Trosa är en mysig stad i Södermanland. En riktig sommarstad med vackra trähus och ån som rinner genom staden och ut i havet. I närheten finns även Sörmlandsleden och Stendörrens naturreservat. Det finns mycket som gör att denna stad är värd en omväg, även om den faktiskt ligger nära E4. Varför stan brukar kallas för Världens ände ska vi förklara mer.

Vacker å kantad med trähus

Kärnan i Trosa får sägas vara den fina ån som är kantad av gamla trähus. Här kan man ströva på bägge sidor och bara njuta av atomosfären. Där ån löper ut i havet finns många restauranger och caféer medan det längre in längs ån är lugnare. Själva bodde vi alldeles vid ån och tillbringade mesta tiden runt den. Här finns också vackra små broar kantade av blommor.

Trosa å

Trosas vackra å 

Pittoreskt och charmigt

Att gå runt i Trosa tar inte lång tid, samtidigt finns det mycket att se. Förutom ån så gick vi länge runt och beundrade alla vackra trähus. Gatorna parallellt med ån är också vackra att se. Här hittade vi en mycket trevlig restaurang – Ankaret, där vi åt en suveränt god middag på deras uteservering. Vi har även kikat in på Bomans hotell där alla rummen är personliga och olika, tyvärr var det fullbokat men vi hittade en stuga alldelels vid ån istället. Vill du boka boende så använd den gröna Bookings-rutan nedan. Hamnen i Trosa är full av båtar i gästhamnen vilket vittnar om att det är en populär båtstad för besökare. Vi har tidigare även varit på Trosa marknad i juni då stan översvämmas av besökare.

Trosaån

Charmiga Trosa

Världens ände

Varför Trosa kallas för Världens ände finns olika versioner av, men vanligaste förklaringen är att det förr i tiden bara fanns en väg att köra hit på, som sen slutade och det inte gick att åka längre utan man fick vända, precis som världens ände. Denna ”slogan” är mest på skoj, men det bidrar ju till att öka intresset av Trosa. 

Hängbro i Stendörrens naturreservat

Hängbro i Stendörrens naturreservat

Stendörren och Sörmlandsleden

Runt omkring Trosa finns mycket att se. Här går Sörmlandsleden genom stan och man kan gå direkt från ån till Tullgarns slott (där vi gick en sträcka) eller mot Vagnhärad eller mot Nyköping.  Trosa har också en fin skärgård och inte långt bort ligger även Stendörrens naturreservat med fina öar, hängbroar och klippor. Vi har skrivit mer om både Sörmlandsleden och Stendörren här som du kan läsa. Vill man bada finns flera bad i närheten av Trosa, vi åkte till Trosa havsbad som låg vid en camping. 

 

Våra tips

  • Gå längs ån och njut av atmosfären och alla trähus
  • Bomans hotell (om du vill bo exklusivt där alla rummen är olika)
  • Restaurang Ankaret – vi hade en suverän middag där

Kombinera med

Hitta hit

  • Tåg/buss: Tåg till Vagnhärad, därifrån länsbuss.
  • Bil: Från E4 tag väg 218 förbi Vagnhärad. Men småvägar mellan Järna – Vagnhärad (del av Utflyktsvägen) är fin att åka. 
Booking.com
Fånga Sverige

NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION

Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!

Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.

Läs mer om boken här.

Läs ett smakprov ur boken här
(och klicka på Läs ett smakprov)