Björnarnas favorit – Sonfjällets nationalpark besökte vi för flera år sen, men vi minns mycket väl den häftiga vandringen genom skogen med alla nyfikna Lavskrikor och sen upp på toppen. Sonfjälllet, ibland stavat Sånfjället, ligger norr om Sveg i hjärtat av Härjedalen. På långt håll ser man den karaktäristiska siluetten. Följ med på vår berättelse om vår vandring.

Sonfjällets siluett

Sonfjällets siluett 

Vandring i Lavskrikornas skog

Vi började vandringen från Lars-Larskojan öster om toppen, och vandrade en hel dag genom skogen i nationalparken. Hela tiden blev vi förföljda av nyfikna Lavskrikor, fåglar som är kända för att vara orädda för människor. På natten övernattade vi nära trädgränsen vid en bäck, vilket var lite dumt så här på hösten, för på morgonen var tältet isigt av frost. Nåväl, det tinade och vi fortsatte nu färden upp på på toppen via många kullerstensfält och stenblock.

Sonfjället

På väg mot toppen

Björnrikast i Sverige

Relativt brant stigning där vi ibland fick passa sig för rullande stenar under fötterna, så tog vi oss upp på toppen, 1277 meter över havet. Fantastisk utsikt över Härjedalens skogar var belöningen. Härifrån försökte vi spana efter björn, eftersom Sonfjället är ett av de björnrikaste platserna i Sverige. Vi satt länge och svepte med kikarna ner mot sluttningarna runt om. Helt ok att se dem på håll, men gärna inte för nära bara. Fast björnarna är ju skygga för människor och märker vår närvaro långt innan vi syns. Så vi hade ingen tur att se nån björn denna gång. Man ska nog stanna ännu fler dagar. Vi tog oss iallafall ner igen och var väldigt nöjda med dagarna i Sonfjällets nationalpark. Nu fortsatte vi mot Hamra nationalpark, söder om Sveg.

Brunbjörn Sonfjället

Brunbjörn i sluttning. Foto: Naturvårdsverket, Länsstyrelsen Jämtlands län

BOCKA AV SONFJÄLLET

Sonfjällets nationalpark är en av platserna som du kan bocka av i vår bok ”Fånga Sverige”  Läs mer här.

 

Våra tips

  • Det finns flera ställen att börja vandringen på. Närmast kalfjället om man kommer med bil är Nyvallen, norr om fjället.
  • Njut av förändringarna från barrskog, fjällbjörkar och sen kalfjäll.
  • Spana med kikare efter björn längs fjällsluttningarna.
  • Låt dig följas av de nyfikna lavskrikorna.

Kombinera med

  • Hamra nationalpark längre söderut
  • Fjällen runt Funäsdalen
  • Hälsingland

Hitta hit

  • Väg 84 från Sveg, sen välj grusväg som passar bäst
  • Hitta ditt boende i den gröna Bookings-rutan nedan
Booking.com
Fånga Sverige

NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION

Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!

Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.

Läs mer om boken här.

Läs ett smakprov ur boken här
(och klicka på Läs ett smakprov)