Det häftiga skeppet Götheborg var något vi länge velat gå ombord på och få uppleva på riktigt. När vi var i Göteborg passade vi på att boka in en visning. Även om det var en novemberdag så gick det bra att gå ombord och få en inspirerande guidning av 1700-talsskeppet som ligger vid Göta älv på Hisingen. Följ med på en upplevelse till 1700-talet!

Foto toppbilden: Svenska Ostindiska Companiet

Ostindiefararen Götheborg

Kanoner saluterar     Foto: Svenska Ostindiska Companiet

Vackert 1700-tals skepp

Fartyget är i trä och är en så kallad ostindiefarare. Dessa skepp åkte från Sverige ända bort till Ostindien, i detta fall till Kanton i  Kina, och kom hem med porslin, te och  siden. Detta skepp är en replika som tog 10 år att bygga och stod klar 2003. Den gör turer då och då, bland annat till Kina. Varje år läggs Götheborg i en så kallad docka för att behandla skeppsmask som annars skulle förstöra skeppet. 

Ostindiefararen Götheborg

Kanoner tillverkade enligt originalritningarna

Ombord på Götheborg

Det var en häftig upplevelse att få gå omkring på skeppet och titta på alla detaljer. Så otroligt mycket rep man har fått tillverkat, för att inte tala om allt trä till skeppet. Kanonerna är tillverkade i nutid efter originalritningarna, i Åkers styckebruk. En del saker är original från ursprungsskeppet, ex en del av ratten. På näst nedersta däck hade man gjort sovsal, eftersom man nuförtiden vill sova bekvämt även om man är med som besättning. På 1700-talet sov alla utom de högst upp i hierkin i hängmattor på samma däck som man också delade med alla levande djur man hade med sig till mat. I aktern finns en fin salong där de prominenta hade tillgång. Utvändigt ser det ännu läckrare ut med den blåa färgen.

Ostindiefararen Götheborg

Detaljer från Ostindiefararen Götheborg

Spännande historia

Originalskeppet Götheborg hade gjort 3 vändor till Kina innan det 1745 gick på grund precis innan det kom fram till centrala Göteborg. Alla räddades och det mesta av lasten bärgades så småningom. Virket sågades upp och det mesta annat togs upp på land och användes till annat.

Ostindiefararen Götheborg

Götheborg på havet      Foto: Lasse Fredriksson

Våra tips

  • Förboka guidad tur ombord. Pris ca 150 kr/vuxen (billigare för barn)
  • Besök är bäst på sommarhalvåret (skeppet är delvis täckt på vintern)
  • Boka in dig som volontär på någon färd om du vill åka med

Kombinera med

Hitta hit

  •  Ligger normalt på pir 2 i Eriksberg på Hisingen, Göteborg i Västergötland. Spårvagn 16 till Eriksbergstorget, gå 5 min. 
Booking.com
Fånga Sverige

NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION

Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!

Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.

Läs mer om boken här.

Läs ett smakprov ur boken här
(och klicka på Läs ett smakprov)