Vi såg att World Animal Protection i sin svenska djurparksguide godkänt Vildriket (fd Järvzoo) för bra och respektfullt sätt att behandla djur och för ett bra arbete med bevarande av svenska djurarter. Jättebra tyckte vi, så vi begav oss till Järvsö i Hälsingland för ett besök. Vi bodde även en natt på Varghotellet bland vargarna vilket var en häftig upplevelse. Följ med och läs om vårt betyg på Vildriket!
Järvzoo heter numera Vildriket
I sluttningen på ett berg i Järvsö ligger Vildriket, som de numera heter då de inte vill förknippas med zoo och vanliga djurparker. De säger själva att de vill bredda sig och värna den biologiska mångfalden. Det finns ca 20 olika arter i parken och som besökare följer man en bred träramp i en rätt kuperad terräng, eller snarare, först går det uppför och uppför, och sen går den nerför och nerför. Längd är ca 3 km och för oss tog rundvandringen nästan två timmar och då hade vi fina möten med djuren i princip hela tiden. Eftersom vi bodde på Varghotellet inne på området (mer om det nedan) så hade vi fri tillgång till parken dygnet om. Så när vi var där sen eftermiddag mötte vi inte någon annan besökare alls. Lyxigt. Bara vi och djuren. Man kunde även gå runt på natten med pannlampor. Nåväl, vilka djur finns det då? Däggdjuren är lodjur, älg, myskoxe, ren, rödräv, fjällräv, järv, varg, björn, get och igelkott. Fåglarna är vitryggig hackspett, kungsörn, berguv, fjälluggla, hökuggla, slaguggla, kattuggla och lappuggla.

Vargarnas hägn i Vildriket
Varghotellet – sova med vargar
Vi bokade som sagt in en natt på Varghotellet som ligger inne i parken och angränsar till vargarnas hägn. Vi hade turen att få rum längst ned med stort hörnfönster och vargarna tassade runt där hela tiden, utom när de sov vilket de i och för sig gjorde ganska ofta. De var rätt nyfikna och stannande ofta till och tittade på oss. Det var häftigt att kunna följa dem både på kvällen, natten och när man vaknade. Det var två vargar som höll till i detta hägn medan det visst ska finnas ett till i utkanten av parken men som inte är tillgängligt för besökaren.

Vy från rum Lyan på Varghotellet i Vildriket
Videoklipp med vargar sett från Varghotellet

Vargar i Vildriket
Lodjur, myskoxar och andra däggdjur
Hur stora hägn hade däggdjuren då? Ja, de hade relativt stora områden att röra sig på, men kunde gärna ha varit större. Kanske är det gjort så för att besökaren ändå ska få se djuren gissar vi. Några djur som kanske är mer skygga hade områden där de kunde gömma sig undan besökare om de ville, ex järven som vi ändå såg när den försökte gömma byten som den ”fångat”. Lodjuren hade en häftig stenbrant där de kunde hoppa och röra sig i någorlunda stort område för att vara en djurpark. Vi fick kontakt med en av dem när de klättrade ner på en vält trädstam och kom fram för att dricka vatten. Även om vi sett och filmat lodjur hemma på vår tomt så är det alltid faschinerande att se ett lodjur. Myskoxarna var häftiga att se, de liknar verkligen oxar eller bufflar även om de i själva verket är släkt med getter och får vilket är svårt att tro när man ser dessa rätt så stora djur. Brunbjörn finns också men dem såg vi mest på håll utan att få riktig kontakt.

Mysikoxe i Vildriket
Videoklipp där lodjur klättar på stock i Vildriket
Ugglor, örnar och andra fåglar
Ugglorna var nog det bästa med Vildriket. Vi fick fin ögonkontakt med flera olika ugglearter, inte minst hökugglorna som på typiskt ugglemanér vred runt huvudet. I parken finns även ett projekt med vitryggig hackspett som är utrotningshotad i Sverige. Här finns också Hälsinglands landskapsfågel slagugglan som vi aldrig sett i det vilda, och så ser man världens största uggla – berguven. Kungsörnarna var lite blyga, en försökte bada i en liten damm, men så fort vi såg så backade den. Som om den skämdes för att bada naken. Skämt å sido, vi funderade mycket på hur såväl däggdjuren som fåglarna reagerar på människan så här i hägn. Förmodligen så har de anpassat sig och vet att de får mat av människan och inte ser den som ett hot. Fåglarna hade väldigt små hägn, men det förklarades att det var för att de inte skulle få upp farten så mycket när de flög att de kunde skada sig mot stängslet.

Lappugglor som söker kontakt
Videoklipp med hökuggla som snurrar på huvudet i Vildriket
Summering om Vildriket
En mycket trevlig park med enbart nordiska djur och Vildriket verkar göra mycket arbete för att bevara arter som är utrotningshotade. World Animal Protection är en internationell organisation för att skydda djuren, har en svensk gren som har gjort en djurparksguide – länk i nytt fönster här, där endast Vildriket och Nordens ark i Bohuslän är de svenska parker som fått godkända betyg rakt igenom. Där står att Vildriket uppfyller deras kriterier och gör bra saker för bevarandet av de nordiska djurarterna. Nu var vi som sagt helt ensamma med djuren, och vi vet inte hur många som får gå in samtidigt under högsäsong men vi hoppas att de har en bra gräns där.
Varghotellet känns som en exklusiv möjlighet, även om man inte kan jämföra med vilda vargar. Visst kostar det en del att bo en natt här, men vi tyckte upplevelsen var värd det. Finns något direkt negativt att säga om Vildriket då? Möjligen att det ibland var lite långt mellan hägnen, men det är ju positivt för djuren. Personalen var väldigt trevlig och kunnig, det verkar genomtänkt och de verkar vilja utveckla det som de redan gör lite till.

Fin natur längs trärampen i Vildriket

Vy från Vildriket
Våra tips
- Fråga innan besöket när det är som minst besökare och anpassa besöket om du kan det
- Ha en skön naturpromenad även mellan hägnen.
- Har du möjlighet så sov en natt på Varghotellet och upplev vargar på nära håll
- Hökugglorna (finns på två olika ställen) – vår favorit i parken
- Njut även av lodjur, björn, järv, myskoxar och andra djur
Kombinera med
- Järvsö har mer att uppleva – Hälsingegårdarna, utsiktspunkten Järvsö klack mm (inlägg kommer snart)
- Orbadens riviera med fin sandstrand
- Värdsarvet Hälsingegårdar (inlägg kommer snart)
- Dellensjöarna och Avholmsberget – fin utsikt
- Sonfjällets nationalpark – läs om vårt besök här
- Hudiksvalls sjöbodar
- Läs mer om vår rundtur i Hälsingland här (inlägg kommer strax)
Hitta hit
- Tåg direkt till Järvsö station. 1,5 km promenad, mestadels uppåt
- Bil längs ”Tidernas väg” riksväg 73 till Järvsö. Följ sen skylt mot Vildriket
NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION
Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!
Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.
Läs ett smakprov ur boken här
(och klicka på Läs ett smakprov)