Vi begav oss till Bodagrottorna, nära Iggesund i Hälsingland. Det sägs vara världens näst längsta urbergsgrotta så den ville vi kika på. Det var en häftig upplevelse värd besöket även om vi hade lite otur. Följ med på vårt besök ner i underjorden.
Om Bodagrottorna
Dessa grottor bildades för cirka 9000 år sedan efter en jordbävning i området. Det är Sveriges tredje längsta grotta med sina 2622 meter, och som urbergsgrotta är den som sagt världens näst längsta. Det finns en parkering som är ca 150 meter från grottorna och en markerad stig man kan följa. På slutet av stigen fick vi leta lite efter markeringarna och även klättra över några större stenblock. Området runt grottorna är ett naturreservat för att skydda grottmiljön och är fullt av stora stenblock som liksom grottorna är ett resultat av jordbävningen.
Skylt mot grottorna
Fullt av stenblock ovanför grottorna
Att gå in i Bodagrottorna
Det är en stege och ett rep vid ingången som dessutom är omgärdat av nät. Repet kan man sen följa för att hitta rätt väg både in i grottan och sen ut. Det är viktigt att ha bra utrustning, speciellt pannlampa (och en extra lampa i reserv), hjälm och oömma kläder. Vi hade även knäskydd som gör det lite lättare att krypa, däremot saknade vi handskar. Tänk på att det kan vara kyligt även sommartid. Att komma in i första salen i den inledande Fläckgrottan är rätt så lätt även om det kräver lite vighet. Den har flera meter i takhöjd och redan där kan man se reflekterande partiklar på stenkanterna, och som vi tror är nån sorts lav, vilka var häftiga att se. Tyvärr såg vi inga fladdermöss, de är mest där oktober-april och möjligen betydligt längre in i grottsystemet.
En stege hjälper till vid ingången
Ingången till Bodagrottorna, sedd inifrån
Reflekterande partiklar i grottan
Att gå längre in i grottorna
För att gå vidare sen måste man klättra och krypa ganska mycket. Det går över klippblock och kan ibland vara rätt så smala utrymmen så man får inte ha anlag för klaustrofobi. Man brukar rekommendera att besöka grottorna under perioden juli till oktober för att det ska vara torrt och lättare att ta sig fram. Vi var där i början av september, men tyvärr var det rätt lerigt ändå pga mycket regnig sommar. Så kängor och kläder blev väldigt leriga vilket gjorde att vi inte kröp alltför långt in, men man kan annars nå två till salar i olika nivåer och lär kunna komma ner tio meter i underjorden. Vill man ha guidning så lär det gå att bokas i Hudiksvall.
Första salen i inledande Fläckgrottan
Längre in i Bodagrottorna är det smalare och det kan vara lerigt
BOCKA AV BODAGROTTORNA
Bodagrottorna är en av platserna du kan bocka av i vår bok ”Fånga Sverige” – Läs mer här.
Våra tips
- Ha rätt utrustning: pannlampa, extra ljuskälla, hjälm, knäskydd, handskar, oömma kläder och bra kängor
- Gå bara så långt som det känns bra
Kombinera med
- Höllicksgrottorna och Hornslandet utanför Hudiksvall
- Sjöbodarna i Hudiksvall
- Dellensjöarna och Avholmsberget
- Hälsingegårdarna, ex Erik-Anders i Sörala
- Skärsås fina fiskebodar
- Vildriket i Järvsö – läs om vårt besök här
Hitta hit
- Tåg till Iggesund, med byte i Hudiksvall eller Gävle. Sen ca 3 km promenad, mestadels skyltat.
- Ta av från E4 mot Iggesund. Kör ca 3 km, mestadels skyltat.
NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION
Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!
Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.
Läs ett smakprov ur boken här
(och klicka på Läs ett smakprov)