Här har vi listat Roslagens smultronställen. Roslagen som ligger i östra delen av Uppland, från Waxholm i söder, via Norrtälje upp till Östhammar i norr. Mest känt är kanske det kustnära med skärgården men det ingår även en hel del fastland i området. Här bjuder vi på en rad olika favoriter i Roslagen. Vissa mer kända medan andra lite mer okända. 

GILLBERGA GRYTES GROTTOR

Dessa häftiga grottor finns nära Edebo väster om Hallstavik och består av många klippblock som format ett par stora grottsalar. Här ryktas det om att man gömde sig för ryssarna på 1700-talets härjningar och att rövare också höll till här.

Man får gå en promenad genom en skog och över en fin mosse för att komma fram, och är det säsong får man hålla utkik efter hjortron på mossen. När man är framme så möter man ett berg av klippor där man också kan klättra upp.

Det finns flera öppningar men den bästa är rätt synlig när man kommer från mossen, ett par meter över marken. Grottsalarna har högt i tak, och man får klättra lite över stenar för att komma fram. För de modiga kan man hitta en del vägar både längre in och ut ur grottan. Ljuset sipprar in genom en del öppningar, men vi rekommenderar förutom hjälm även pannlampa och knäskydd. Sen kan vi rekommendera att klättra upp på berget och fika eller bara njuta av platsen. 

Grottorna i Gillberga Gryte

Grottorna i Gillberga gryte

RIDDERSHOLMS NATURRESERVAT

Ett annat av Roslagens smultronställen är Riddersholm. Denna vackra skärgårdsnatur med fina stigar ligger ute på Rådmansö öster om Norrtälje. Här finns strandängar, hagar och hassellundar men även gott om fåglar. På vårarna växer blommor överallt, även orkidéer. Här finns även lummiga skogar, en fin väderkvarn, vandrarhem & camping och en liten badplats i havet.

Riddersholm naturreservat

Orkidéer i Riddersholms natureservat

GRISSLEHAMN

Längs upp på Väddö norr om Norrtälje ligger fiskeläget och det lilla samhället Grisslehamn där du kan köpa med dig fisk. Här finns även ett väldigt trevligt spa på Havsbadens hotell som vi berättat om här. Ett annat intressant besöksmål är den kände konstnären Albert Engströms ateljé och hans museum som båda ligger här. Grisslehamn är också känt som närmaste punkten till Åland och båtar dit går från färjeläget. Läs mer här om Grisslehamn och vårt besök där.

Havsbaden

Havsbadens spa i Grisslehamn, Roslagen

RÖDLÖGA

Denna fina ö med sina låga rödaktiga klippor ligger en bra bit ut i roslagens vackra skärgård. Här finns ingen elektricitet dragen, men flera hus har solceller. Trots läget så långt ut så finns här ändå handelsbod, café och egen ostmarknad. Till ön kan man ta sig med båtar som går reguljärt från Stockholm men även från Furusund där man kan byta från Norrtälje eller Kapellskär. Det finns även mindre bolag som kör ut hit.

Rödlöga

Rödlöga

NORRTÄLJE

Denna lilla stad brukar kallas för Roslagens huvudstad och är välbesökt under sommarhalvåret. Här finns vackra trähus längs gågator och längs ån där man kan ströva. Gott om små butiker, caféer och restauranger men även en hel del konst, ex i ån under sommartid. Läs mer om våra specifika tips för Norrtälje här.

Norrtälje å

Norrtälje – Roslagens huvudstad

ROSLAGSLEDEN

Fina Roslagsleden går mellan Danderyds kyrka i syd till Albert Engströms ataljé i Grisslehamn i norr och är 19 mil lång. Här finns vackra öppna landskap, fina orörda skogar, sjöar och havsutsikt. Man vandrar också igenom vackra kulturbygder längs vägen, och man kan välja att gå vilken etapp som passar bäst. Här är etapperna längs Roslagsleden. Från Grisslehamn kan man även gå den nya pilgrimsleden Vikingaleden (St Olav Waterway) som går från Åbo i Finland över Åland till Älvkarleby, och sen fortsätter till Trondheim i Norge.

Roslagsleden

Roslagsleden vid Roslags-Bro kyrka

ÖREGRUND – ETT AV ROSLAGENS SMULTRONSTÄLLEN

Längst upp i Roslagen ligger den idylliska gamla badorten Öregrund som med sina vackra trähus är en av Sveriges bäst bevarade trästäder. Här kan man strosa längs vattnet och även se solen vissa delar av året gå ner i Östersjön vilket är enda orten på ostkusten. Och man kan även strosa bland trähusen och i gränderna och njuta av den fina lilla ”staden”. Det finns gott om restauranger och vill man bada går det bra. Här går även bilfärja över till Gräsö med sin egna skärgård. Läs mer om vårt besök i Öregrund och på Gräsö här.

