Vattenfallet Njupeskär som ligger i Fulufjällets nationalpark nära Särna i Dalarna räknas som Sveriges högsta vattenfall när det gäller fri fallhöjd. Över 70 meter faller vattnet i luften, och hela vattenfallet är på 93 meter. Här berättar vi om vårt besök vid fallet och om nationalparkens gammelskogar, bäckar, sjöar, hjortronmyrar och även om Old Tjikko – världens äldsta träd. 

Njupeskär vattenfall Fulufjället

Njupeskär – Sveriges högsta vattenfall

Njupeskärs vattenfall

Ett häftigt vattenfall! De branta lodräta bergväggarna runt fallet är imponerande de med. Du kan välja hur nära du vill gå fallet. Träspången slutar rätt nära, men en del klättar vidare på stenar för att komma närmare, kanske för att ta en selfie med fallet. Tänk på att de stora vassa stenarna kan vara hala. Räknat till fri fallhöjd så anses Njupeskär vara Sveriges högsta vattenfall, med 70 meter. Totalt är fallet på 93 meter och det slår ner i botten på ravinen. Vi kom dit under högsäsong och trots att vi var tidiga på morgonen så var det ändå en hel del människor vid fallet. 

Njupeskär träspång
Njupeskär trappa

Träspänger och trappor fram till vattenfallet

Ta sig fram till Njupeskär

Eftersom det är många som vill se Njupeskär så har man sett till att ha byggt ramper och träspänger fram till vattenfallet för att undvika slitage på nationalparken och samtidigt möjliggöra för alla att få uppleva vattenfallet. Sträckan dit är minst 2 km (beroende på var man parkerat) och sen ungefär lika långt tillbaka, eftersom man kan välja en annan väg. På väg ner mot vattenfallet så är det en brant men rejäl trappa (se bild). Längs med vandringen ser man myrar, skogar med gamla träd som är väldigt grova, och man har fin utsikt över Fulufjället och även åt andra fjäll som ex Städjan och Nipfjället, läs om vårt besök dit här.

Kom hit i rätt tid

Under högsäsongen (juli-augusti) är det många som kommer för att beskåda Njupeskär så om det är då du är här så rekommenderar vi att antingen komma tidigt på morgonen eller senare på kvällen. Vi kom dit före kl 09 och kunde parkera på den vanliga parkeringen nära informationscentret Naturum, men redan nån timme efteråt lär det ha varit kilometerlånga köer som sen växer under dagen, och man parkerar då längs vägen. De har parkeringsguider som lotsar var man ska parkera. Så kommer man sent kan man få gå några kilometer längs parkerade bilar.  På våren under snösmältningen är det mest vatten och troligtvis ännu häftigare.

Fulufjället och sjö

Fjällsjö i Fulufjället

OLD TJIKKO – VÄRLDENS ÄLDSTA TRÄD

En bit ovanför Njupeskärs vattenfall finns världens äldsta träd – Old Tjikko, som är en gran som har flera stammar. Forskare har analyserat träbitar som är daterade upp till 9565 år, vilket innebär det hittills äldsta trädet i världen som man hittat.  Namnet kommer från en av forskarnas hund Tjikko som var med på turen. För att ta sig hit kan man vika av från leden till Njupeskär och gå Jaktfalksleden som har rätt brant stigning, sen får man göra en avstickare (ej markerat) fram till trädet på drygt 500 meter. Tänk på att inte gå för nära så att trädets rotsystem förstörs genom slitage. Vintern 2022/2023 hade stora snömängder så då gick toppen av vilket gör att trädet ser lite lustigt ut.

Mycket mer att se i Fulufjällets nationalpark

Fulufjället ligger i Sveriges sydligaste fjälltrakter med runda lågfjäll. Här finns mycket mer att se och uppleva än bara Njupekär och Old Tjikko. Det finns många olika leder och på norska sidan finns en systerpark. Vi rekommenderar boken Vandra i Sälen och Fulufjällets nationalpark av Jakob Falkeby, där kan man läsa om alla leder med bra tips. På Naturum vid huvudparkeringen finns massa information om parken. Det finns annars flera parkeringar att utgå i från om man vill gå i en annan del av parken. I nationalparken finns alla de stora djuren och många fåglar. Det är inte ovanligt att få följe av nyfikna lavskrikor. 

Fulufjällets nationalpark

Myr i Fulufjället

Våra tips

  • Vill du se Njupeskär under högsäsong så kom tidigt (före kl 9 helst) eller på kvällen, så slipper du parkera flera km ifrån.
  • Läs Vandra i Sälen och Fulufjällets nationalpark för att få tips och guidning till fina turer.

Kombinera med

Hitta hit

  • Det finns flera vägar som tar en in i eller strax utanför Fulufjällets nationalpark. För att komma till huvudentrén vid Naturum så går en asfalterad väg med start ca 3 km väst om Särna.
  • Åker du bil så finns parkering där (se mer info ovan).
  • Cyklar du så kan man ställa cykeln vid parkeringen (ej tillåtet att cykla i övrigt i parken).
  • Man kan även boka buss via Dalatrafik och komma ända fram.
  • För att hitta boende i närheten så använd den gröna Bookings-rutan nedan.
Booking.com
Fånga Sverige

NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION

Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!

Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.

Läs mer om boken här.

Läs ett smakprov ur boken här
(och klicka på Läs ett smakprov)