Vi gjorde en avstickare från Vadstena och besökte Verner von Heidenstams Övralid, som ligger strax norr om Motala. Här byggde denna författare och poet sitt drömboende med fantastisk utsikt över Vättern. Vi bokade en guidning som var mycket bra och gav oss en spännande bild av hans liv och den tiden som var då. Följ med och läs om von Heidenstam och vackra Övralid!

Guidad tur på von Heidenstams Övralid

Vi bokade en guidad tur på Övralid och fick en kunnig guide som verkligen kunde historien om huset och Verner von Heidenstam. Från att bara ha vetat att han var nobelprisbelönt författare som suttit med i Svenska Akademin fick vi en spännande inblick både i hans liv och i hur tiderna var då när han levde. Han skrev bland annat historiska romaner som Karolinerna och Folkungaträdet, men gav även ut diktsamlingar och blev en nationalskald i början på 1900-talet. Von Heidenstam har enligt guiden blivit orättvist beskylld för nasistsympatier som det inte finns fog för. Även om man kanske inte håller med i alla von Heidenstams åsikter så levde han ett spännande liv där han umgicks med andra författare och konstnärer som Carl Milles, August Strindberg, Gustaf Fröding och Albert Engström.

Von Heidenstams bibliotek

Biblioteket på Övralid där von Heidenstam umgicks med vänner

Von Heidenstams skrivrum

Von Heidenstams arbetsrum

Verner von Heidenstams tid på Övralid

Verner von Heidenstam tog över fastigheten Övralid 1923 och byggde då det pampiga huset efter egna ritningar. Utsikten över sjön Vättern är fantastisk och man kan se herrgården Olshammar på andra sidan sjön där han föddes och tillbringade somrarna som barn. Kanske ville han se tillbaka på barndomsminnet på ålderns höst, men från lite distans. Han flyttade in på Övralid 1925 och bodde där fram till sin död. Han inredde ett stort arbetsrum men han skrev aldrig något nytt verk, kanske han drabbats av skrivkramp efter att ha fått nobelpriset några år tidigare. Han dog i sin säng i lunginflammation år 1940. Precis innan hade han testamenterat Övralid till att bli en stiftelse, som gör att man än i dag kan besöka hans hem.

Von Heidenstams sovrum på Övralid

Von Heidenstams sovrum på Övralid

Utsikten över Vättern från Övralid

Utsikten över Vättern från Övralid samt begravningsplatsen

Von Heidenstams kvinnor

Verner von Heidenstam hade flera kvinnor och var gift tre gånger, först med Emilia Uggla och efter det följde Olga Wiberg och Greta Sjöberg. Han hade också längre förhållanden med Ellen Belfrage, som födde hans son, och med Kate Bang som var den han bodde tillsammans med på Övralid. Vi fick höra många historier kring detta och även hur Kate Bang lämnat honom för en annan, men ändå varit mycket på Övralid efter von Heidenstams död, trots att han strukit henne ur testamentet. 

Övralid

Övralid sedd från begravningsplatsen

Mer om Övralid

Förutom den vackra utsikten över Vättern så kan man se får gå och beta nere i slänten. Alldeles bredvid bostaden ligger begravningsplatsen där von Heidenstam ligger begravd. Går man några meter till så kommer man till Farfarsstugan, som fanns redan innan von Heidenstam byggde sitt stora hus. Där är idag café och vissa kulturella aktiviteter sker även där. Intill finns en liten stig med trollskulpturer. Vill man promenera lite längre och gå där von Heidenstam gick sina promenader så finns Naturstigen som är 2,5 km lång (ca 1 timme). Den är en del av Östgötaleden.

Farfarsgården på Övralid

Farfarsstugan på Övralid är idag café

Våra tips

  • Boka guidning (under sommarhalvåret) – görs här
  • Fika eller ät på Farfarsstugan
  • Gå Naturstigen eller ”Trollstigen” och njut av omgivningarna

Kombinera med

Hitta hit

  • Tåg till Motala och sen buss 628 till Nykyrka. Gå 2,5 km
  • Bil/mc: Väg 50 från E4 eller E20 till Nykyrka, följ skylt mot Övralid
  • Cykel: Många fina småvägar, som E 1081 till Nedra Lid, sen 2 km till Övralid

Övralid

Övralid

Booking.com
Fånga Sverige

NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION

Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!

Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.

Läs mer om boken här.

Läs ett smakprov ur boken här
(och klicka på Läs ett smakprov)