Norra Öland ha mycket att se. Vi har mest hållit till på södra Öland och det var länge sen vi vår på norra delen. Vi insåg snabbt att vi glömt hur fint det var här, och så väldigt mycket fint att upptäcka. Här finns ståtliga Borgholms slottsruin och väderkvarnar. Du kan upptäcka vacker natur som Trollskogen och Mittlandsskogen, norra Europas största ädellövskogsområde. Man kan åka vackra kustvägar bland raukar och med utsikt över Blå jungfrun och så hittar man många fina badstränder. Följ med på vår senaste resa hit!

Väderkvarnar – en Ölandssymbol

En symbol för Öland är utan tvekan väderkvarnarna som man kan hitta överallt då det finns runt 350 stycken på ön. De kanske snyggaste, iallafall om man vill se flera i rad, är de i Störlinge och Lerkaka. I Störlinge är det hela 7 kvarnar i rad vilket är läckert att se och här är de också rödmålade. Väderkvarnarna malde framförallt mjöl och användes i flera hundra år. Kul att de vårdas och står kvar. På och runt om Öland finns det även gott om moderna vindkraftverk som istället för att mala mjöl ger oss el. Även dessa passar fint in i landskapet.

Väderkvarnar på Öland

Öländska väderkvarnar och vindkraftverk

Små kustvägar och kameler

På västra sidan mellan Borgholm och Byxelkrok så kan man på några ställen åka en vacker kustväg. Vi började med sträckan vid Äleklinta där man direkt efter avfarten vid Ormöga fick syn på kameler som låg och vilade alldeles vid vägen. Det är en kamelranch som håller till här och kul att se. De klarar vintern bra och betar ute hela året. Förbi Äleklinta så följer man en asfalterad väg längs alvaret, den dramatiska branten ner mot havet och förbi ett fint fiskeläge. En fantastiskt fin stäcka som var en av höjdpunkterna på vår resa. Vi fortsatte på kustvägen till Djupvik, men man kan visst fortsätta vägen ända till Gillberga, som lär vara lika fin den. 

Öländska kustvägar

Fina små kustvägar på norra Öland

Byrums raukar och Blå Jungfrun

Vill man se raukar och utsikt över Blå Jungfrun så är Byrums raukar ett måste. Det är Ölands finaste och tydligaste raukområde och man kan gå runt bland raukarna. Här ser man också nationalparken Blå Jungfrun som ligger helt ensam ute i sundet. Ön brukar i myterna och sägnerna kallas för Blåkulla. För att komma till raukarna åker man av vid Byrums Sandvik. Det finns även ett bad strax norr om raukarna.

Byrums raukar och Blå Jungfrun

Öländska raukar vid Byrums Sandvik och siluetten av Blå Jungfrun

Borgholms slottsruin och Solliden

Norra Ölands mest besökta plats är nog Borgholms slottsruin. Den är maffig i sig att beskåda och gå runt i eller gå på konsert i. Här brukar varje år många kända band hålla utomhusspelningar i ruinen.  Borgen ligger rätt högt så utsikten över Kalmarsund är fin. Bredvid slottsruinen ligger kungafamiljens sommarbostad Soliden som även den är välbesökt. 

Borgholms slottsruin på Öland

Kossor går och betar vid Borgholms slottsruin

Långe Erik på Ölands norra spets

Allra längst upp på norra Öland, nära Byxelkrok, ligger fyren Långe Erik. Den är öppen att besöka vissa tider på året. Den är inte lika hög som ”brorsan” Långe Jan på södra Öland, men är ändå värd att se. Bredvid har folk byggt stentorn av klapperstenar och åt andra hållet kan man se den stora lagunen Grankullaviken som trots att det är en havsvik känns som en insjö. 

Långe Erik på Ölands nordspets

Långe Erik – fyren på Ölands norra spets

Trollskogen – Ölands höjdpunkt

En av de häftigaste naturupplevelserna på norra Öland får man i Trollskogen, som ligger längst upp, på andra sidan viken om fyren Långe Erik. Här finns Ölands förmodat äldsta ek – trolleken, och det strandade skeppet Swiks och inte minst de förvridna trolltallarna längst ut på udden. Läs mer om vårt besök i Trollskogen här.

Trollskogen på Öland

Trollskogen har mycket att se

Fina bad på norra Öland

Det finns många fina stränder på norra delen av Öland. Kanske mest känd är Bödabuktens Böda sand, men där finns även Homrevet och Fagerrör mfl. Byrums-Sandvik har vi ju redan nämnt. En favorit vi har är Bjärbybadet som ligger på östra sidan en bit norr om Norra Möckleby. Tänk på att välja sida av Öland när du ska bada, vid pålandsvind är det varmare men blåsigare och tvärtom vid frånlandsvind. 

Bjärbybadet på Öland

Fina bad överallt på Öland, här Bjärbybadet

Gråborg och Mittlandsskogen

Gråborg är Ölands största fornborg och ligger i en glänta i Mittlandsskogen. Bredvid finns en vacker Ölandsgård och en medeltida kapellruin. Mittlandsskogen är norra Europas största sammanhängande ädellövskogsområde. Det är som en vacker djungel och här och var finns stigar att gå på. Finast är kanske Mittlandsleden mellan Gråborg och Ismanstorps borg som lär vara 5 mil lång. Men det finns även kortare sträckor, exempelvis Gråborg-Jordtorpsåsen.

Gråborg på Öland

Gråborg – den största fornborgen på Öland

Äta och bo på Öland

Det finns mycket mer att nämna om Öland, och en sak är maten och boendet. Vi bodde ett par dagar på lantgården Mellangården i Äpplerum nära Borgholm och kan varmt rekommendera att bo där. Helén och Mikael har gjort det väldigt mysigt, och frukosten är sagolik med egen yogurt och egen ost. Här kan man hälsa på djuren också vilket är trevligt. När det gäller mat så är Öland mest känt för sina kroppkakor. Vi åt det denna gång i den stora restaurangen i Arontorp men med lite för mycket nejlika i smaken för vår del. 

Våra tips

  • Trollskogen – läs mer om vårt besök här
  • Borgholms slottsruin
  • Kustvägen Äleklinta – Djupvik – Gillberga
  • Mittlandsskogen och Grå borg
  • Väderkvarnar vid Störlinge och Lerkaka
  • Raukar vid Byrums Sandvik
  • Sandstränder som Böda eller Bjärby

Kombinera med

Hitta hit

  • Tåg till Kalmar och därifrån buss eller hyra bil/cykel
  • Bil E66 till Kalmar och sen Ölandsbron och väg 136 norrut
Booking.com
Fånga Sverige

NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION

Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!

Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.

Läs mer om boken här.

Läs ett smakprov ur boken här
(och klicka på Läs ett smakprov)