Städjan-Nipfjällets naturreservat är speciellt på flera sätt. Dels för att det är så lättillgängligt då man kan åka ända upp på kalfjället på Sveriges högsta väg, 1003 m ö h. Men det är även vackra fjäll där Städjan sticker ut med sin vulkanliknande siluett. Vi var bara här över dagen och tog ingen lång vandring eftersom det blåste rejält denna dag. 

Upp mot Nipfjället via Sveriges högsta väg

Från Idre tog vi oss upp till detta kalfjäll där vi körde förbi avtagsvägen mot fjällkomplexet Idre fjäll. Vägen fortsatte ända upp till 1003 meter över havet, vilket gör den till Sveriges högsta väg (den vid Flatruet i Härjedalen är 975 m ö h).  Man kan välja att parkera precis vid trädgränsen eller fortsätta upp till Sveriges högsta parkeringsplats som ligger på kalfjället. Mellan dessa parkeringar finns en sträcka som kallas Trollvägen därför att en frikopplad bil eller cykel ser ut att rulla uppåt genom en synvilla. Nära övre parkeringen finns ett fält med stenformationer gjorda av människor. Parkeringen ligger bra till för att kunna vandra åt flera olika håll.

Sveriges högsta parkering vid Nipfjället

Sveriges högsta väg leder till landets högsta parkeringsplats

Många turer att gå

Även om den kraftiga blåsten denna dag gjorde att vi undvek gå för mycket på kalfjället så rekommenderar vi annars att testa några av vandringslederna som finns här. Antingen kan man gå upp på någon av topparna åt norr, t ex Mulen, Lillnipen eller Nipfjället eller så kan man gå söderut till mytomspunna Städjan. Den senare ser alltså ut som en vulkan från flera håll och är ett landmärke man ser långt ifrån. Men från några håll så ser den ut som ett städ, därav namnet. Vill man inte bestiga något berg kan man istället gå runt fjälltopparna längs en led.

Nipfjället

Gammelsätertjärnen nedanför Nipfjället

Renar och lä

Vi gick ner mot Gammelsätertjärnen som ligger nere i en sänka nedanför Nipfjällets branter. Här möter man renar överallt, på jakt efter bra bete. Bredvid tjärnen hittade vi en härlig bäck som vi stannande länge vid, här var det skön lä. Lite synd att det blåste så, det fanns så många fina stigar vi hade velat gå. 

Ren vid Gammelsätertjärn

Ren vid Gammelsätertjärn

Våra tips

  • Vandra upp på nån av topparna, inte så långt som man kan tro
  • Ströva runt på kalfjället och njut av utsikten och vidderna

Kombinera med

Hitta hit

  •  Väg 70 till Idre, sen ta asfalterad väg mot Nipfjället 13 km
Booking.com
Fånga Sverige

NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION

Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!

Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.

Läs mer om boken här.

Läs ett smakprov ur boken här
(och klicka på Läs ett smakprov)