Trollskogen är ett häftigt naturreservat ute på en udde och en del av Böda Ekopark på norra Öland. Här tillbringade vi flera timmar och njöt av de mäktiga förvridna trolltallarna, trolleken, vraket Swiks och mycket annat. 

Fina vandringsstigar och swiks

Från infocentret Naturum kan man välja bland några olika vandringsstigar. Vi gick direkt ut mot östra sidan till havet och horisonten. En av stigarna är preparerad och där alla kan gå men vill man ta sig längst upp på uddens spets är det mer vanliga skogsstigar. Efter ca en kilometer kommer man till ett skeppsvrak som ligger på stranden. Det är en tremastad skonare som hette Swiks och som strandade för runt 100 år sen i en snöstorm. 

Den strandade skonaren Swiks

Den strandade skonaren Swiks

Trolleken

Efter några hundra meter till kommer man till den berömda Trolleken, Ölands äldsta ek som sägs vara över 900 år gammal. Och visst ser den ut som ett troll i sig?  Det finns en hel del gamla ekar i Trollskogen, och de har invånare i form av exempelvis fladdermöss och Europas största skalbagge ekoxen. 

Trolleken i Trollskogen

Den gamla Trolleken

TALLTROLL

Nästan längst upp på udden hittar man de häftiga och krokiga tallarna. De har formats av vinden till de förvridna former som de har. Det är nästan som en labyrint att gå mellan träden, riktigt läckert! Det är ungefär 2-2,5 km hit enkel väg och hela slingan är på 4,5 km. Man kan även gå kortare slingor men då når man inte fram till trolltallarna. 

Knotiga tallar i Trollskogen

Häftiga vridna tallstammar i Trollskogen

Strand Trollskogen

Havsutsikt på östra sidan av udden

Fina stigar i Trollskogen

Fina stigar i Trollskogen

Våra tips

  • Trolltallarna 
  • Vraket Swiks
  • Trolleken
  • Naturum för mer info
  • Vissa tider går också Böda skogsjärnväg 

Kombinera med

Hitta hit

  • Cykel eller bil:  Väg 136 från Färjestaden vid Ölandsbron. Innan Byxelkrok följ skylt mot Grankulla och sen Trollskogen. Parkera vid Naturum.
  • Buss med Kalmar Länstrafik går med några turer dagligen.
Booking.com
Fånga Sverige

NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION

Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!

Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.

Läs mer om boken här.

Läs ett smakprov ur boken här
(och klicka på Läs ett smakprov)