Söderköping ligger i Östergötland nära Norrköping och många som åker bil längs E66 tyvärr bara åker förbi. Vi vill helt klart säga att det är värt att stanna till i Söderköping, själva gör vi nästan alltid stopp i denna vackra lilla stad när vi åker bil. Här åker många båt genom Göta kanal eller står och tittar på de som slussar här. Denna pittoreska stad har även mycket annat att se. Här kommer några exempel:

Göta kanal & Ramunderberget

Genom Söderköping går Göta kanal som byggdes under 1800-talet tvärs genom Sverige och är 19 mil lång. Här passerar såväl passargerarfartyg som fritidsbåtar och för många är det en sevärdhet att stå och titta på slussningen. Göta kanal är ju även känd för filmen med samma namn. Här kan man även själv stiga på och göra båtturer längs kanalen. Göta kanal går i Söderköping längs det branta Ramunderberget som i sig är en sevärdhet och naturreservat där man kan vandra eller klättra. Från slussen är det 318 trappsteg att komma upp och njuta av den fantastiska utsikten. 

Göta kanal Söderköping

Sluss på Göta kanal i Söderköping

Historiska miljöer

Söderköping har en spännande historia och anses ha blivit stad på 1200-talet. Här har kungar krönts och det har varit ett maktcenter på samma nivå som Stockholm. Ett historiskt område är Drothemskvarteren, med låga trähus och gränder som ger en bild av hur staden kan ha sett ut på medeltiden. Sen är det vackert runt Rådhustorget (översta bilden) och rådhuset är kanske den mest framträdande byggnaden i staden.

Drothemskvarteren i Söderköping

De historiska Drothemskvarteren i Söderköping

Mer att uppleva i Söderköping

Vi råkade nu senast fastna för trevliga bistro & café Tyrni där vi åt en riktigt god vildsvins- och hjortburgare, men kanske allra bäst är den mysiga och trevliga atmosfären med fina färglada och gamla fåtöljer och soffor.  En annan sak att besöka Söderköping för är att man spelade in Astrid Lindgrens Madicken här bland de fina miljöerna i staden. Det finns guidade vandringar med det temat. En del åker också hit för att äta glass, se konstverken i ån eller för att kolla in alla kyrkor som finns här. 

Mysiga Bistro & Café Tyrni i Söderköping

Mysiga Bistro & Café Tyrni i Söderköping

BOCKA AV SÖDERKÖPING

Söderköping är en av platserna som du kan bocka av i vår bok ”Fånga Sverige” – Läs mer här.

 

Våra tips

 • De historiska och mysiga Drothemskvarteren
 • Se Göta kanal och slussningen
 • Bistro & café Tyrni på Skönbergagatan
 • Gå de 318 stegen från slussen upp på Ramunderbergets utsiktsplats

Kombinera med

 • Cykla längs Göta kanal
 • Båtturer på Göta kanal
 • Sankt Annas skärgård
 • Norrköping

Hitta hit

 • Båt: Göta kanal från exempelvis Stockholm, Göteborg, Motala.
 • Bil: E22 från Norrköping respektive Malmö.
 • Tåg till Norrköping och därifrån buss.

Drothemskvarteren

Drothemskvarteren

Bistro & café Tyrni

Bistro & café Tyrni

Ramunderberget

Ramunderberget

Göta kanal sluss

Göta kanal 

Booking.com
Fånga Sverige

NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION

Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!

Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.

Läs mer om boken här.

Läs ett smakprov ur boken här
(och klicka på Läs ett smakprov)