Grisslehamn är en spännande liten ort som ligger på Väddö i det fagra Roslagen i Uppland direkt mot Ålandshav. Här finns historiskt intressanta sevärdheter som en optiskt telegraf och Albert Engströms ateljé och museum. I Grisslehamn kan man också köpa fisk, titta på fiskebåtar, vandra Roslagsleden och njuta på Havsbadens spa. Här finns också gott om restauranger och caféer iallafall sommartid. Följ med i vårt besök till Grisslehamn på Väddö!

Fiskeläge och Ålands hav

Grisslehamn har en intressant historia i och med att det är närmaste utposten mot Åland. Fisket har varit en stor del av sysselsättningen genom åren i samhället, och idag finns fortfarande fiskebåtar kvar i hamnen. Det finns även en butik där man säljer fisk även om väldigt lite kommer från Östersjön pga vissa ämnen där. En annan viktig bit för Grisslehamn har varit postrodden. Man rodde nämligen för länge sedan postbåtar över havet vilket var ett äventyr. Idag anordnas varje år ett evenmang – Postrodden, där man med allmogebåtar som fanns på den tiden tar sig över till Åland (snabbast vinner). 

Den optiska telegrafen i Grisslehamn

Ett komplement till postrodden kom i slutet på 1700-talet i form av en optisk telegraf i Grisslehamn och en likadan på Åland där man med kikare kunde kommunicera med varandra. Man fällde ner eller upp ett antal luckor som betydde olika saker enligt ett kodsystem med 1024 olika kombinationer. Systemet byggdes ut längs våra kuster, så att Stockholm enkelt kunde kommunicera med Åland som då tillhörde Sverige. På 1800-talets mitt ersattes optisk telegrafi med elektrisk telegrafi och morsealfabetet. Då monterades de optiska telegraferna ned, men en replika finns idag placerad mellan Albert Engströms museum och ateljé, ganska nära sin ursprungliga placering.

Optisk telegraf Grisslehamn

Den optiska telegrafen i Grisslehamn

Albert Engströms ateljé

År 1900 kom tecknaren och konstnären Albert Engström till Grisslehamn där han så småningom tillbringade mycket av sin tid. Albert är bland annat känd för skämtteckningar med trashanken och suputen Kolingen liksom andra gubbar. Han hade ofta besök av sina vänner August Strindberg och Bruno Liljefors. Idag kan man under sommaren besöka hans ateljé och museum. Ateljén ligger alldeles vid Ålands hav.

Albert Engströms atelje

Albert Engströms ateljé alldeles vid Ålands hav och Ålandsbåtarna

Albert Engströms atelje insida

Insidan av Albert Engströms ateljé i Grisslehamn

Havsbadens spa

Mitt i Grisslehamn, ovanför där Ålandsbåtarna går, ligger Havsbadens spa, som vi skrivit utförligare om här. Det är ett hotell som är ombyggt för några år sen, och som skapat en stor och fin spa-avdelning alldeles mot havet.  Här kan man stanna på hotellet eller endast göra dagbesök som vi har gjort. Det finns många pooler såväl ute som inne, flera olika bastur och trevliga ställen att sitta och njuta på. 

Havsbadens spa

Havsbadens Spa i Grisslehamn på Väddö

Roslagsleden vid Grisslehamn

Roslagsleden, som vi även nämnt tidigare här, går ju mellan Grisslehamn och Danderyds kyrka i Stockholm. Sista delen, etapp 11 går förbi den nämnda optiska telegrafen och Albert Engströms ateljé och museum (där det även finns café på sommaren). Däremellan ligger även Kanonberget, se bild nedan. Sen fortsätter den längs havet ner till Gamla Grisslehamn, 12 km söderut. Man kan även välja att gå Vikingaleden, från Grisslehamn över Trästabron till fastlandet och vidare mot Hallstavik. Vikingaleden fortsätter sen ända till Norge.

Roslagsleden Grisslehamn

Roslagsleden etapp 11 

Mer att göra i Grisslehamn på Väddö

Man kan givetvis ta Ålandsbåten till Eckerö, det tar bara 2 timmar. Vill man stanna i Grisslehamn så finns några caféer och restauranger. Vi har endast prövat hotellets mat som vi tyckte var riktigt bra. Vill man bada finns flera stränder i närheten, en alldeles vid Engströms ateljé. Man kan även titta på kapellet i Grisslehamn. På övriga Väddö finns en hel del att se, det kommer vi att skriva ett eget inlägg om senare. För övernattning så testa den gröna rutan nedan.

BOCKA AV GRISSLEHAMN

Grisslehamn är en av platserna du kan bocka av i vår bok ”Fånga Sverige” – Läs mer här.

 

Våra tips

Kombinera med

Hitta hit

  • Buss 676 från Stockholm med byte i Norrtälje till 637. Från Uppsala buss 677 med samma byte i Norrtälje. 
  • Bil: E18 från Stockholm till Norrtälje, sen väg 76 till Söderbykarl och slutligen väg 283 till Grisslehamn.

Optiska telegrafen

Optiska telegrafen

Albert Engströms ateljé

Albert Engströms ateljé

Havsbaden spa & hotell

Havsbaden spa & hotell

Fiskehamnen

Fiskehamnen

Roslagsleden

Roslagsleden

Kanonberget

Kanonberget

Vikingaleden

Vikingaleden

Grisslehamns kapell

Grisslehamns kapell

Ålandsbåten

Ålandsbåten

Booking.com
Fånga Sverige

NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION

Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!

Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.

Läs mer om boken här.

Läs ett smakprov ur boken här
(och klicka på Läs ett smakprov)