Västerås är en fin stad som ligger i Västmanland alldeles vid Mälaren, och nås på bara 1 timme från huvudstaden med tåg. Det finns en hel del guldkorn i denna aningen större stad, som brukar räknas som sjätte största i Sverige. Vi har varit här flera gånger, och denna gång berättar vi om några av Västerås smultronställen, så följ med på vår berättelse!  

Hotell Hackspett uppe i trädet

Direkt vid Centralstationen i Vasaparken får man syn på det mycket originella Hotell Hackspett som ligger 13 meter upp i en stor ek. En rödmålad liten stuga med altan uppe i trädet, vågar man bo där?  Lite läskigt är det nog, men många hyr det ändå. Hotell Hackspett och Utter Inn, som ligger under vattnet strax utanför stan, är två originella boenden i Sverige gjorda av konstnären Mikael Genberg. Båda dessa ligger i Västerås och lockar många turister, framför allt från utlandet.

Västerås Hacke Hackspett

Hotell Hackspett 13 meter upp

Fina hus vid Svartån

Svartån rinner från Västmanlands landsbygd genom Västerås och ut i Mälaren. Här har vi flera gånger gjort fina vandringar, och man kan både hålla sig inne i staden eller fortsätta iallafall ända till E18. På en del ställen kan man inte gå alldeles vid ån, som ni kan se på bilden här. Dessa vackra hus är häftiga att se. Och på bron så hänger det massor av kärlekslås, precis som man kan se på bron över Seine i Paris. 

Svartån i Västerås

Fina hus vid Svartån i Västerås

Kärlekslås i Västerås

Kärlekslås i Västerås

FLER AV VÄSTERÅS SMULTRONSTÄLLEN

Det är ju som sagt landets sjätte största stad och det finns förstås mer av Västerås smultronställen att upptäcka. En är Djäkneberget med utsikt över hela stan. En annan är Kyrkbacken som är en av de äldsta delarna av staden med mysiga gator. Sen finns också botaniska trädgården, domkyrkan, Västerås slott och Vallby Friluftsmuseum. Strax utanför staden ligger Sveriges största forntida gravhög Anundshög. Ni kan se på kartan nedan var de ligger. 

BOCKA AV VÄSTERÅS

Flera av platserna i och runt Västerås kan du bocka av i vår bok ”Fånga Sverige”  Läs mer här.

 

Våra tips

  • Promenera längs Svartån
  • Kolla in Hotell Hackspett i Vasaparken utanför Centralstation
  • Djäkneberget nära Svartån
  • Anundshög strax utanför staden
  • Vallby friluftsmuseum
  • Kyrkbacken – stadens äldre delar
  • Botaniska trädgården

Kombinera med

Hitta hit

  •  Tåg, buss eller bil (E18)
  •  Hitta ditt boende i gröna Booking-rutan nedan

Svartån

Svartån

Hotell Hackspett

Hotell Hackspett

Vallby Friluftsmuseum

Vallby Friluftsmuseum

Anundshög

Anundshög

Västerås domkyrka

Västerås domkyrka

Botaniska trädgården

Botaniska trädgården

Djäkneberget

Djäkneberget

Kyrkbacken

Kyrkbacken

Booking.com
Fånga Sverige

NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION

Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!

Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.

Läs mer om boken här.

Läs ett smakprov ur boken här
(och klicka på Läs ett smakprov)