Vi begav oss till Gävle och passade på att se stan lite mer ordentligt. Här finns ju en hel del att upptäcka och njuta av. Framförallt Gamla Gefle, Boulognerskogen, Gavleån, slottet, några fängslande museer och flera saker omkring som Bönans fyr, Mackmyra whiskyby och Limön. Följ med på en liten rundtur!

Gavleån med mycket vatten

Gavleån,  här med mycket vatten, rinner genom staden

De vackra kvarteren i Gamla Gefle

Ganska centralt i Gävle ligger Gamla Gefle, som är den bevarade ursprungliga delen. Här strövade vi omkring rätt länge och bara njöt av de fina husen och gränderna. I Gamla Gefle bodde fiskare, hantverkare, sjömän, industriarbetare blandat med mer förmögna. Här låg också från början en viktig dricksvattenkälla och idag finns det istället ett spa i dessa kvarter. Gamla Gefle har ett par gånger räddats från rivning och modernisering. En del av området revs dock på 1950-talet.

Gamla Gefle fina kvarter i Gävle

Gävles mysiga kvarter i Gamla Gefle 

Boulognerskogen – Gävles gröna oas

Vi tog en fin promenad i populära Boulognerskogen, eller Boulognern som man här säger, vilket är en stor park i Gävle. Namnet har den fått från en känd park i Paris och består av vackra tallar och omgärdas av Gavleån och dess sidoåar. Här finns även stora grönytor och det finns en utomhusscen och dansbana. Även kafe och minigolfbana hittar man här. När vi var här så var det enorma vattenflöden från ett tidigare regnoväder över Sverige som orsakade viss översvämning i parken men samtidigt ett fantastiskt skådespel.

Boulognerskogen i Gävle

Boulognerskogen är lungan i Gävle

Boulognerskogen delvis översvämmad

Slottsparken Boulognerskogen delvis översvämmad när vi var här

Gävle slott och fängelsemuseet

Alldeles vid Gavleån ligger Gävle slott och precis intill ligger Sveriges fängelsemuseum. Slottet får anses som Sveriges nordligaste, om vi förstått rätt, iallafall det nordligaste Vasa-slottet. Precis som nu har det bebotts av landshövdingar i många sekler och många viktiga beslut för vårt rike har tagits här. Som sig bör på slott så sägs det att det finns två spöken som härjar här. Sveriges Fängelsemuseum som ligger vägg i vägg kallas på skoj Hotell Hamilton, eftersom den ligger på Hamiltongatan. 1986 upphörde det som fängelse och är nu museum där man kan kika på olika celler från olika tidsepoker. 

Gävle slott

Gävle slott

Sveriges fängelsemuseum

Sveriges fängelsemuseum alldeles vid Gävle slott

Mer att upptäcka i Gävle

Det finns förstås mer att se och uppleva i denna stad. Vi gick runt och tittade på fina byggnader och åt lunch på Stortorget. Strövade även längs Gavleån som just nu var extra vattenfylld. Sen finns också Svergies Järnvägsmuseum i Gävle, det får vi ta en annan gång då det renoverades just nu. Liksom den berömda och stora Gävlebocken av halm brukar vara en världsnyhet varje gång den brinner. Hursomhelst, vi fortsatte utanför stan till Bönans fyr som ligger vackert vid havet, och har gjort så sen 1840. Den är i trä och från havet är den vitmålad medan den från land är rödmålad. En av öarna som ligger utanför kusten heter Limön och är ett vackert besöksmål för bad och picnic och är även ett naturreservat. Hit man kan ta sig med reguljär båt iallafall sommartid. Sen finns ju även Mackmyra whiskyby för alla som gillar denna bärnstensfärgade dryck. Vill man ta sig runt lite i landskapet Gästrikland så se våra tips under Kombinera med, här nedan.

Stortorget i Gävle

Stortorget i Gävle

Bönans fyr vid Gävle

Bönans fyr strax norr om Gävle

Våra tips

 • Gamla Gefle – ströva runt i gränderna
 • Boulognerskogen – fin park
 • Slottet och Fängelsemuseet
 • Bönans fyr
 • Järnvägsmuseet
 • Mackmyra whiskyby

Kombinera med

 • Wijs trädgårdar i Ockelbo
 • Gysinge herrgård med fin fors
 • Färnebofjärdens nationalpark
 • Årsunda vikingagård samt strandbad

Hitta hit

 • Tåg till Gävle station
 • Bil E4 eller småvägar
Booking.com
Fånga Sverige

NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION

Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!

Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.

Läs mer om boken här.

Läs ett smakprov ur boken här
(och klicka på Läs ett smakprov)