Vi gjorde en weekendresa till Öregrund och Gräsö i norra Roslagen i Uppland. Det blev en riktig upplevelse med många intryck och bra variation. God mat, vackra vyer, bad och solnedgång – Öregrund är den enda orten på ostkusten där man kan få se solen gå ner i Östersjön. Dag 2 tog vi bilfärjan över till Gräsö, som är Sveriges 10:e största ö, där det finns en hel del fina ställen och vacker natur att se. 

Solnedgång i Öregrund

Öregrund är enda orten på ostkusten där man ser solen gå ner i Östersjön

Öregrund i solnedgång

Öregrund var känt för att vara badort förr i tiden. Det går fortfarande att bada även om det inte är på samma sätt. Nyrenoverade Tallparksbadet är populärt, men vi valde de härliga klipporna i direkt anslutning till staden. Där finns på enstaka ställen badstegar om man inte vill hoppa i från klipporna, och här är det många som har picnic. På kvällen är det samling vid den häftiga solnedgången. 

Wetsera och Öregrund

Segelfartyget Wetsera i Öregrund

Öregrund är båtarnas och restaurangernas paradis

Förr i tiden var det segelfartyg som Wetsera af Öregrund (som ni ser på bilden) som kom till Öregrund. Ett riktigt häftigt fartyg som man kan gå ombord och få guidning på. Idag är det många som åker fritidsbåtar till Öregrund från Stockholm och i hamnen finns gästbryggor. Runt hamnen finns fullt av restauranger och vi testade två av dem. Den vi gillade bäst var Strandnära som ligger alldeles vid vattnet på samma sida som segelfartyget Wetsera. Den är mysigt inredd och här kan man äta skaldjur och en hel del annat. Vill man svalka fötterna kan man ta ett bord ute i vattnet. Och vill man ha kvällssol är det här bästa platsen. En annan restaurang heter Bojabäs och drivs av stjärnkocken Melker Andersson, den får vi ta nästa gång.  

Svalka fötterna på Strandnära

Här kan man svalka fötterna på restarang Strandnära

Trästaden Öregrund

I Öregrund finns mysiga gator med vackra trähus och det är en av Sveriges bäst bevarade trästäder. Här kan man strosa runt och njuta av en vacker småstad och ha nära till allt. Vi har varit här flera gånger och denna gång tog vi in på Strandhotellet och som man hör på namnet ligger det alldeles vid vattnet. Vi fick det mysigaste rummet (113) med balkong där man kan se havet. Hotellet är trevligt och charmigt om än lite lyhört och hårda sängar. Poolen på innergården använde vi inte men den såg inte fel ut. I gröna rutan längre ner kan du hitta ditt boende.

Öregrunds fina trähus

Fina trähus i Öregrund

Gräsö – vad finns att se där?

Med den gula bilfärjan som går ofta tar man sig över till Gräsö utan kostnad. Gräsö är Sveriges 10:e största ö och här finns mycket gräs som djuren betar av, därav namnet. Varför ska man åka till Gräsö då? Vi har varit där några gånger, men mest varit på den södra delen av ön. Här kommer några tips att besöka: Högklyksberget, fin kort vandring upp på berget med utsikt, dock skymd av tallar. Det finns ett utkikstorn men den får man inte gå upp i. Det finns badklippor i närheten. Idön naturreservat  på sydspetsen, med beteshagar och gammelskog. Även här finns badklippor. Paddla kajak i Gräsös vackra skärgård – vi har tidigare haft med egna kajaker men man kan också hyra dem på Gräsö.  Den vackraste sidan för paddling tycker vi är den östra bland alla skär och kobbar.  Gräsö gård – vackert vandrarhem och naturreservat.  Djurstens fyr – fin utsikt (begränsat utrymme att besöka dock). Örstens fyr – vi har inte själva varit där men lär vara vackert. Likaså Storsands strand.        Tyvärr är det svårt att med bil ta sig till östra sidan där Gräsös skärgård finns, då det är många hus på den sidan, så enklast är nog att åka till södra spetsen av ön.  Vid färjeläget på Gräsö finns en ICA affär. Där ser man också den vackra träkyrkan.

Gräsö

Gräsö – Djurstens fyr, Gräsö kyrka, strandäng och eka

Våra tips

  • Klipporna på västra sidan – för picnic, bad och solnedgång
  • Strosa runt i trästadens fina gator
  • Middag på restaurang Strandnära i kvällssolen
  • Ta gratisfärjan över till Gräsö

Kombinera med

Hitta hit

  • Buss går från Stockholm en gång per dag
  • Buss från Uppsala går rätt ofta
  • Bil: Från Stockholm E18 och sen 76 till Östhammar. Från Gävle väg 76 till Norrskedika. Från Uppsala 288 till Östhammar. Vidare från Östhammar (krokig väg) och Norrskedika (rak väg). 
Booking.com
Fånga Sverige

NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION

Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!

Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.

Läs mer om boken här.

Läs ett smakprov ur boken här
(och klicka på Läs ett smakprov)