Bergianska trädgården i Stockholm är en favorit där vi ofta strövar runt i, året runt. Det är huvudstadens botaniska trädgård som ligger ute på Norra Djurgården nära Universitetet och Naturhistoriska riksmuseet. Här kan man gå runt och njuta av vackra blommor, träd, dammar, Brunnsviken och alla möjliga växter man kan hitta. Det finns även Edward Anderssons växthus som har en tropisk och en subtropisk avdelning som gör att man på vintern kan förflyttas från Uppland till Medelhavet eller regnskogen för en stund och för under hundralappen.  

Ströva runt i BERGIANSKA TRÄDGÅRDEN

Det finns massor av stigar att promenera på och även längs vattnet. Här har du massa olika växttyper att bekanta dig med, till exempel japaninspirerad damm, ståtliga gamla träd som normalt växer på en helt annat breddgrad, örtagårdar, fruktträdgårdar och växter från alla världens hörn. Det finns också små sjöar och du kan också lära dig massor om växter. Och då och då har man utställningar med växter eller liknande.

Bergianska dammar

Japanska avdelningen i Bergianska

Medelhav och regnskog

I Edward Anderssons växthus finns flera olika klimattyper. Här kan du förflyttas till Medelhavet på en sekund när du både känner värmen, dofterna och alla växter du ser. När du går in i nästa avdelning slår fukten emot dig, då har du hamnat mitt i regnskogen, bland gröna träd och växter. Och sen är du plötsligt i öknen där det är jättetorrt. För att komma in i växthuset betalar man en engångsavgift eller en årsavgift, och då kan man även sitta och fika inne i växthuset. Det finnas även ett till växthus – Victoriahuset, med sina jättenäckrosor. 

Bergianska växthus

Edward Anderssons växthus 

Bergianska stigar

Vackra stigar i Bergianska

Bergianska damm

Sjöar och träd i Bergianska

Bergianska pumpor

Pumpautställning

Våra tips

  • Strosa runt och njut av växterna
  • Sitt längs Brunnsviken och njut av solen
  • Edward Anderssons växthus – även café – året runt

Kombinera med

  • Promenera runt Norra eller Södra Djurgården
  • Gamla Orangeriet – restaurang och café mitt i Bergianska

Hitta hit

  • T-bana, buss eller Roslagsbanan till Universitetet, gå några hundra meter
  • Bilväg: E20 från Roslagstull till trafikplats Ekhagen. Parkering finns.
  • Hitta ditt boende i gröna Bookings-rutan nedan
Booking.com
Fånga Sverige

NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION

Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!

Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.

Läs mer om boken här.

Läs ett smakprov ur boken här
(och klicka på Läs ett smakprov)