Härliga Härjedalen brukar deras slogan låta och visst ligger det något i det. Fjällvärlden i landskapet är väldigt vackert vare sig man är här på vinter-  eller sommarhalvåret. Många åker hit för att åka skidor i några av landets bästa anläggningar men fler och fler upptäcker hur vackert det är här även när det inte är snö. Här följer flera av våra favoritställen. 

Mittåkläppen från håll

Vidder och Mittåkläppen sedd från håll

Sonfjället – björnarnas favorit

Sonfjället är en av Europas första nationalparker och är ett vackert fjällmassiv mitt i Härjedalen. På håll ser man fjälltoppens siluett från olika platser. Sonfjället brukar anses vara ett av Sveriges björnrikaste områden, även om vi själva inte såg något under vårt besök här. Det finns även många andra djur och fågelarter. Vår favorit blev de nyfikna lavskrikorna. Läs mer om vårt besök i Sonfjällets nationalpark här.

Sonfjället

Sonfjället sett från håll

Sonfjället

Sonfjället på väg mot toppen

Funäsdalen vid fjällens kant

Funäsdalen är huvudorten för Funäsfjällen dit bland annat orter som Ramundberget, Tänndalen, Tännäs, Fjällnäs och Bruksvallarna räknas. För många är det antingen skidor, fiske eller vandringar som gäller men det finns mycket annat här också. Här ligger Härjedalens fjällmuseum som visar fjällkulturen så som samerna, fjällbönder och bruksarbetare. Man kan även ta gondolens lift upp upp till Funäsdalsberget och där uppe kan man besöka Lopme Laante som är en park för att visa samekulturen och öka förståelsen för renskötseln.

 

Funäsdalsberget

Funäsdalsberget och Funäsdalssjön

Härjedalens fjällmuseum

Härjedalens fjällmuseum i Funäsdalen

Sveriges högsta riksväg på Flatruet

Flatruet är ett fjäll där landets högsta riksväg går, som högst på 975 meter över havet. På Flatruet kommer man direkt upp på kalfjället vilket är en häftig upplevelse. Och praktiskt för alla de som inte kan gå längre vandringar. Här kan man till och med se pensionärer med rullatorer knalla på de upptrampade stigarna, iallafall en liten bit. Det går annars en led till Miesjehkentjahke som är Flatruets högsta punkt. Här får man vandra på respektfullt avstånd bland renar. För vår del var det däremot för mycket folk och massa husbilar runt parkeringen, även om det kanske inte märks på videon och bilderna nedan. Vi hittade i stället en annan led några kilometer bort där vi var helt själva och passade på att badade i en fjällbäck.

Väg 531 mot Flatruet

Väg 531 mot Flatruet

Flatruet - Sveriges högsta riksväg

Sveriges högsta riksväg på Flatruet

Video: Fjällvidder från Flatruet – Sveriges högsta riksväg

Mittådalens sameby

Mittådalen, eller Mïhte som byn heter på sydsamiska, är en av landets över 50 samebyar och här bedrivs bland annat den viktiga renskötseln. Byn ligger vid Mittån och på sluttningarna bredvid, längs vägen mellan Flatruet och Funäsdalen. Alldeles vid ån finns en hantverksbutik och café och nere vid ån vajar den samiska flaggan bredvid en vacker kåta. Det är gott om renar på fjället och i dalgången och tänk på att inte störa dem. I sluttningen upp mot Flatruet ligger Fjällgårdens vandrarhem.

Mittådalens sameby

Mittådalens sameby vid Mittån

Fin kåta i Mittådalens sameby

Fin kåta i Mittådalens sameby

Video: Renar vid Mittådalens sameby

Myskoxar – Härjedalens uråldriga djur

Detta djur brukar jämföras med mammutar och bisonoxar, även om de mer är släkt med getter och får. De är stora som kor men med sin långa päls och puckelnacke liknar de faktiskt mer bisonoxar. Myskoxar är utrotningshotade och känsliga för störningar och det finns bara ett tiotal vilda individer i Sverige och de håller till Rogen-området öster om Tännäs. De rör sig över gränsen till Norge på sommaren men kommer tillbaka på hösten. Man bör inte störa dem i det vilda, så istället kan man boka guidning i myskoxhägnet i Tännäs. Vi såg dem istället på Vildriket i Järvsö, men i Tännäs får man lära sig mer om myskoxarna.

Myskoxe på Vildriket i Järvsö

Myskoxe (bilden tog vi på Vildriket i Järvsö)

Skidbackarnas paradis

Härjedalen är för många skidanläggningarnas paradis med flera olika orter att välja bland. Här finns bland annat Ramundberget, Funäsdalen, Tänndalen, Vemdalen/Björnrike, Lofsdalen och Ljungdalen. Det är många bra skidbackar och det finns även bra längsskidsspår nästan överallt. Lofsdalen (se bilden) är en lite lugnare skidort utan så långa liftköer men ändå med bra skidbacke. Funäsfjällen har ett gemensamt liftkort, i sex skidbackar som Ramundberget, Tänndalen och Funäsdalen.

Lofsdalen skidresort i Härjedalen

Lofsdalens skidanläggning 

Duvberg med vacker utsikt

En mil norr om Sveg ligger denna by högt uppe på sluttningen av ett berg. Den var från början en fäbod men är nu en vanlig by fast fortfarande med en fantastisk vy. Långt nedanför ser man Svegssjön. Grannbyn Överberg, som också ligger på en sluttning, ser man också. Nämnda Sveg är för övrigt Härjedalens största ort, det är enda landskapet som aldrig haft någon stad.

Duvberg nära Sveg

Fin vy från Duvberg mot Svegssjön

Mycket mer att se i Härjedalen

Här kommer några fler tips att se i Härjedalen: Rogens naturreservat har ett myller av flikiga sjöar med åsar mellan och är perfekt att paddla i. Här finns också de skygga myskoxarna.  Gillar man långa fjällvandringar så är Helagsmassivet kronan på verket, från Ljungdalen går det leder dit. Ruändan med sina kända hällmålningar kan man nå med en vandring från Ruvallen nära Messlingen. I närheten ligger en fin kanjon som heter Evagraven. Högvålen är Sveriges högst belägna by och ligger mellan Tännäs och Lofsdalen. Lillhärjåbygget är en fäbod i väglöst land söder om Lofsdalen. I Tänndalen finns en röd jättebänk uppe på fjället som blivit känd över världen. 

Video: Vyer över Härjedalens härliga fjällområde

Booking.com
Fånga Sverige

NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION

Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!

Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.

Läs mer om boken här.

Läs ett smakprov ur boken här
(och klicka på Läs ett smakprov)