Dalarna är ett mångfaciterat landskap med mycket kultur och historia men även vacker natur. Vi har varit här många gånger och här ska vi visa våra höjdpunkter från vår senaste rundtur. Här får du möta Sveriges sydligaste fjäll, högsta vattenfall, längsta hängbro i trä och även fina trästäder med falu rödfärg och vackra platser.

Säter

Säter är kanske mest känd för mentalsjukhuset men kanske också för den tidigare slogan Tokig i Säter, men det finns en hel del annat i stan. Vi hade tidigare bara passerat här tidigare, och nu gjorde vi ett stopp och gick omkring i den gamla delen med alla trähus vilket sägs vara en av landets mest bevarade, riktigt fint, speciellt alla innergårdar. Sen tog vi även oss ner i ravindalen och naturreservatet Säterdalen, alldeleles i utkanten av stan. Vi fick en fin vandring längs Ljusterån och höga ormbunkar och frodig lövskog.

Säter

Trähus i Säters gamla stadsdel

DALA-FLODA OCH VÄSTERDALÄLVEN

Nästa stopp var i Dala-Floda som ligger vid vackra Västerdalälven. Här finns Sveriges längsta hängbro i trä (158 meter) som vi körde över. Här finns även Dala-Flodas värdshus som är berömt inte bara för sin ekologiska mat. Vi besökte även Wåhlstedts kända ullspinneri och ekologiska gård, som har bondfrukost, pizzakvällar, gårdsbutik och mycket annat. Efteråt passade vi på att bada i älven. Vi fortsatte sen västerut och norrut mot Sälen där vi övernattade i en stuga vi spontanbokade på nätet en timme innan. Där blev det ett kvällsdopp i älven i sandbankarna där vi fick sällskap av strömstararna. Vi vågade oss inte ut för långt då vattnet kändes lite strömt.

Dala-Flodas hängbro i trä

Dala-Flodas berömda hängbro i trä – Sveriges längsta

NJUPESKÄR OCH FULUFJÄLLET

Tidigt på morgonen begav vi oss till Fulufjällets nationalpark och Njupeskär – Sveriges högsta vattenfall om man räknar fri fallhöjd. Detta är en populär sevärdhet så om man kommer under högsäsong bör man komma senast kl 09 eller annars på kvällen, då det kan vara kilometerlång bilparkering och långt att gå längs bilväg. Man har sen byggt breda träspänger och grusat stigen så det ska vara lätt väg för alla typer av besökare. Trots mycket folk så var det verkligen värt att se Njupeskär, en mäktig syn att stå strax nedanför fallet. På hemvägen gick vi lite mer i nationalparken även om det blev ett rätt kort besök för vår del denna gång. En bit ovanför Njupeskär finns världens äldsta träd – Old Tjikko, ca 1965 år gammal trots att det ser ut som en rätt oansenlig gran. Läs om vårt besök vid Njupeskär och Fulufjället här.

Njupeskär och Fulufjället

Njupekärs vattenfall och Fulufjällets nationalpark

Städjan-Nipfjällets naturreservat

Strax norr om Idre ligger Städjan-Nipfjällets naturreservat. Du kan åka upp ända på kalfjället via Sveriges högst belägsna bilväg. 1003 meter där det finns parkeringsplats. En del av vägen kallas Trollvägen då det ser ut om bilen rullar åt fel håll. Sen kan man gå åt valfri håll, ex upp på nån av fjälltopparna Nipfjället eller Städjan, varav den senare är en karaktäristisk siluett i Dalarnas fjällvärld och landets sydligaste fjälltopp. Men man kan också ströva runt i dalgången som vi gjorde då det var kraftig vind så vi hittade en fin plats med lä vid en sjö.  Här är gott om renar som springer nära en. Läs om vårt besök i Städjan-Nipfjällets naturreservat.

Nipfjället och Städjan

Nipfjället och Städjan

Grövelsjöns fjällvärld

Längst upp i Dalarna, alldeles vid gränsen till Norge ligger Grövelsjön och dess vackra fjällvärld. Här finns STF:s fjällstation om man gillar att bo med mycket folk omkring sig, men man kan även bo i stuga (som vi), tälta eller bo på andra sätt. Vi gjorde denna gång bara korta vandringar. En upp från Lövåsgården där man snabbt kom upp på kalfjället. En bit längre in ligger Dalarnas högsta topp – Storvätteshogna 1204 m ö h, men det finns många höga och vackra fjäll i närheten och tittar man in i Norge så ser man ännu högre toppar. Vi vandrade även längs ån Grövlan med ett uppfriskande dopp i det kalla vattnet. I området finns även fina vattenfall där man kan bada bredvid,  t ex Silverfallet men även vid bilvägen innan Grövelsjön. I byn Nybo nära Sågliden finns ett café med alpackor. Läs om vårt besök i Grövelsjöns fjällvärld här.

Grövelsjön vy mot Norge

Grövelsjön vy mot Norge

Kalfjäll vid Lövåsgården

Kalfjäll vid Lövåsgården innan Grövelsjön

Falun – ett världsarv

Vi lämnade fjällvärlden och tog oss via Älvdalen (där man kanske har Sveriges mest svårförståeliga dialekt) ner på små vägar genom vackra byar runt Orsa och ett fint stopp i byn Skattungbyn vid Sijansringen. Därefter fortsatte vi till Falun, som är ett världsarv på Unescos lista. Mycket på grund av koppargruvan. Vi besökte inte den nu, men istället kikade vi på Faluns gamla del med fina trähus, givetvis målade med Falu rödfärg. Här kan man strosa runt länge och gruvan ligger alldeles bredvid. Sen lämnade vi Dalarna för denna gång.

Gamla delen i Falun

Gamla delen i Falun

MER I DALARNA

  • Dalhalla, med utomhuskonserter, utanför Rättvik
  • Dalahästtillverkning i Nusnäs, och världens största dalahäst i Avesta
  • Zorn-museet och Vasaloppets målportal i Mora
  • Tällberg, en vacker by nära Rättvik
  • Carl Larsson-gården i Sundborn utanför Falun
  • Björnparken Grönklitt utanför Orsa
  • Mer om Dalarna (öppnas i nytt fönster)
  • Hitta ditt boende i den gröna Bookings-rutan nedan.
Världens största dalahäst i Avesta

Världens största Dalahäst i Avesta

Hitta hit

Booking.com
Fånga Sverige

NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION

Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!

Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.

Läs mer om boken här.

Läs ett smakprov ur boken här
(och klicka på Läs ett smakprov)