Solnedgång i Öregrund

Solnedgång i havet från Öregrund 

ARHOLMA

Denna ö går att nå med passargerarbåt från t ex Simpnäs, Norrtälje eller Stockholm. Här finns allt från badklippor, vandrarhem, café, mysiga små vägar och mycket mer.

Delar av ön tillhör ett naturreservat och det är verkligen ett vackert skärgårdslanskap med en fin blandning av fina klippor och odlingslandskap, hagar, lövskogar och strandängar.

Ön är perfekt att cykla på, vill man inte ha med egen så kan man hyra det på ön. Här finns också en dansbana och den berömda midsommarstången. Utsikten från tornet Arholma båk rekommenderar vi också.

Vill man paddla kajak finns chans att hyra det på ön. På norra udden ligger även Arholma Nord där man både kan bo, äta, konferera och mycket annat. 

Arholma

Strandväxtlighet på Arholma

EDSBRO

Nästan i hjärtat av Roslagen hittar man den lilla orten Edsbro. Den har tidigare varit en bruksort med s k vallonbruk och har idag Stockholms läns enda bevarade masugn som klassas som ett riksintresse. Bredvid ligger den fina bruksgatan och en smedja. Här finns även en vacker liten medeltidskyrka som började byggas på 1200-talet och flera fornborgar där Lundboborg är den mest kända. Edsbros midsommarfirande vid friluftsmuséet Åsavallen är välbesökt och kan rekommenderas. Naturen runt Edsbro är vacker med blandningen av vackra odlingslandskap och stora skogar där såväl björn, varg. lodjur och örn kan ses mer eller mindre ofta.

Edsbro medeltidskyrka

Edsbro medeltidskyrka – ett av Roslagens smultronställen

Slott i Roslagen

Det finns flera slott och herrgårdar i Roslagen som är värda att besöka. De slott vi sett är Rånäs och Ekebyholm utanför Rimbo, Penningby söder om Norrtälje, men även Östanå, Rydboholm, Bogesund och Margretelund. Sen finns även den häftiga Mörby slottsruin där vi varit på fladdermuskvällar flera gånger. Några herrgårdar som är värda besök är Gimo, Österbybruk, Skebo, Johannesberg och Forsmark. Vi har även gjort en rundtur bland Upplands herrgårdar, som vi snart kommer att länka till. 

Rånäs slott

Vacker interiör på Rånäs slott

Waxholm

Pittoreska lilla staden Waxholm ligger längst ner i Roslagen och är känt för att vara ett nav för skärgårdstrafiken. Här finns också det vackra Kastellet som är en fästning som började byggas på 1500-talet. I Waxholm finns restauranger av olika slag och runt omkring finns slott och fina strövmarker.

Waxholms kastell i skärgården

Waxholms kastell och ångbåtar

Vikingaby och Norr Malma naturreservat

Strax norr om Norrtälje vid Upplands tredje största sjö Erken ligger en vikingaby och ett vackert naturreservat. Vikingabyn heter Storholmen och är som ett arkiologiskt friluftsmuseum. Här kan man gå runt och få känslan av hur det var att leva på vikingatiden. Alldeles intill ligger vårt sista av Roslagens smultronställen – Norr Malma naturreservat med sina vackra stora ekar. Att strosa runt ekhagarna när vitsipporna blommar rekommenderas varmt.

Eldstad i vikingaby

Eldstad i vikingaby

BOCKA AV ROSLAGENS SMULTRONSTÄLLEN

Flera av smultronställena i Roslagen kan du bocka av i vår bok ”Fånga Sverige”  Läs mer här.

 

Grisslehamn

Grisslehamn

Öregrund

Öregrund

Edsbro

Edsbro

Gillberga gryte

Gillberga gryte

Riddersholms naturreservat

Riddersholms naturreservat

Vaxholm

Vaxholm

Norr Malma & Storholmen

Norr Malma & Storholmen

Arholma

Arholma

Rödlöga

Rödlöga

Norrtälje

Norrtälje

Roslagsleden

Roslagsleden

Östanå slott

Östanå slott

Mörby slottsruin

Mörby slottsruin

Rånäs Slott

Rånäs Slott

Ekebyholms slott

Ekebyholms slott

Penningby slott

Penningby slott

Bogesunds slott

Bogesunds slott

Rydboholms slott

Rydboholms slott

Margretelunds Slott

Margretelunds Slott

Gimo herrgård

Gimo herrgård

Österbybruks herrgård

Österbybruks herrgård

Skebo herrgård

Skebo herrgård

Forsmarks herrgård

Forsmarks herrgård

Johannesbergs slott

Johannesbergs slott

Booking.com
Fånga Sverige

NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION

Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!

Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.

Läs mer om boken här.

Läs ett smakprov ur boken här
(och klicka på Läs ett smakprov)