I den vackra och bevarade Stensjö by lär flera scener ha spelats in ur Astrid Lindgrens filmer som Emil i Lönneberga och Alla vi barn i Bullerbyn. Stensjö by ligger i Småland strax norr om Oskarshamn på ostkusten. Här känns det som man flyttas tillbaka till en historisk tid med rödmålade hus, gärdsgårdar och slåtterängar. Man kan också lära sig en hel del hur man levde och verkade förr i tiden. 

Höna i Stensjö by

Höna i Stensjö by i Småland

Ströva runt i bullerbyn Stensjö by

Vi har varit här ett par gånger och fascineras över hur vackert och välbevarat det är här. Här kan man gå runt och känna sig som en i Bullerbyn eller i filmerna om Emil, flera scener ur filmerna lär ha spelats in här. Här finns även frigående höns som spatserar runt bland vägar och hus. Vill man gå lite längre så finns fina vandringsleder i omgivningarna. Det är Kungliga Vitterhetsakademien som sköter om och vårdar byn och odlingsmarkerna. Byn är öppen för allmänheten året runt. Det finns ingen servering, men många brukar ha med sig picknick och sätta sig på de fina ängarna. Man kan även kunna hyra hus i byn om man vill bo här en tid i tidsenlig miljö. Cykel och roddbåt ingår visst i hyran.

 

Stensjö by i Småland

Fina hus och gärdsgårdar i Stensjö by

Byn är ett levande museum 

Det finns här folk som sköter om husen och omgivningarna och som odlar. Här och var finns det också nyckelsymboler där man kan kika in i bodar och upptäcka häftiga museum som visar hur man levde förr och vilka redskap som man använde.

Museum i Stensjö by

Museum i Stensjö by 

Stensjö by i Småland

Röda hus och staket i Stensjö by

Stensjö by i Småland

Stensjö by i Småland

Våra tips

  • Gå runt i byn och upplev de historiska miljöerna
  • Spana efter nyckelsymboler och kika in och hitta museum och annat spännande
  • Ta med picknick-korg och slå er ner i gröngräset
  • Toaletter finns vid parkeringen

Kombinera med

Hitta hit

  • Med bil: E66 ca 1 mil norr om Oskarshamn, följ skyltar mot Stensjö by. Parkering finns precis vid byn.
  • Buss med Kalmar länstrafik: Gå av vid Stensjö bys vägskäl. Vacker promenad på ca 2 km.
Booking.com
Fånga Sverige

NY BOK AV SVERIGEINSPIRATION

Fånga Sverige
- Upptäck och bocka av i vårt fantastiska land!

Fånga Sverige listar pärlorna i vårt fantastiska land. Här finns de högsta vattenfallen, vackraste tågsträckorna, mysigaste småstäderna och det bästa från varje landskap.

Läs mer om boken här.

Läs ett smakprov ur boken här
(och klicka på Läs ett smakprov)