Stenshuvud nationalpark är en magisk plats nära Kivik på Österlen i Skåne. Ett ganska högt berg med tre toppar alldeles vid havet och där det en gång i tiden varit en fornborg. Utsiken är fantastisk, här ser man hela Hanöbukten och har man tur kan man se ända bort till danska ön Bornholm om sikten är klar. På Stenshuvud finns fina strövstigar och vacker skog att njuta av. Det finns även sandstrand och ängar.

Vacker skog

Vi övernattade 2 nätter på lugna och trevliga Elisetorp Bed and Breakfast som ligger precis på gränsen till nationalparken. Där kunde man gå direkt in i parken och hade flera olika stigar att välja bland. Vid Naturum fanns massor av information om parken och trots att vi varit här flera gånger innan stannade vi och sög åt oss av allt de byggt upp. Sen tog vi stigen norrut och begrundade den vackra skogen, bland annat träd som var omslingrade av murgrönans rätt så tjocka stammar – riktigt läckert att se.

Träd i Stenshuvud nationalpark

Snyltande murgröna på trädstam

Utsikt från fornborgen

Sen knallade vi upp på de tre topparna och satt där och njöt länge av utsikten – både över havet, eller snarare Hanöbukten som är en del av Östersjön, men lika vackert var att titta inåt land på de skogklädda kullarna. Här uppe på toppen hade det varit en fornborg, och man förstår verkligen val av plats för här ser man åt alla håll. Nästa dag gick vi in från norra entrén till nationalparken från Kivik-hållet, och då var det en helt annat växtlighet, bland annat cypresser och massor av björnbär på ängarna. Vid vattnet ungefär mitt i parken finns det en sandstrand om man är sugen på ett bad. Det finns även kärr och ett angränsande naturreservat.

Stenshuvud nationalpark

Utsikt över gröna kullar

Våra tips

  • Naturum med väldigt mycket information
  • Utsikten från de tre topparna
  • Elisetorps B&B

Kombinera med

  • Rundtur på Österlen
  • Kivik (inte bara marknaden)
  • Brösarps backar (både södra och norra)
  • Simrishamn – trevlig hamnstad
  • Mandelmanns trädgårdar – läs mer om vårt besök här

Hitta hit

  • Bilväg: Väg 9 mellan Brösarp och Simrishamn. Alldeles vid Kivik och Rörum.
  • Hitta ditt boende i gröna Bookings-rutan nedan.
Booking.com
Fånga Sverige

NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION

Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!

Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.

Läs mer om boken här.

Läs ett smakprov ur boken här
(och klicka på Läs ett smakprov)