummer med rom

Hummer med massor av rom

Våra tips

  • Sjösjuketabletter alltid bra ha med sig.
  • Spa:et på Gullmarsfjordens Hotell
  • Även restaurangen på Gullmarsfjordens hotell

Kombinera med

  •  Åk runt i Bohuslän, ex Smögen, Fjällbacka
  • Ta en tur ut till Kosteröarna, som ingår i Kosterhavets nationalpark
  • Göteborg (skärgården, Liseberg och mycket annat)

Hitta hit

  • Buss med Västtrafik
  • Bilvägen: E6 till Uddevalla, sen väg 161 och sen mindre väg sista biten
  • Hitta övernattning i gröna Booking-rutan nedan
Booking.com
Fånga Sverige

NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION

Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!

Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.

Läs mer om boken här.

Läs ett smakprov ur boken här
(och klicka på Läs ett smakprov)